Gooit de VS Europa onder de bus?


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 3 jaar ‘zichtbare’ dictatuur + dag #264


De meeste Europeanen denken dat sancties Europa hebben geschaad en Amerika hebben geholpenOp 23 februari vorig jaar, de dag voordat Rusland zijn invasie in Oekraïne lanceerde, schreef de populaire Substacker Niccolo Soldo het volgende:

Het punt van deze crisis, vanuit het perspectief van de VS, is om een definitieve economische afsnijding van Rusland van Europa te bewerkstelligen, om zo de Russische invloed te verminderen en de Amerikaanse dominantie op het continent te vergroten, en tegelijkertijd te cashen door middel van LNG-export om Russische gasleveringen te vervangen.

In de dagen en weken na het begin van de invasie legden Westerse landen ongekende sancties op aan Rusland, dat al snel het meest gesanctioneerde land ter wereld werd en Iran ruimschoots inhaalde, bericht Noah Carl.

Vanuit het perspectief van Europa waren vooral de sancties tegen Russische energie belangrijk: de net voltooide Nord Stream 2 pijplijn werd op de lange baan geschoven en er werd een plan in werking gesteld om de invoer van Russische kolen, olie en gas geleidelijk stop te zetten. (Voor de invasie was Rusland de grootste olie- en gasexporteur van de EU, evenals een belangrijke kolenexporteur). Moskou reageerde door de gasleveranties aan Europa te verminderen, wat leidde tot een enorme prijspiek.

Voor zover we kunnen zien, is de impact van Europa’s beslissing om zichzelf af te snijden van zijn belangrijkste energieleverancier niet positief geweest.

Europese energiebedrijven hebben van 2021 tot 2022 maar liefst 1,1 biljoen euro uitgegeven aan aardgas – ongeveer vijf keer meer dan normaal. Ondertussen bedroegen de uitgaven aan energie in de OESO als geheel vorig jaar 18% van het BBP – een niveau dat niet meer is voorgekomen sinds de oliecrisis aan het eind van de jaren 70. En de groeiprognose van de eurozone voor 2023 is slechts 0,7% – aanzienlijk lager dan de prognoses voor zowel de VS als Rusland.

Scott Ritter: Live-actie rollenspel in Oekraïne

Wat vinden de Europeanen van de sancties? In een onlangs gepubliceerd onderzoek voor de Hongaarse denktank Századvég werd hen gevraagd: “Zijn de volgende landen winnaars of verliezers van de economische gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict en de sancties?” De landen waren: Rusland, Oekraïne, de VS, het eigen land van de respondent, de EU en China.

De resultaten worden hieronder weergegeven. Merk op dat een kruisje aangeeft dat een meerderheid van de respondenten zei dat het betreffende land een “verliezer” is, terwijl een vinkje aangeeft dat een meerderheid zei dat het betreffende land een “winnaar” is.

Grafiek overgenomen van András László.

In slechts twee landen zei een meerderheid dat Rusland een “winnaar” is. Dat is niet echt verrassend – hoewel Rusland de sancties beter heeft doorstaan dan velen hadden verwacht, kromp de economie vorig jaar nog steeds met 2,1%.

In alle 30 landen zei een meerderheid dat de VS en China “winnaars” zijn. Beide resultaten zijn logisch. De VS dreven aanvankelijk niet veel handel met Rusland en is nu een van Europa’s grootste energieleveranciers. China heeft ook goedkoop Russische energie opgekocht en heeft nu meer onderhandelingsmacht over zijn ‘junior partner’.

In alle 30 landen zei een meerderheid dat de EU een “verliezer” is, en in 29 van de 30 landen zei een meerderheid dat hun eigen land een “verliezer” is. De enige uitzondering was Noorwegen, wat ook logisch is (het land is een van de grootste energie-exporteurs van Europa). In totaal zei 54% dat de VS een winnaar is en 54% zei dat China een winnaar is, maar slechts 26% zei dat de EU een winnaar is.

Er komt geen graanovereenkomst – Zelensky heeft de regels overtreden!

Wat Europa precies anders had kunnen doen in reactie op de Russische invasie in Oekraïne zal onderwerp van discussie blijven. Wat wel duidelijk lijkt, is dat het blok een van de grootste geopolitieke verliezers is, met zowel de VS als China als sterkste.
©Noah Carl

Reactie.

Het is weer hetzelfde. Wie lijdt er onder! Natuurlijk, wij, de bevolking! Wij moeten dit weer betalen! Zij, de verantwoordelijken willen geen verlies lijden en verhogen gewoon de prijzen. Het plebs ziet zich maar te redden. Wel miljarden naar Oekraïne! Maar een behoorlijke compensatie voor de prijsstijgingen is er niet. Steeds meer mensen naar de Voedselbaken om nog enigszins te kunnen leven. Wel schermen met de term dat we het rijkste land zijn, maar voor de bevolking zorgen is er nauwelijks bij! Terwijl dat wel de opdracht is van het volk aan de volksvertegenwoordigers! Maar de volksvertegenwoordigers geven niet thuis. Ze mogen ook niet thuis geven omdat ze andere opdrachtgevers hebben dan de bevolking! Ze zijn niet in dienst van het volk. Ze zijn in dienst van miljardairs die deze hele wereld aan hun voeten willen hebben.

En dat komen er verkiezingen! En daarmee hoop! Hoop dat de bevolking nu kiest voor daadwerkelijke verandering! Trost en blij beweerd iedereen nu de juiste keus te hebben gemaakt! Niet doorhebbende wat er werkelijk gebeurt! Weer vier jaren waarin de bevolking steeds minder vrijheid krijgt. Weer vier jaren dat er wetten komen om die vrijheid in te perken. En dat omdat er gezegd wordt dat het voor hun eigen veiligheid is. En bijna iedereen geloofd dat. De overheid is er toch voor ons, om voor ons te zorgen. En dat is nu juist de grootste fout die je kunt maken. Want politici zijn er al lang niet meer om ons te dienen. Ze zijn er om hun meesters te dienen!

Zijn jullie nu alweer vergeten dat Gideon van Meijeren, van het Forum voor Democratie Rutte als leugenaar neer zette omdat hij bewees dat Rutte connecties had met het WEF, met Klaus Schwab, de baas van het Wereld Economisch Forum. De man die ons insecten wil laten eten, de man die ons beloofde dat we niets zullen bezitten en toch gelukkig zullen zijn. 

Moet het dan zo worden dat iedereen die mag stemmen eerst een examen moet afleggen om te bewijzen dat hij ook maar enig verstand heeft van wat bepaalde politici in het verleden hebben gedaan en wat het stemgedrag is geweest van de partijen in de Tweede Kamer! Want dan had je misschien een heel andere keus gemaakt en had je je niet weer laten manipuleren door de mooie praatjes van de politici die oh zo graag in het blauw willen blijven zitten!

En ja, er zullen kleine concessies worden gedaan om jou tevreden te houden, maar meer niet. Is dat waarvoor je hebt gekozen?

© Piki Onder dit pseudoniem publiceert de schrijver op Facebook, daar ondervindt je meer en meer censuur vandaar dat de artikelen ook hier gepubliceerd worden. Bovendien verlaten steeds meer mensen Facebook of hebben dit ‘sociale’ platform nog nooit gebruikt.Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk