Verschillende suikers veroorzaken verschillende biochemische processen. Tumoren gedijen goed op glucose, fructose daarentegen veroorzaakt een toename in de celdeling, waardoor tumoren zich kunnen verspreiden en woekeren.
Fructose metabolisme leidt verder tot een toename van urinezuur. Dus vooral fructose en niet glucose doet urinezuur toenemen.
Is fruit dan niet goed?
Fruit heeft natuurlijk veel gezondheidsvoordelen. Het gaat om de totale inname per dag, dus fruit en de toevoegingen in andere voedingsmiddelen.
Als men lijdt aan diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht, hoge cholesterol of kanker dan is insulineresistentie aanwezig. Aanbeveling: niet meer dan 15 gram fructose per dag innemen.
Als het urinezuur niveau hoger is dan 5.5 dan is het belangrijk om de fructose inname te matigen. Hoe hoger dan 5.5, hoe hoger het risicofactor.
Fruit | Portie (gemid.gr.) | Gram Fructose |
Limoen | 1 | 0 |
Citroen | 1 | 0.6 |
Cranberrries | 1 kopje | 0.7 |
Passievrucht | 1 | 0.9 |
Pruim | 1 | 1.2 |
Abrikoos | 1 | 1.3 |
Guave | 2 | 2.2 |
Dadel | 1 | 2.6 |
Cataloupe meloen | 1/8 | 2.8 |
Frambozen | 1 kopje | 3.0 |
Mandarijn | 1 | 3.4 |
Kiwi | 1 | 3.4 |
Bramen | 1 | 3.5 |
Kersen, zoete | 10 | 3.8 |
Aardbeien | 1 kopje | 3.8 |
Kersen, zure | 1 kopje | 4.0 |
Ananas | 1 plak | 4.0 |
Grapefruit | 1 | 4.3 |
Appel | per 100 gram | 5.9 |
Door het streng vermijden van fructose en (graan) koolhydraten in het dieet kan kanker worden uitgehongerd. Bovendien krijgt het immuunsysteem kans om zijn werk te doen. Dit geldt uiteraard ook als kankerpreventie.
Verdere maatregelen:
Anti kanker voeding nuttigen. Dit om angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten, wat hoort bij kanker) te voorkomen.
Groene thee, bessen (aardbeien, bramen, frambozen en zwarte bessen) kersen, sinaasappels, grapefruit, citroenen, geelwortel (turmeric), nootmuskaat, artisjokken, peterselie, knoflook, tomaten, boerenkool, eikhaas (Grifola frondosa, een houtzwam). Sommige voedingsmiddelen werken zelfs sterker dan angiogeneseremmers: o.a. peterselie en knoflook.
Het blijft evenwel belangrijk om niet op individuele voedingsstoffen te letten, maar om de synergie van biologische volwaardige voeding in acht te nemen.
Dr. Mercola’s nieuwsbrief 27 augustus 2010. Vertaald en samengevat door Helen Snowdon.
Volgens de statistieken is de laatste 10 jaar het aantal diabetes in Amerika met … 90% toegenomen! Volgens Dr Mercola is er geen twijfel mogelijk dat de link tussen zoetstof HFCS en de toename van Diabetes de voornaamste oorzaak is.
[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]