Burgerjournalistiek: Iedereen is journalist

Een journalist wordt gezien als iemand die beroepsmatig stukken schrijft over het nieuws of reportages maakt voor radio/tv. Met de moderne media wordt ook via twitter / Facebook en andere sociale media nieuws gedeeld en dit gebeurd in steeds grotere mate door de gewone burger.

Nieuws dat wel-eens-waar niet altijd professioneel gebracht wordt volgens de regels: wie-wat-waar en hoe maar aan de andere kant ook niet gecensureerd wordt!

Een stap verder in doe-het-zelf journalistiek ….

Meer en meer mensen starten hun eigen website/blog en schrijven daar over een uitgelicht onderwerp of zelfs nieuws in het algemeen. Het nadeel is dat de bronnen niet altijd duidelijk zijn of dat het nieuws niet altijd gecontroleerd is op juistheid. Dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Het oogmerk is mensen informatie te verstrekken zodat men zelfstandig verder kan zoeken met deze info. Maar al te vaak brengen de alternatieve media inzichten die via de reguliere media verzwegen worden.

We weten inmiddels allemaal dat we vierentwintig uur per dag als gewone burger in de gaten gehouden worden. Wij zijn immers het grote gevaar van het systeem, we zouden immers zomaar uit kunnen groeien tot vrijheidsstrijders, …. een groot gevaar voor de wereldorde! We worden gefilmd met bewakingscamera’s in steden en overal op de snelwegen, dankzij onze mobiele telefoon weet men altijd waar we ons bevinden. Met hoogwaardige computers worden onze eMail berichten gecontroleerd op sleutelwoorden die een gevaar zouden kunnen opleveren. Ook bij telefoongesprekken, dat alles gebeurd volledig geautomatiseerd. Alternatieve websites worden in de gaten gehouden door ‚zoek’ robotten en elke bezoeker via het IP nummer geregistreerd.

Maar kunnen wij in alle openheid deze techniek ook niet gebruiken?

Bijna iedereen heeft immers een telefoon waar je beeld en geluid mee kan registreren. Zie je iets gebeuren dat de aandacht vraagt dan is het indrukken van de opname knop iets wat jou tot journalist maakt. Publiceren op een YouTube kanaal of Facebook en de wereld is deelgenoot van jouw nieuws. Sommigen gaan nog een stap verder en verzenden hun opname via livestream direct naar hun eigen nieuwskanaal net als de grote jongens. Daar bestaat zelf een naam voor: Sousveillance

Sousveillance: De burger als journalist

Surveillance is het toezicht houden op, meestal gedaan door of in opdracht van de autoriteiten. Sousveillance is hiervan afgeleid waar een ieder de rol van journalist op zich kan nemen door te rapporteren over de wereld om je heen. Van een ongeluk, tot misdragingen op de weg door een zogenaamde dashcan maar ook machtsmisbruik door de overheid of andere gezagdragers. De voorbeelden zijn in overvloed te vinden op internet.

Hier is met name de politie niet blij mee, voornamelijk in Amerika waar de misdragingen van deze ‚orde’ handhavers met regelmaat aan het licht worden gebracht door doe-het-zelf journalisten. In verschillende staten is daar dan nu ook een verbod op het filmen met boeten gelijkwaardig aan verkrachting. Het laatste kruimeltje democratie wordt daar dan ook de nek omgedraaid.

Maar desondanks blijft het ongenoegen van vele mensen leiden tot mooie resultaten van Sousveillance waar met het zelfs zover kreeg om lastig vragen te stelen aan niemand minder als Henry Kissinger ondanks de zware beveiliging.

Al deze zaken hebben een enorm effect op de publieke bewustwording.

Bron: Corbett Report — Henk Mutsaers