Enexis Netbeheer; “Als je weet dat je wordt bestolen”.


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 3 jaar ‘zichtbare’ dictatuur + dag #228


Een energie rekening van 279,09 voor 15 dagen met 311 kw/uur verbruik komt met alle toeters en bellen als belasting, administratieve kosten uit op 89 cent kw/uur bruto /  63 cent kw/uur netto. Gewoon een diefstal tarief als er maximaal 40 cent kw/uur gerekend mag worden in 2023 van de overheid.


De overheid, daar gaat het al mis. Het is natuurlijk, de dictator die alles in Nederland heeft gekaapt en de energiesector een vrijbrief heeft gegeven ons, de burgers te bestelen.

Waar gaat het over.

Sinds februari 2020 verhuur we ons huis in Nederland, zelf zijn we geëmigreerd naar Frankrijk en dat gaat prima. Drie maal kwamen er andere huurders waardoor het pand steeds enkele weken leegstond in de overgang. Als de huurders dan de warmtepomp verwarming uit zetten is er geen energieverbruik met 20 zonnepanelen op het dak. Bij de eerste twee keren ging dat goed maar bij de laatste keer van 1 tot 15 februari 2023 heeft de huurder kennelijk de verwarming niet uitgezet. De nieuwe huurders hebben alle post via WhatsApp doorgestuurd nadat ik toestemming had gegeven dat ze alles mogen openen. En maar goed ook, er zaten belangrijke zaken bij, maar niets van Enexis Netbeheer. Begin augustus (07-08) krijg ik een telefoontje van Enexis met de mededeling dat er geen contract was afgesloten in die periode. Per eMail ontving ik de gepeperde rekening.

Ik ging bellen om mijn ongenoegen kenbaar te maken en kreeg een dame aan de lijn die mij steeds in de rede viel om haar ingestudeerde verhaaltje te vertellen, zeer irritant, ik belde immers haar om mijn kijk op de zaak te vertellen en vragen te stellen maar dat lukte niet. 

Dan ga je denken, hoe kan het dat Enexis de -naam netwerk beheer- voert en mij pas op de hoogte stelt 7 maanden na dato? Ik kan mijn huurder niet meer aansprakelijk stellen na al die tijd voor wat waarschijnlijk niet meer is als ‘vergeten’ de verwarming uit te zetten. 

Enexis stelde mij te hebben bericht per brief naar het adres in Geertruidenberg, een op dat moment onbewoond adres. Is dat dan wettelijk voldoende om mij te informeren denk ik. Is een telefoontje naar de gemeente niet meer effectief om mijn telefoon / email adres op te vragen? En waarom heb ik nooit niks vernomen van eerdere periodes zonder energiecontract, was het toen niet de moeite waard, had ik meer terug geleverd dan gebruikt of was toen de energieprijs niet de moeite waard ???

En meer van die vragen die ik niet kon stellen bij die irritante Enexis medewerker. Op zoek naar meer info online kwam ik in vakantietijd niet veel verder. Uiteindelijk het advies om contact op te nemen met het juridisch loket, waardevolle informatie om zelf ter hand te nemen want ze komen zelf pas in actie bij schadegevallen boven de 500 euro. 

Als eerste een aangetekende brief gestuurd in september (na de vakantie periode) en ik kreeg na drie telefoontjes aan Enexis pas te weten dat die brief ontvangen was, 2 maanden later. Inmiddels was er al wel de bedreigende melding een deurwaarder in te schakelen. 

Zelf had ik op internet al gevonden dat er in 2023 van overheidswege niet meer als 40 cent per kw/uur in rekening mag worden gebracht. (ook al een diefstal tarief)

Het laatste antwoord dd: 25-10-2023

Geachte heer Mutsaers, 

U reageert op de afname zonder contract op het adres Koestraat 26 in Geertruidenberg. Graag informeer ik u. 

In de periode van 31 januari 2023 tot 15 februari 2023 was er op het bovengenoemde adres geen contract met een energieleverancier. Wanneer energie wordt verbruikt zonder een geldig leveringscontract, komt de afgenomen elektriciteit en/of gas ten laste van de netbeheerder. Enexis Netbeheer lijdt dan schade. Aangezien die schade is veroorzaakt door degene die zonder leverancier toch energie heeft afgenomen, verhaalt Enexis Netbeheer deze schade bij de veroorzaker. 

Omdat u geregistreerd staat als eigenaar, heeft u voor deze periode factuur 9100026053 ontvangen. U verzoekt ons een prijsaanpassing toe te passen voor deze factuur. Dit is echter niet mogelijk. De kortingsregelingen van de overheid gelden alleen wanneer u een contract heeft met een energieleverancier. U had geen geen energiecontract, maar wel energie verbruikt en daarom heeft u van Enexis Netbeheer een factuur voor de geleden schade ontvangen. Enexis Netbeheer hanteert het gemiddelde tarief van de leveranciers in ons netgebied. 

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd. 

Met vriendelijke groet, 

XXXX
Afdeling Verbruik zonder contract
Enexis Netbeheer B.V. 

— mijn antwoord

Goedendag xxx, ….

Kunt u mij de wettelijke regeling doen toekomen waarin de specifiek beschreven staat dat mensen zonder contract niet onder die 0.40 ct maximaal regeling vallen. 

Met vriendelijke groet Henk Mutsaers

Het antwoord heb ik nooit ontvangen, wel twee dagen later 27-10-2023 een brief van de deurwaarder met 322,51 euro te betalen voor 1 november, … bezorgd op het adres in Nederland waar ik dus niet woon en geen email kopie. Gelukkig was de huidige bewoner wederom zo attent mij een WhatsApp te sturen Dat is dus hoe Enexis “Netbeheer” te werk gaat.

Ik had graag een screenprint gezien hoe ik als “klant” omschreven sta in hun ‘systeem’ om te weten of Enexis netbeheer vanaf het begin niet in gebreke is gebleven bij hun ‘service’. We leven immers in een computer tijdperk waar van alles bekend is van de klantenkring en 7 maanden na dato in actie komen lijkt mij niet op: het beheren van hun netwerk. Een mailtje / telefoontje en ik had de energie kunnen laten uitschakelen. Wellicht dat de Enexis Netbeheer ”Afdeling zonder contract” meer in het laatje brengt?

De moraal van dit betoog. Zonder juridische kennis is het “kleine bedragje diefstal” niet te verdedigen bij de energie giganten zonder enig moreel besef die de vrijstelling kregen van de overheid om te mogen stelen, net zoals de overheid dat zelf ook doet. 

Noot: Op 1 november ontving ik een reactie op mijn bezwaar, waar ook mijn bezwaar niet beantwoord werd. Dat was exact de zelfde dag dat ik de deurwaarder betaald moest hebben wilde ik geen tweede verhoging tegemoet kon zien. Dat was een goede timing. Dus opnieuw aangegeven dat mijn vraag nog steeds niet beantwoord is. De rekening is dus betaald want ik kan niet aan de gang blijven met zo’n bedrijf, er is wel meer aan de hand in de wereld dat mijn aandacht vereist.Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk