Workshop voeding fermenteren

Save as PDF 

Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 3 jaar ‘zichtbare’ dictatuur + dag #158


Afgelopen zondag hadden we een workshop voeding fermenteren. Voeding die zijn levensenergie behoudt en zelfs gezonde ingrediënten toevoegt aan het origineel product door het fermentatieproces !!


PubMed schrijft hierover [20-08-2017]

In het verleden waren de gunstige effecten van gefermenteerd voedsel op de gezondheid onbekend en dus gebruikten mensen fermentatie vooral om voedsel te conserveren, de houdbaarheid te verbeteren en de smaak te versterken. 

Gefermenteerd voedsel werd een belangrijk onderdeel van het dieet in veel culturen en in de loop der tijd is fermentatie geassocieerd met veel voordelen voor de gezondheid. Hierdoor hebben het fermentatieproces en de resulterende gefermenteerde producten recentelijk wetenschappelijke interesse gewekt. Daarnaast worden micro-organismen die bijdragen aan het fermentatieproces in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, en dus zijn deze micro-organismen een ander aandachtspunt geworden. Melkzuurbacteriën (LAB) zijn enkele van de meest bestudeerde micro-organismen. Tijdens fermentatie synthetiseren deze bacteriën vitaminen en mineralen, produceren ze biologisch actieve peptiden met enzymen zoals proteïnase en peptidase en verwijderen ze sommige niet-voedingsstoffen. 

Harvard Health Publishing schrijft

Augurken en zuurkool zijn misschien niet de eerste voorbeelden die in je opkomen als je aan gezonde voeding denkt. Maar een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat een dieet met een regelmatige inname van gefermenteerd voedsel voordelen kan opleveren.

Gefermenteerd voedsel wordt geconserveerd met behulp van een eeuwenoud proces dat niet alleen de houdbaarheid en voedingswaarde van het voedsel verhoogt, maar ook uw lichaam een dosis gezonde probiotica kan geven – levende micro-organismen die cruciaal zijn voor een goede spijsvertering.

Het spijsverteringskanaal wemelt van zo’n 100 biljoen bacteriën en andere micro-organismen, zegt dr. David S. Ludwig, hoogleraar voeding aan de Harvard T.H. Chan School voor Volksgezondheid. Onderzoek onthult vandaag het belang van een divers en gezond darmmicrobioom (de microbiële gemeenschap in de darmen) omdat het een rol speelt bij het afstemmen van het immuunsysteem en het afweren van schadelijke ontstekingen in het lichaam, die kunnen leiden tot aandoeningen variërend van obesitas en diabetes tot neurodegeneratieve ziekten. “Het is een heel opwindend, dynamisch onderzoeksgebied”, zegt dr. Ludwig.

Toekomstig onderzoek zal waarschijnlijk meer aanwijzingen opleveren over hoe het microbioom bijdraagt aan de algehele gezondheid. Dit kan wetenschappers uiteindelijk in staat stellen micro-organismen te lokaliseren die zich kunnen richten op specifieke ziekten of mensen kunnen helpen gewicht te verliezen. Tot die dag is gefermenteerd voedsel nuttig omdat ze helpen een spectrum aan probiotica te leveren om een krachtig microbioom in je spijsverteringskanaal te bevorderen dat slechte acteurs op afstand kan houden, zegt dr. Ludwig.

Een veranderend microbioom

Maar een van de grootste voordelen van gefermenteerd voedsel komt van probiotica. Recent onderzoek suggereert dat het type darmbacteriën in het lichaam aan het veranderen is. Een mogelijke reden is dat de microbiomen in ons lichaam niet regelmatig worden aangevuld zoals in vorige generaties. Dat komt door veranderingen in het westerse dieet – met name de toename van bewerkte voedingsmiddelen – en door betere hygiëne, waardoor het aantal microben waaraan mensen op natuurlijke wijze worden blootgesteld door vuil en andere verontreinigingen, vermindert, aldus dr. Ludwig. Bovendien worden antibiotica op grote schaal gebruikt en kunnen ze naast de slechte ook nuttige organismen doden.

Veranderingen in de populatie van darmmicroben kunnen een disbalans creëren tussen nuttige en schadelijke darmbacteriën, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Wanneer het spijsverteringskanaal een ongezonde mix van organismen heeft, kan dit zelfs leiden tot een verzwakking van de darmwanden, die hun inhoud in de bloedbaan beginnen te lekken – een aandoening die, niet verrassend, het lekkende darmsyndroom wordt genoemd, volgens Dr. Lodewijk. Chronische blootstelling aan deze stoffen die uit de darmen lekken, wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen, variërend van astma en eczeem tot schizofrenie en de ziekte van Alzheimer, zegt hij. Gefermenteerd voedsel kan het darmmicrobioom versterken, een gezondere mix van microben creëren en de wanden van de darmen versterken om te voorkomen dat ze gaan lekken.

Een gezond microbioom laten groeien

Als mensen van jongs af aan probiotica eten (zoals die in gefermenteerd voedsel worden aangetroffen), kan dat helpen het immuunsysteem te trainen om een divers, heilzaam microbioom te tolereren – en ermee samen te werken, zegt dr. Ludwig. Na de eerste paar maanden en jaren van het leven is de microbenpopulatie van een persoon relatief stabiel, maar volwassenen die regelmatig gefermenteerd voedsel eten, kunnen er nog steeds de vruchten van plukken.

Het toevoegen van gefermenteerd voedsel aan het dieet is relatief eenvoudig, zegt dr. Ludwig. Je kunt natuurlijk gefermenteerd voedsel vinden in natuurvoedingswinkels en veel supermarkten. En fermenteren is ook gemakkelijk en veilig thuis te doen door enkele eenvoudige instructies te volgen.

Maar houd er rekening mee dat niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen gelijk zijn gemaakt. Hoewel kaas bijvoorbeeld gefermenteerd is, is het niet bekend dat het dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als yoghurt. Het verschil zijn levende microben, zegt dr. Ludwig. Yoghurt heeft ze; kaas meestal niet.

Levende culturen zijn niet alleen te vinden in yoghurt en een yoghurtachtige drank genaamd kefir, maar ook in Koreaanse groenten in het zuur (kimchi genaamd), zuurkool en sommige augurken. De potjes augurken die je in de supermarkt kunt kopen, worden soms gebeitst met azijn en niet met het natuurlijke fermentatieproces met levende organismen, wat betekent dat ze geen probiotica bevatten. Om er zeker van te zijn dat het gefermenteerde voedsel dat u kiest probiotica bevat, zoekt u naar de woorden ‘natuurlijk gefermenteerd’ op het etiket en zoekt u bij het openen van de pot naar veelbetekenende bubbels in de vloeistof, die aangeven dat er levende organismen in de pot zitten, zegt Dr. Lodewijk.

Yoghurt is misschien wel het gemakkelijkste gefermenteerde voedsel voor Amerikanen om aan hun dieet toe te voegen, omdat ze er al bekend mee zijn. “Maar ik moedig mensen aan om hun bereik een beetje uit te breiden”, zegt dr. Ludwig. Voeg naast het eten van rauwe en gekookte groenten ook ingemaakte groenten toe als bijgerecht bij het avondeten of als topping op een salade. Of gooi een beetje zuurkool in een boterham of wrap. Een andere optie zijn gefermenteerde sojabonen, die worden aangetroffen in natto, tempeh en miso.

Als je echt avontuurlijk bent, kun je ook gefermenteerde vis proberen, die vaak wordt gegeten in sommige Noordelijke en Aziatische culturen, maar misschien iets van een verworven smaak is, zegt dr. Ludwig.

—//—

Bij de workshop, die voornamelijk ging over het fermenteren zelf, hoe je dat doet in de praktijk, gaf ik nog een korte uiteenzetting van het belang van echte voeding. Dit omdat de voedingsstatus van de meeste mensen in onze westerse cultuur  dikke onvoldoendes laat zien. 99,5% mineralen gebrek en 76% vitamine gebrek toonde een functioneel SpectraCell onderzoek onder 89.000 mensen in 2001. Opmerkelijk om te zien was dat de mensen deze informatie het hardste konden gebruiken hun gedachten niet bij ‘de les’ konden houden !!

Het artikel van afgelopen week geeft inzicht hoe belangrijk een goed immuunsysteem is bij een calamiteit als een kernramp of mRNA vaccinatieschade waarbij met name het immuunsysteem een giga opdoffer krijgt. 

Handig als je weet hoe de radartjes draaien, … bij jezelf !!Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk