Zelf supporting: Bijna 100% onafhankelijk leven, velen dromen ervan, zij doen het.


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 3 jaar ‘zichtbare’ dictatuur + dag #115


We mochten een kijkje nemen in het leven van Cain, tuinieren met zo min mogelijk inspanning en het maximale resultaat, sommige delen zonder water te geven en alles fermenteren. Geen koelkast nodig en nul chemische toevoegingen in de voeding, chapeau. Wie wil dat niet?


Aan de zijkant van de tuin zien we een stellage waar op zo’n 2 meter hoog een IBC container staat met water. Volpompen gebeurd met een touw voorzien van ronde schijfjes waarmee 100 liter in 5 minuten met de hand gepompt kunnen worden. Slangen distribueren het water naar lokaal opgestelde tonnen over de giga grote tuin. 

Nergens herken je ook maar iets van traditioneel tuinieren. Je vindt geen vierkante centimeter onbedekte grond. Het noorden en zuiden zijn belangrijke elementen die overal terugkomen. Het bijzondere zijn de verhoogde cirkels waar in de herfst / winter al het tuin ‘afval’ gedumpt wordt aangevuld met gras en stro. Er zijn cirkels bij waar de planten het hele warme seizoen geen druppel water krijgen. De bladeren hingen er treurig bij maar bedekten met de bladeren wel de hele plant, s’morgens zo vertelde Cain staat de zaak er weer fleurig bij. 

cirkel groenten eiland

Alle landen in de wereld die op dezelfde breedte graad liggen zijn met hun klimaat vergelijkbaar met Frankrijk en interessant om zaden te importeren om zo de smaken pallet en mogelijkheden te versterken. Cain verteld van elke plant de mogelijkheden en welke delen je gebruikt, blad, stam, wortel. Hoe je ze bereid en kan bewaren. 

Cirkel tuinieren geeft nog meer mogelijkheden zoals hoger groeiende planten in het midden waardoor andere planten, die dat niet nodig hebben op delen van de dag in de schaduw staan. Zonder dat je dus ergens in een uithoekje een plaatsje hoeft te zoeken.

Komend seizoen wordt er gewerkt aan het, je raad het al, cirkelvormige huis. Hout constructie met stro en klei. Ramen in vier vakken zodat de zon de hele dag zijn licht binnen kan schijnen in de winter met de lage stand. Drie lagen perplex in het midden van het dak worden voor een geïsoleerde lichtstraat, goedkoop en effectief. Gefilterd regenwater voor het drinken, koken en douchen en een tweetal zonnepanelen voor de stroomvoorziening want, een koelkast vind je nergens. 

de gefermenteerde voeding voorraad

In de houten schuur vind je een rocket stove om zeer energie zuinig te koken en vindt je de eten voorraad in wekpotten. Maar er wordt helemaal niets gewekt maar alles gefermenteerd, je neemt er uit wat je die dag nodig hebt en de pot wordt weer gesloten en alles blijft goed. De natuur is veel slimmer als de moderne mens blijkt weer eens. 

Cain en Claire (ze was er niet die dag) helpen ook anderen een opstart te maken bij het inrichten van een tuin. Het eerste wat je dan ziet zijn de strobalen /  rollen om de basis te leggen. Werken voor een ‘baas’ is niet nodig, geen stroom, gas of water rekening. Geen hypotheek en dat alles bij elkaar geeft een enorme vrijheid van leven. 

Dat was mijn eerste indruk in slechts 1.5 uurtje, in augustus gaan we ze weer ontmoeten en daar kijk ik nu al naar uit, want dat wordt weer een leerzame dag.

Leven op een prachtig stuk land, èèn zijn met de ruige, ongeorganiseerde, wispelturige en toch soms heel voorspelbare natuur. Ik vertelde Cain; “Dit komt toch aardig richting een paradijs”. Daar werd heel nuchter op gereageerd. Maar kan hij de vergelijking wel maken met een jachtige stress baan / leven waar veel mensen mee moeten dealen? Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk