Hartinfarcten voor het zeventigste
levensjaar in principe te voorkomen
Defibrillator te koop voor thuis gebruik
Eindhoven; Philips brengt eind maart een defibrillator op de Nederlandse markt. Het apparaat dat wordt ingezet bij een acute hartstilstand zal 3000 Euro gaan kosten. Een defibrillator is een toestel dat met stroomstoten het normale hartritme probeert te herstellen.
Simpele bediening
De Heartstart is compact snel en gemakkelijk te bedienen. Met een simpele druk op de knop wordt het toestel aangezet, waarna gesproken aanwijzingen en instructies op de display de gebruiker door de reanimatie leiden.
Onderzoek thuis gebruik Heartstart
De Stichting Een Kloppend Hart voor Limburg , een samenwerkingsverband van de GGD, het academisch ziekenhuis, de universiteit van Maastricht en het bedrijfsleven doet onderzoek naar het thuis gebruik van de Heartstart. Vierhonderd patiënten doen aan het onderzoek mee.
Mogelijk èèn derde meer overlevenden
In Limburg krijgen jaarlijks 1200 mensen een hartaanval, slechts 50 à 60 overleven. Projectleider Hans de Munter verwacht dat er door de thuis defibrillator 350 tot 400 mensen zullen overleven.
Bron: de Telegraaf 07-02-2003
Van de in totaal 137.561 doodsoorzaken in 1996 werden 51.561 veroorzaakt door hart en vaatziekten waaronder 15.257 acute hartinfarcten; gegevens Centraal Bureau Statistiek (CBS)
Gezond voedingspatroon
In de cijfers die de WHO publiceerde springt Japan eruit. Japanners leven lang door een voedingspatroon met weinig vet en veel vis, en daardoor weinig hartziekten en longkanker.
Hartinfarcten voor het zeventigste levensjaar in principe te voorkomen
Hartinfarcten bij mannen vóór hun zeventigste levensjaar zijn in principe te voorkomen, tenzij men erfelijk belast is. Dat is een van de conclusies van de Zeven Landen Studie, een onderzoek onder 12.000 mannen in Nederland, Finland, Italië, Griekenland, voormalig Joegoslavië, Japan en de Verenigde Staten. De resultaten van 40 jaar onderzoek naar een gezond voedingspatroon en leefstijl ter preventie van het hartinfarct, worden deze week gepresenteerd tijdens een symposium in Zutphen. Onderzoeksleider voor Nederland is prof. dr. ir. Daan Kromhout van het RIVM.
Kennis
Veel van de kennis van preventie van hartinfarcten die tegenwoordig vanzelfsprekend is, is mede gebaseerd op de Zeven Landen Studie. Bijvoorbeeld dat lichamelijke activiteit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van overgewicht, hartinfarcten en ouderdoms-diabetes. De studie was het eerste wetenschappelijke onderzoek dat met betrouwbare gegevens liet zien dat het hartinfarct bij mannen van middelbare leeftijd zes keer vaker voorkomt in Noord-Europa dan in Zuid-Europa. Deze verschillen in het vóórkomen van het hartinfarct worden bijna geheel verklaard door verschillen in voedingspatroon en rookgewoonten.
Mediterrane en Japanse keuken gezonder
Bij veranderingen in het voedingspatroon kan men beter de traditionele Mediterrane en Japanse keuken als voorbeeld nemen, dan proberen om Westers voedsel kunstmatig te veranderen tot ‘low-fat’ of andere dieetvarianten. Tot die conclusie komen de onderzoekers op basis van de constatering dat de gewoonte in landen rond de Middellandse zee om bij het eten een paar glazen wijn te drinken, zorgt voor een lager risico op een hartinfarct. Een voedingspatroon met regelmatig (vette) vis, matig alcoholgebruik en veel groenten, fruit, vezels en onverzadigde vetten is gezond en de samenstelling van het totale voedingspatroon is belangrijker dan individuele voedingsstoffen.
Cholestorol, bloeddruk en roken risicovol
Het cholesterolgehalte van het bloed, de hoogte van de bloedruk en het roken van sigaretten zijn goede voorspellers voor het risico op een hartinfarct. Het individuele risico wordt bepaald door een ingewikkeld samenspel van diverse risicofactoren in de tijd. Dit individuele risico kan steeds beter voorspeld worden met behulp van een geïntegreerde risicobenadering. De kans op een hartinfarct neemt toe als het cholesterolgehalte en de bloeddruk hoger worden en men meer sigaretten rookt. De risicofactoren versterken elkaar. Als iemand bijvoorbeeld alle drie de eerdergenoemde risicofactoren in sterke mate heeft, dan heeft diegene zestien maal zoveel kans op een hartinfarct dan iemand die een geen hoog cholesterol en geen hoge bloeddruk heeft en niet rookt. Hoe lang het goed blijft gaan is voor ieder mens verschillend. Een groot aantal factoren is daarop van invloed.
Schat aan informatie verzameld
Het Nederlandse onderzoek voor de Zeven Landen Studie vindt plaats in Zutphen, waar meer dan 1.400 mannen bij het onderzoek zijn betrokken. De deelnemers die bij de start van het onderzoek in 1960 van middelbare leeftijd waren, zijn nu hoogbejaard of overleden. Sommigen hebben in die veertig jaar zelfs twintig meetrondes meegemaakt. Dankzij hen, maar ook dankzij diverse generaties van wetenschappers en assistenten, kon een schat van informatie worden verzameld.
Kans op hart en vaatziekten
De combinatie hoge bloedruk + roken: 5x hoger
Hoog cholesterol gehalte + hoge bloeddruk: 9x hoger
Hoog cholesterol gehalte + hoge bloeddruk + roken + ongezonde voeding; 16x hoger
Beschermende Vitamines zijn C, E, Betacaroteen en de natuurlijke stoffen uit wijn: procyanidine en bioflavonoiden
[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]