Kurkuma poeder
Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.
Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma wordt ook wel koenjit (kinjit Malaise naam), kerriepoeder (curry) of geelwortel genoemd. Geelwortel (kurkuma) wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
Onderzoek aan de Rhodes universiteit in Zuid-Afrika heeft de heilzame werking van het kruid bevestigd en verklaard.
Kurkuma (Turmeric) is bekend in India als het ‘heilige poeder’. Het wordt al sedert eeuwen gebruikt als wondgenezing, infecties en andere gezondheidproblemen. Zowel in het eeuwen oude Indische als Chinese gezondheid systeem hebben ze kurkuma al duizenden jaren toegepast maar nu pas komen er nieuwe studies die aangeven hoe kurkuma nu precies werkt.
Het is het pigment dat kurkuma zijn geel / oranje kleur geeft wat hier voor verantwoordelijk is maakt dat celmembranen zich weer ordentelijk gaan gedragen. Dit is waardoor de informatie die doorgegeven wordt aan de cel beter beschermt tegen virussen maar eveneens preventief beschermt tegen bepaalde kankersoorten.
In landen als India waar kurkuma op grote schaal gebruikt wordt komen bepaalde vormen van kanker die veel voorkomen in onze moderne Westerse wereld opmerkelijk minder voor waaronder: dikke – darm of colonkanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker. Dit is zelfs tien maal lager!
In feite is met name prostaatkanker in India vrij zeldzaam!
Vele studies zijn al gewijd aan de kanker link met kurkuma en hierbij werd aangetoond dat:
* Kurkuma het ontstaan van kankercellen remt.
* Kurkuma gemuteerde kankercellen kan vernietigen.
* Kurkuma ontstekingen kan verminderen
* Kurkuma de leverfunctie verbetert.
Volgens onderzoek van het Anderson Cancer Center blokkeert kurkuma een noodzakelijk biologisch pad om melanoom en andere kankers te ontwikkelen.
Een goede reden om meer van deze specerijen te gaan gebruiken die niet voor niets het ‘heilige poeder’ genoemd wordt is dat het in ons lichaam positieve invloed uitoefent op meer als 700 van onze genen. Ondermeer door onze spijsvertering te ondersteunen, het ontgiftigen in de lever ondersteund, ons bloed zuivert, de strijd aan kan gaan met kanker, Altzheimer en artritis en de ontsteking remmende werking.
Bovendien zijn er nog veel meer gezondheid effecten waar nog nader onderzoek plaatsvindt.
Belangrijk: Curry / kerriepoeder bevat veel minder van de werkzame stof dan kurkuma poeder!
Hoe lekker kan gezondheid zijn?
Kurkuma vermindert spierschade na krachttraining
Een sportsupplement op basis van kurkuma – ook wel bekend als geelwortel, Curcuma longa of koenjit – vermindert de schade die spieren oplopen door krachttraining. Sporters die het supplement gebruiken hebben na training bovendien minder last van spierpijn. Dat zou blijken uit een studie in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. (die is betaald door de producent van dat supplement)
Kurkuma zit elke dag in mijn SUPER gezonde smoothie!
Vitamin D, curcumin may help clear amyloid plaques found in Alzheimer’s disease
UCLA scientists and colleagues from UC Riverside and the Human BioMolecular Research Institute have found that a form of vitamin D, together with a chemical found in turmeric spice called curcumin, may help stimulate the immune system to clear the brain of amyloid beta, which forms the plaques considered the hallmark of Alzheimer’s disease.
The early research findings, which appear in the July issue of the Journal of Alzheimer’s Disease, may lead to new approaches in preventing and treating Alzheimer’s by utilizing the property of vitamin D3 — a form of vitamin D — both alone and together with natural or synthetic curcumin to boost the immune system in protecting the brain against amyloid beta.
Vitamin D3 is an essential nutrient for bone and immune system health; its main source is sunshine, and it is synthesized through the skin. Deficiencies may occur during winter months or in those who spend a lot of time indoors, such as Alzheimer’s patients. “We hope that vitamin D3 and curcumin, both naturally occurring nutrients, may offer new preventive and treatment possibilities for Alzheimer’s disease,” said Dr. Milan Fiala, study author and a researcher at the David Geffen School of Medicine at UCLA and the Veterans Affairs Greater Los Angeles Healthcare System.
Using blood samples from nine Alzheimer’s patients, one patient with mild cognitive impairment and three healthy control subjects, scientists isolated monocyte cells, which transform into macrophages that act as the immune system’s clean-up crew, traveling through the brain and body and gobbling up waste products, including amyloid beta. Researchers incubated the macrophages with amyloid beta, vitamin D3 and natural or synthetic curcumin.
The synthetic curcuminoid compounds were developed in the laboratory of John Cashman at the Human BioMolecular Research Institute, (http://www.hbri.org/), a nonprofit institute dedicated to research on diseases of the human brain.
Researchers found that naturally occurring curcumin was not readily absorbed, that it tended to break down quickly before it could be utilized and that its potency level was low, making it less effective than the new synthetic curcuminoids. “We think some of the novel synthetic compounds will get around the shortcomings of curcumin and improve the therapeutic efficacy,” Cashman said. The team discovered that curcuminoids enhanced the surface binding of amyloid beta to macrophages and that vitamin D strongly stimulated the uptake and absorption of amyloid beta in macrophages in a majority of patients.