Voeding en Gezondheid: Evenwichtige voeding

Save as PDF 
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Vitamine voor wie wanneer en welke?
Onder deze titel werd een uiteenzetting gedaan over gezonde voeding, voedingssupplementen en de fabels daar om heen. In een kader stond vervolgens:

TNO ontzenuwt ingeburgerde misverstanden.

Voeding bij ziekte.
In het artikel verteld dr. ir. Margje Jansen projectleider bij het Vitamine Informatie bureau van TNO voeding te Zeist: “We kunnen niet precies zeggen hoeveel extra vitaminen iemand nodig heeft onder bijzondere omstandigheden als griep of bijvoorbeeld kanker”. “Daarnaast is het net zo moeilijk aan te geven of vitaminen een kans op kanker verkleinen”, zo stelt Margje Jansen. (U kunt zelf uw mening vormen over deze stelling. Onderaan deze pagina zijn wat links te vinden naar onderzoeken en samenvattingen).

Met de uitspraak dat je nooit ongelimiteerd hoge dosissen van vitamines mag gaan gebruiken ben ik het helemaal eens. Al is het blijkbaar niet bij iedereen bekend dat dit inmiddels al meer als acht jaar exact intracellulair te meten is. (na de stofwisseling)

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor gezonde mensen.

Wat zijn echter gezonde mensen?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is bepaald voor gezonde mensen. (De ADH is een minimum norm om goed te blijven functioneren). De norm is, zo stelt men in het artikel, met een ruime marge naar boven goed voor 97 procent van de bevolking. Wat zijn echter gezonde mensen? Zijn dat de miljoenen die dagelijks medicijnen gebruiken? Hoeveel rokers zouden er aan de ADH voldoen als men dit zou onderzoeken? Ik ben bang dat er slechts enkele te vinden zijn in heel Nederland, mits deze persoon dan op elk (ander) front van de voedingsleer en lifestyle de puntjes op de (i) zet. Mogen mensen die dagelijks bol staan van de stress ook tot de gezonde groep gerekend worden? Het is inmiddels namelijk al lang bewezen wat stress, roken en medicijn gebruik betekenen voor de opname van vitamine en mineralen. Als u deze stoffen al binnenkrijgt (?) via de voeding dan is de kans dat deze voldoende opgenomen worden een stuk minder dan bij mensen die gezond leven.

De vitamine overdosis mythe?
Opnieuw wordt er, zoals in vele artikelen, aan gerefereerd dat van vitaminen een overdosis kan ontstaan met schadelijke bijwerkingen en daaraan gekoppelde klachten. Ik ken persoonlijk mensen die elk jaar (of zelfs meermalen per jaar) een intracellulaire vitamine analyse laten uitvoeren en zelfs met een dagelijks gebruik van 15 antioxidanten nog niet komen aan optimale voeding laat staan een overdosis. Hoe komt het vraag ik mij af dat er steeds weer over de overdosis gesproken wordt terwijl het algemeen bekend is dat de kwaliteit van onze voeding de afgelopen 50 jaar met maar liefst 75 procent gemiddeld is achteruitgegaan. De kans op ondervoeding is dus honderden malen groter als een ‘mogelijke’ overdosis. Ook hier schermt het TNO met een onderzoek dat zij samen met het RIVM uitvoerden naar de eetgewoonten van 19 tot 30 jarigen. Hieruit zou blijken dat er redelijk wordt voldaan aan de vetconsumptie. Een betrouwbaar onderzoek?

* Hoe betrouwbaar zijn onderzoeken van officiële instanties?

De strekking van het artikel: Zijn er misverstanden aan de kaak gesteld door TNO? Hoeveel mensen zijn er weer in slaap gesust ‘dat ze het nog niet verkeerd doen’? Hoe kan het zijn dat in de voedingspiramide van de Havard universiteit de aanbeveling staat: multivitamine dagelijks voor de meeste. Wat weten zij wat het TNO nog niet weet …. of zegt?

– Henk Mutsaers

Note: Na een bezoekje aan de website van TNO Vitamine Bureau kom ik artikelen tegen van een geheel andere strekking dan het artikel uit de krant

Enkele feiten op een rij:
In 1936 was het al bekend dat wereldwijd de bewerkte landbouwgronden 75% minder mineralen bevatte ten opzichte van onbewerkte grond. Deze cijfers zijn dan ook weer terug te vinden in de voedingsketen waarvan men toen al stelde dat 99% van de bevolking een gebrek had aan hele reeksen mineralen. Zelfs toen werd al aanbevolen de voeding van mens en dier aan te vullen met supplementen. De akkers van vandaag inclusief de biologisch bewerkte grond bevatten nog maar weinig van de vitaminen en mineralen die wij dagelijks nodig hebben.

* Links naar onderzoeken.
Momenteel zijn er al resultaten bekend van 4500 studies
terwijl er medio 2006 meer als 10.000 zijn afgerond!