Heeft een kok verstand van gezondheid en voeding?


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Als ik deze vraag ga opzoeken op internet zie ik de sleutelwoorden ‘kwaliteit’, ‘gezondheid’ en ‘vakmanschap’ staan op de site van de middelbare horecaschool. Klik ik dan hoopvol op ‘mens en gezondheid’ dan blijkt dit helaas niet van toepassing op de koksopleiding. Bij de natuurvoedings- (slow food) opleiding kwam dit wel duidelijk naar voren. Op hun website lezen we: ‘Ook zien we steeds vaker markten met kaas, brood, groenten en vlees van biologische herkomst. Een mooie ontwikkeling, want we weten inmiddels allemaal dat voeding en het behoud van gezondheid en vitaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’. Op weer een andere website, van de MBO-school voor kok, niveau 4, zie ik in de tekst het woord gezondheid geen enkele keer voorkomen. Alleen het woord ‘lekker’!

Kok & gezondheid
Hoe kom ik hierop zul je jezelf misschien afvragen? Ik kwam vorige week terecht in het restaurant van een goede kennis. Even bijkletsen en een opmerking maken over de brace die hij droeg om zijn pols. Hij ging daar niet verder op in en ik dus ook niet maar de oorzaak is zeer waarschijnlijk terug te leiden naar een zwaar verstoorde basen- en zuurbalans. Toen ik later vernam dat zijn vrouw ook met haar gezondheid sukkelt (een paar omleidingen) wist ik eigenlijk al voldoende: die twee eten niet gezond!

Magnetrongebruik
Als ik op Google zoek naar de combinatie ‘gebruik magnetron horeca ongezond’ krijg ik geen enkel resultaat. Met de combinatie ‘gebruik magnetron professionele keuken ongezond’ komen we een stuk verder. Een artikel getiteld ‘Ruzie in de keuken: magnetronvoer of puur-natuur-schotel?’
http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/magnetronvoer-koken-keuken/

TV-koks zijn gevaarlijk voor de gezondheid
Een artikel op HLN maakt duidelijk dat met name TV-koks een groot gevaar vormen voor de gezondheid. Zij worden gezien als de ‘meesters’ waarvan je de fijne kneepjes kan leren. Als deze topkoks dus totaal geen acht slaan op de relatie tussen voeding en vitaliteit kun je beter hun kookboeken niet aanschaffen. TV koks

Een uitzondering op die regel is Jamie Oliver die al vele acties heeft ondernomen om dit onder de aandacht te brengen bij TED en de scholengemeenschap in de U.K. In het programma gezondheidsradio plaatste Mike Donkers echter ook nog kanttekeningen bij de kennis van Jamie die zich door diëtistes ook nog op het verkeerde been laat zetten aangaande het gebruik van goede vetten.

Ook de officiële richtlijn voor koks is verre van optimaal: 
waar-koks-mee-rekening-houden-qua-goede-voeding

Biologische producten
Wederom komt Google weer van pas op de zoektermen ‘biologisch vlees gebruik in de horeca’. Ik kom in ieder geval geen enkel resultaat tegen van een restaurant dat hiermee adverteert. Dus maar weer verder Googelen: ‘EKO-producten in de horeca’. Je vindt dan wel het Skal EKO-keurmerk maar de controle hierop vindt niet onaangekondigd plaats dus is verre van maatgevend. Op 1 juli 2011 blijken slechts een schamele acht bedrijven zich te bedienen van het EKO-keurmerk in de horeca, anderhalf jaar na de invoering. Wordt er wel met biologische producten gewerkt in de horeca maar zijn de marketingspecialisten bij deze bedrijven nog niet uit hun coma ontwaakt? De bronvermelding van vlees wordt momenteel wel heel belangrijk nu het merendeel van de dieren GMO-voeding krijgen. Als je regelmatig in de horeca eet is dit essentieel wil je tenminste als man je potentie behouden!

Vlees van biologische bron is de enige garantie dat ik persoonlijk een stukje vlees zou willen bestellen in een restaurant, temeer daar er in de meest recente Codex Alimentarius-bijeenkomst van 4 tot 9 juli 2011 op de agenda stond om ‘ractopamine-tainted meat’ toe te staan in vlees. Nu bekend is dat 95% van de dieren GMO-voeding krijgt is dit opnieuw een regelrechte aanslag op de producten van de niet-biologische slager. Ractopamine wordt aan dieren gegeven om de hoeveelheid proteïne en het gewicht te doen toenemen en de medicijnresten worden gewoon aangetroffen in het stukje vlees dat bij u op het bord belandt. Ondanks de weerstand bij sommige landen zal ook dit wel weer goedgekeurd worden net zoals GMO-voeding waar je – net als de dieren – impotent van wordt!

Gebruik van transvetten in de horeca
Een recent artikel dat ik tegenkom van het voedingscentrum, getiteld ‘Transvet in Nederland geen acuut probleem’ is echter na het lezen niet zo geruststellend als de titel moet doen geloven. Dit bericht wordt vervolgens door vele websites herkauwd. In de VS liep echter in 2007 al de eerste rechtzaak tegen het gebruik van transvetten, in dit geval tegen Burger King. Op de website van Gouda’s Glorie lezen we iets over hun ‘vertrouwde’ vaste frituurvetten. ‘Daardoor kunt u met ingang van 1 januari 2011 geen vast frituurvet meer kopen dat meer dan 10% transvet bevat. Met ingang van 1 januari 2012 bedraagt de maximale hoeveelheid transvet zelfs nog maar 5%. De afbouw van transvet begon op 1 januari 2008’. Dit echter in tegenstelling tot Denemarken waar het sinds 2004 verboden is om meer dan 2% toe te passen in voeding. Transvetzuren veroorzaken meer doden dan het verkeer! ‘Uitgaande van de huidige ziektecijfers (april 2010) zou een vermindering van het gebruik van transvetzuren met één procent van de totale calorie-opname via de voeding resulteren in 11.000 minder hartinfarcten en 7.000 minder sterfgevallen alleen al in Engeland’. Bron: Science Daily.

Gebruik van suiker in de horeca
Op websites over de bokswereld vinden we na het bekende Googelen alarmerende berichten. Hier ontbreekt elke waarschuwing betreffende het gebruik van aspartaam. Op de suikerpagina weliswaar een uitgebreid overzicht van soorten suiker maar geen enkele waarschuwing betreffende het hoge suikerverbruik. Boven 6 gram per dag krijgt het lichaam problemen met het goed verwerken van suiker. Lees verder wat suiker voor gevolgen heeft voor gezondheid en gedrag:
http://www.uitdaging.net/gezond/voe_suiker.html

In Duitsland vind je in verschillende eetgelegenheden informatie over de toegepaste additieven in hun producten. Hier in Nederland blijf je totaal in het ongewisse en is eten buiten de deur bij gebrek aan parate kennis en informatievoorzieningen een riskante onderneming voor je gezondheid. Vooral als je beroepsmatig enkele malen per week buiten de deur moet eten.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]