Wereldwijde ‘Staatsgreep’ 4 jaar ‘zichtbare’ dictatuur
Rusland Yekaterinburg: De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van lezers die geïnteresseerd zijn in emigreren naar Rusland. Daarom zal ik de belangrijkste vragen kort beantwoorden.
Reizen naar Rusland
Ook al ben ik verliefd geworden op Rusland en heb ik hier mijn geadopteerde thuis gevonden, dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Daarom is mijn belangrijkste tip voor iedereen die overweegt naar Rusland te emigreren, om eerst uitgebreid te reizen en het land te leren kennen, schrijft Thomas Röper.
Reizen naar Rusland is ingewikkeld geworden omdat er geen rechtstreekse vluchten meer zijn en de weinige vliegroutes via Istanboel of Belgrado volgeboekt en duur zijn, maar er zijn trucs. U kunt bijvoorbeeld naar Kaliningrad reizen en van daaruit verder vliegen. Vluchten naar Helsinki of Tallinn zijn ook mogelijk, en van daaruit kunt u een bus nemen naar Sint-Petersburg. Of u kunt naar Rusland rijden, maar dat is een hele rit door Polen en de Baltische staten. In ieder geval is het momenteel onhandig om naar Rusland te reizen.
Maar als u eenmaal in Rusland bent, is alles geen probleem meer. Binnen het land kunt u vrij vliegen en bewegen. U kunt hotels, vluchten of treinen boeken op het Yandex Travel portaal, maar u hebt een Russische creditcard nodig, wat ons bij het volgende probleem brengt, want dankzij de sancties werken westerse creditcards niet meer in Rusland. U moet dus contant geld meenemen en op zoek gaan naar een bankkaart in Rusland.
U hebt ook een visum nodig, dat u in Europa in de meeste steden bij een visumbureau kunt bestellen. De zoekmachine die u vertrouwt zal u helpen.
Nu het goede nieuws: Rusland blijft visa afgeven en wil zelfs de afgifte van visa vereenvoudigen en de mogelijkheid bieden om tegelijkertijd een Russische bankpas te krijgen. In tegenstelling tot het Westen, dat zijn grenzen blijft sluiten voor Russen, stelt Rusland zijn grenzen open voor bezoekers.
Dat het mogelijk is om heerlijk te reizen en vakantie te vieren in Rusland werd bevestigd door booking.com in zijn wereldwijde Ranking Guest Review Award in 2019, het laatste jaar waarin men nog vrij kon reizen voor de pandemie. Moskou kwam wereldwijd op de eerste plaats, mijn geadopteerde stad Petersburg kwam wereldwijd op de derde plaats, en ook veel kleinere Russische steden kwamen in de top van de klanten beoordelingen van booking.com terecht.
Verblijfsvergunning en werk
Als u uiteindelijk besluit naar Rusland te emigreren, moet u zorgen voor een verblijfsvergunning. En dat is niet eenvoudig, want er is slechts een bepaald quotum per jaar, waarvoor lange wachttijden gelden, omdat Rusland een populair immigratieland is voor mensen uit de voormalige Sovjetrepublieken. De levensstandaard in Rusland is nu immers over het algemeen niet slechter dan in Europa.
Er zijn agentschappen en advocatenkantoren in elke grote Russische stad die helpen bij de formaliteiten voor het aanvragen van een verblijfsvergunning. Toch moet u erop voorbereid zijn dat het proces lang duurt, want zelfs als u eindelijk aan de beurt bent, kan het tot zes maanden duren voordat uw aanvraag is verwerkt.
U moet ook bewijzen dat u over een basiskennis van de Russische taal beschikt, want u moet een taaltest afleggen. Als u naar Rusland wilt emigreren, moet u van tevoren beginnen met het leren van Russisch.
Er zijn ook uitzonderingen, bijvoorbeeld mensen die getrouwd zijn met Russen kunnen meteen een verblijfsvergunning aanvragen. Als u een Russische werkgever hebt die bereid is het papierwerk op zich te nemen en u een jaarsalaris van het equivalent van minstens 35.000 euro hebt, kunt u bovendien een werkvergunning als buitenlandse beroepsbeoefenaar aanvragen. Ook hier zal een lokale advocaat u helpen met de details.
De hindernissen zijn dus hoog, u kunt niet zomaar naar Rusland gaan en zeggen: “Hier ben ik, neem mij maar op!”. Maar er is goed nieuws over dit onderwerp aan het eind van dit artikel, want er wordt gesproken over vereenvoudigingen.
Belastingen en sociale kwesties
Het goede nieuws is dat de belastingen in Rusland ronduit lachwekkend zijn. De inkomstenbelasting bedraagt slechts 13 procent. Pas vanaf een jaarinkomen van meer dan ongeveer 63.000 euro is de inkomstenbelasting 15 procent voor het bedrag daarboven. Wie een bedrijf opricht, kan meestal profiteren van de vereenvoudigde belastingregeling, waarbij het belastingtarief ofwel 15 procent van de winst ofwel zes procent van de omzet bedraagt. Fiscaal gezien is Rusland een waar paradijs.
Bovendien is de ziektekostenverzekering van de staat gratis. In principe dekt de ziektekostenverzekering alles wat nodig is, maar u moet rekening houden met wachttijden in het ziekenhuis en bij een bezoek aan de dokter. Als u wilt, kunt u naar klinieken gaan die duurder zijn en waar u zelf iets moet betalen, maar het is nog steeds erg goedkoop in vergelijking met Duitsland. In Rusland kunt u bijvoorbeeld een tandheelkundig implantaat krijgen voor ongeveer 500 euro. U kunt ook een particuliere aanvullende verzekering afsluiten.
Als u een Russische echtgenoot en gezamenlijke kinderen hebt die de Russische nationaliteit hebben, kunt u profiteren van de Russische gezinstoelage, die zo goed is dat u er in Duitsland niet eens van zou dromen. Details vindt u hier (en omdat de vraag blijft komen: ja, de cijfers kloppen, en nee, ik heb niet verkeerd gerekend).
Over kinderen gesproken: Rusland is zeer kindvriendelijk en er zijn overal speeltuinen. In winkelcentra is er bijna altijd een kinderkamer waar kinderen kunnen spelen terwijl hun ouders winkelen. Er is ook veel aanbod voor kinderen, er is een eindeloze keuze aan vakantiekampen en zogenaamde “Krushki” waaraan kinderen kunnen deelnemen. Dit omvat van alles en nog wat: computercursussen, taalcursussen, muziek, dans, sport en alle andere hobby’s die een kind kan hebben. De keuze aan onderwerpen is werkelijk onbeperkt.
Huizenmarkt
Rusland kent geen problemen op de huizenmarkt. Als u een appartement wilt huren, kunt u die meestal binnen een paar dagen vinden en er meteen intrekken. Appartementen in Rusland worden meestal gemeubileerd verhuurd, dus u kunt er met uw koffers in en hoeft zich geen zorgen te maken over meubels en andere zaken.
Er wordt veel gebouwd in Rusland, waardoor de prijzen voor appartementen bijna belachelijk laag zijn in vergelijking met Duitsland. Dit geldt zowel voor het huren als het kopen van appartementen. Bovendien zijn er in Rusland geen woningbouwverenigingen die zich bezighouden met de verhuur van appartementen. Vrijwel alle appartementen in Rusland zijn particulier eigendom, dus u huurt een appartement niet van een anoniem bedrijf, maar van een persoon met wie u – als “de chemie goed is” – individuele afspraken kunt maken.
Kosten
In Rusland zijn telefoon, internet, openbaar vervoer, benzine enz. veel goedkoper dan in Duitsland. Een jaar geleden berichtte ik over de internetprijzen, en sindsdien is er niets veranderd. U kunt een aansluiting voor internet krijgen voor ongeveer tien euro per maand. De tarieven voor mobiele telefonie zijn ook goedkoop en liggen ook rond de tien euro, hoewel dit nog goedkoper kan.
Het openbaar vervoer is ook goedkoop. In mijn adoptiestad Petersburg kost een maandkaart voor de metro ongeveer 25 euro. Een busrit kost ongeveer 60 eurocent, wat overigens ook de prijs is van een liter benzine.
Voedsel kost ongeveer hetzelfde als in Duitsland, waarbij sommige dingen duurder zijn in Rusland en andere dingen goedkoper in Rusland. Hoewel men in het Westen graag meldt dat Rusland lijdt onder de sancties, kan ik dat niet bevestigen. De winkels liggen vol en de westerse producten die door de sancties niet meer verkrijgbaar zijn, zijn onmiddellijk vervangen door andere leveranciers.
Kwaliteit van het leven
Kwaliteit van leven is een breed onderwerp, omdat het voor iedereen iets anders betekent. De een voelt zich prettig op het platteland, de ander in de grote stad. Rusland is groot en elke regio is anders. Moskou bijvoorbeeld is een ultramoderne stad die vorig jaar in de City Prosperity Index van de VN op de derde plaats stond van alle metropolen ter wereld. Moskou werd beoordeeld als de meest ontwikkelde infrastructuur van alle steden in de index, en stond ook op de eerste plaats wat betreft levenskwaliteit.
Maar het hoeft niet altijd Moskou te zijn; Rusland heeft in totaal 16 steden met meer dan een miljoen inwoners. Deze steden hebben het voordeel dat je snel in de natuur bent, terwijl je vanuit Moskou uren moet rijden om uit de buitenwijken van de stad te komen.
Over het algemeen is de natuur een van de sterke punten van Rusland. Kiest u bijvoorbeeld voor Novosibirsk, dan wordt u beloond met een rijke natuur en ligt het fabelachtig mooie Altaigebergte “slechts” een paar honderd kilometer verderop. In Rusland wordt dit beschouwd als “om de hoek”.
Wie het graag warmer heeft, kan ook kiezen voor de snelgroeiende stad Krasnodar bij de Zwarte Zee, waar het warm is en waar Russen hun zomervakantie doorbrengen in de kustplaatsen. De stad is booming en is gegroeid van 650.000 inwoners in 2002 tot 1,1 miljoen nu.
Rusland is groot en heeft veel te bieden, daarom raad ik iedereen die serieus overweegt naar Rusland te emigreren aan het land te bekijken en zich niet alleen te richten op Moskou of Petersburg.
Mogelijke wetswijzigingen
In Rusland zijn discussies gaande om de immigratie te vergemakkelijken van mensen uit het Westen die zich verbonden voelen met Russische waarden, bijvoorbeeld het traditionele gezin in plaats van LGBT. Wat er uiteindelijk besloten zal worden is nog open, maar ik weet dat er veel ideeën over bestaan en dat er wetgevende initiatieven gepland zijn. Toch zal men niet om het leren van Russisch heen kunnen.
Er zijn ook pogingen om het voor zelfstandigen en bedrijven gemakkelijker te maken naar Rusland te migreren. Er worden verschillende ideeën besproken. Zo zouden bedrijven in de hightechsector, zoals softwarebedrijven, subsidies kunnen krijgen, of zijn er ideeën om braakliggende grond in bepaalde Russische regio’s vrij te geven zodat boeren uit het Westen zich daar kunnen vestigen. Het is nog niet duidelijk waartoe de reis zal leiden, maar achter de schermen in de Russische politiek wordt er intensief over gesproken.
Er zijn ook programma’s om het voor Russen die jaren of decennia geleden zijn geëmigreerd en misschien zelfs hun Russische staatsburgerschap hebben opgegeven, gemakkelijker te maken om terug te keren. Wie dit aangaat, moet op het Russische internet naar details zoeken.
©Thomas Röper.
Reactie.
Dit bovenstaande artikel is al wat ouder. Maar er is weinig veranderd. Het enige dat is veranderd is dat Poetin het recentelijk in de praktijk en wetgeving makkelijker maakt om Europeanen toe te laten om in Rusland te kunnen wonen en werken.
Poetin ziet en weet natuurlijk van de problemen in een groot aantal landen in de EU die het voor burgers steeds minder aantrekkelijk maken daar te blijven wonen. Woningnood, dure en steeds stijgende prijzen van goederen waardoor het leven van veel mensen moeilijker wordt. In Rusland zijn geen voedselbanken omdat dit niet nodig is!
In Rusland worden veel minder migranten uit Arabische landen toegelaten. Niet omdat Russen een hekel hebben aan Arabische migranten, maar omdat Russen hun cultuur willen behouden en Moslims daar een inbreuk op kunnen en willen maken!
Vooral jonge mensen hebben het erg moeilijk in de westerse samenleving en willen wel andere mogelijkheden om een nieuw leven op te bouwen. Dit is ook weggelegd voor boeren die het in de westerse landen, maar vooral in Nederland steeds moeilijker krijgen hun mooie beroep uit te oefenen! De Nederlandse boeren hebben veel kennis en zullen zeker in Rusland hun kennis kunnen overbrengen. Rusland gaat ook steeds meer over op organische en biologische landbouw en veeteelt omdat ze zien hoe vervuilend de andere vormen zijn!
Ik kan me herinneren eens een verhaal gelezen te hebben over een Nederlandse boer die in de jaren vijftig naar Rusland was geëmigreerd. Deze boer was in dit verhaal heel erg enthousiast en hield zich bezig met landbouw. Voor hem was het vreemd dat er Russen waren die puur uit armoede zijn aardappels rooide voordat hij dat kon doen. In die tijd was de armoede erg groot onder de bevolking. De boer bedacht een prachtige oplossing! De mensen uit de omgeving konden alle aardappels meenemen, maar pas wanneer de boer geoogst had. En dat zonder enig risico. De mensen in de omgeving vonden dat een zeer goede en redelijke oplossing en zo gebeurde het dat de boer zijn oogst ongeschonden kon binnenhalen en de mensen uit de omgeving profiteerde mee omdat de aardappels die niet geoogst werden voor hen waren. We moeten er wel rekening mee houden dat dit nog in de communistische tijd was en de armoede op het platteland zeer groot!
Mede door de sancties van het westen hebben de Russen ervoor gezorgd dat ze zelf alles gingen maken wat ze normaal uit het westen kochten. Dus de productie in Rusland is enorm gegroeid.
Waar vroeger de boeren naar Canada, Australië of andere landen gingen, kunnen ze nu dichter bij huis naar Rusland gaan en worden daar hartelijk verwelkomt! Maar dat geldt ook voor burgers uit de EU-landen! Wie durft deze uitdaging aan?
© Piki Onder dit pseudoniem publiceert de schrijver op Facebook, daar ondervindt je meer en meer censuur vandaar dat de artikelen ook hier gepubliceerd worden. Bovendien verlaten steeds meer mensen Facebook of hebben dit ‘sociale’ platform nog nooit gebruikt.
Nu je toch hier bent, …
– Henk
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers. | Nieuw op gedachtenvoer [?], ik heb alle belangrijke artikelen in de spotlight gezet op deze ‘uitgelicht‘ pagina. Begin hier je zoektocht naar het leven buiten de Matrix.