Geneeskrachtige kruiden


.. het verschil tussen weten en wetenschap?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Planten worden al gebruikt voor hun geneeskrachtige werking sinds het ontstaan van de menselijke beschaving. Dit noemt men ook wel botanische geneeskunde. (botanical medicine / phytomedicine) Bij kruiden geneeskunde worden verschillende delen van de plant toegepast, de zaden, de vruchten, de bladeren, de wortels en de bloem.

De World Health Organisation (WHO) rapporteerde dat 80% van de wereldbevolking kruiden geneeskunde toepast. In 1998 was de markt voor kruiden geneeskunde producten in Amerika goed voor een omzet van jaarlijks 4 miljard dollar. (Cijfers Nederland ?) Meer als 700.000 verschillende planten zijn er geïdentificeerd maar er zijn er ongetwijfeld veel meer in geïsoleerde gebieden van de wereld te vinden.

Wetenschappelijk zijn slechts een handjevol van deze planten onderzocht. Dit gebeurd voornamelijk door de farmaceutische industrie die de ontdekte stofjes isoleren proberen chemisch na te bootsen en vervolgens als medicijn te patenteren.

Zo is er een kruiden geneesmiddel genaamd ephedra dat al gedurende 2.000 jaar toegepast wordt om astma mee te behandelen. Door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) erkent dit niet(!) Zo werkt dat tegenwoordig. In de gehele wereld weet men uit overlevering dat bepaalde kruiden een geneeskrachtige werking hebben door middel van de oudste wetenschap ter wereld, proberen en leren van je fouten. Als je dit 2.000 jaar doet krijg je een systeem waarvan men feilloos weet hoe het werkt. Door deze vorm van wetenschap echter te ontkennen kunnen grote concurrenten van de moderne Westerse geneeskunde van de markt geweerd worden. De Westerse geneeskunde roemt zichzelf als wetenschappelijk onderbouwde geneeskunde.

We weten inmiddels dat de moderne Westerse geneeskunde voor een het grootste deel gebouwd is op studies die alleen maar gekwalificeerd kunnen worden als: Behandelen van het probleem zonder de oorzaak te identificeren een aan te pakken. Het ergste is echter dat een zeer groot deel van deze wetenschappelijke studies, naar steeds meer blijkt, uit de koker komen van: List en bedrog!

Is het belangrijk voor de consument of iets wetenschappelijk bewezen is? Totaal niet, de consument wil het resultaat en wil alleen maar weten of iets werkt en of het veilig is. Dat soortwetenschap is bij geneeskrachtige kruiden sinds eeuwen voorhanden. Betrouwbaar en effectief.

Historie van geneeskrachtige kruiden.
Genezen door toepassing van geneeskrachtige kruiden werd al gemeld door de oude Egyptenaren, de Ayurveda in India en de traditionele Chinese geneeskunde. Pas nadat men al duizenden jaren deze geneeskrachtige kruiden succesvol toepast beginnen de moderne wetenschappers te ontrafelen waarom ze zo goed werken.

Onze moderne wetenschap draait nu de zaken om en wil stee4ds meer geneeskrachtige, in de praktijk bewezen werkzame kruiden gaan verbieden en pas toe te laten op de markt als dit wetenschappelijk volgens de Westerse normen is geschied. Dergelijke onderzoeken zijn kostbaar en niet terug te verdienen met natuurlijke niet te patenteren kruiden. Dit weet de farmaceutische lobby maar al te goed om zo de concurrentie buiten de deur te houden.

Geneeskrachtige kruiden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als concentraat, in de thee en in diverse verzorgingsproducten. Kruiden kunnen wel degelijk neveneffecten hebben, zeker als ze gebruikt worden naast traditionele medicijnen. Op dit gebied is echter specialisme ruim voorhanden zoals de natuurarts of homeopaat.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]