Krijgen NAVO koppen hun verstand terug?


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 2 jaar dictatuur + dag #351 nog [… ?] dagen naar de vrijheid. 


Westerse leiders zeggen privé dat Oekraïne de oorlog niet kan winnen. De Duitse en Franse leiders hebben Oekraïne verteld dat ze naar vrede met Rusland moeten streven in ruil voor een naoorlogs verdedigingspact, aldus een bericht in The Wall Street Journal.


Westerse leiders hebben de Oekraïense president Volodymyr Zelensky privé verteld dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland niet kan winnen en dat het dit jaar vredesbesprekingen met Moskou moet beginnen in ruil voor nauwere banden met de NAVO, schrijft Joe Lauria. De privé communicatie staat haaks op de publieke verklaringen van westerse leiders, die routinematig zeggen dat zij Oekraïne zullen blijven steunen zolang het duurt tot het land de overwinning op het slagveld behaalt.

De Wall Street Journal, die verslag deed van de privé-uitlatingen aan Zelensky, zei:

“De openbare retoriek maskeert groeiende privé twijfels bij politici in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland dat Oekraïne in staat zal zijn om de Russen te verdrijven uit Oost-Oekraïne en de Krim, die Rusland sinds 2014 controleert, en een overtuiging dat het Westen alleen kan helpen de oorlogsinspanning tijdelijk vol te houden, vooral als het conflict in een impasse raakt, zeggen functionarissen uit de drie landen. We blijven herhalen dat Rusland niet mag winnen, maar wat betekent dat? Als de oorlog lang genoeg met deze intensiteit doorgaat, zullen de verliezen voor Oekraïne ondraaglijk worden”, aldus een hoge Franse functionaris. ‘En niemand gelooft dat ze in staat zullen zijn de Krim terug te winnen.’”

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz zeiden eerder deze maand tijdens een diner in het Élysée-paleis tegen Zelensky dat hij vredesbesprekingen met Moskou moet overwegen, meldde de Journal.

Volgens zijn bron citeerde de krant dat Macron Zelensky vertelde dat “zelfs aartsvijanden als Frankrijk en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog vrede moesten sluiten.”

Macron zei tegen Zelensky “dat hij een groot oorlogsleider was geweest, maar dat hij uiteindelijk zou moeten overstappen op politiek staatsmanschap en moeilijke beslissingen zou moeten nemen”, aldus de krant.

Een terugkeer naar realisme

Op de Veiligheidsconferentie van München vorige week zei generaal Petr Pavel, de verkozen president van Tsjechië en voormalig NAVO-commandant:

Zal Oekraïne zichzelf demilitariseren?

“We kunnen in een situatie terechtkomen waarin de bevrijding van sommige delen van het Oekraïense grondgebied meer mensenlevens kost dan de samenleving kan verdragen. … Er kan een punt komen waarop de Oekraïners aan een andere uitkomst kunnen gaan denken.”

Zelfs toen hij NAVO-commandant was, was Pavel een realist met betrekking tot Rusland. Tijdens controversiële NAVO-oorlogsspelen met 31.000 troepen aan de Russische grenzen in 2016 – de eerste keer in 75 jaar dat Duitse troepen de stappen van de nazi-invasie van de Sovjet-Unie hernamen – wuifde Pavel de hype over een Russische bedreiging voor de NAVO weg.

Pavel, die destijds voorzitter was van het militaire comité van de NAVO, zei op een Brusselse persconferentie: “Het is niet het doel van de NAVO om een militaire barrière op te werpen tegen grootschalige Russische agressie, want een dergelijke agressie is niet aan de orde en geen enkele inlichtingenbeoordeling wijst daarop.” Ook de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, omarmde het realisme tegenover Rusland door te zeggen: “Wat we nu niet moeten doen, is de situatie verder aanwakkeren door sabelgekletter en oorlogszucht. Wie denkt dat een symbolische tankparade aan de oostgrens van het bondgenootschap veiligheid zal brengen, vergist zich.”

In plaats van een agressieve NAVO-houding tegenover Rusland die averechts zou kunnen werken, riep Steinmeier op tot een dialoog met Moskou. “We doen er goed aan geen voorwendsels te creëren om een oude confrontatie te hernieuwen,” zei hij, en zei dat het “fataal zou zijn om alleen naar militaire oplossingen en een beleid van afschrikking te zoeken.” Onder leiding van de VS heeft de NAVO dat advies duidelijk niet opgevolgd, aangezien zij meer troepen bleef inzetten in Oost-Europa en Oekraïne bleef bewapenen en trainen (onder het mom van zich aan de Minsk-akkoorden te houden).

Een Russische overwinning in Oekraïne maakt geen einde aan de oorlog

Vóór zijn interventie in Oekraïne noemde Rusland de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de plaatsing van raketten in Roemenië en Polen, oorlogsspelen bij zijn grenzen en de bewapening van Oekraïne als rode lijnen die het Westen had overschreden.

Na een jaar van oorlog lijken de westerse leiders nu te kiezen voor een realistische aanpak. Zo wees Macron tijdens de Veiligheidsconferentie van München elk gesprek over regimeverandering in Moskou van de hand.

Geen reactie van de VS

Washington heeft geen commentaar gegeven op het verhaal van de Journal over het voorstel voor vredesbesprekingen in ruil voor wapens. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken besprak vorige maand met The Washington Post het bewapenen van Oekraïne na de oorlog, maar hij zei niet dat Oekraïne vredesbesprekingen zou moeten nastreven. “We moeten nadenken – en dat doen we ook – over hoe de naoorlogse toekomst eruit ziet om ervoor te zorgen dat we veiligheid en stabiliteit hebben voor de Oekraïners en veiligheid en stabiliteit in Europa,” zei Blinken tegen de conferentie in München.

Het voorstel om Oekraïne nog dichter bij de NAVO te brengen dan het al is, met meer toegang tot wapens na de oorlog, moet op de agenda staan van de jaarlijkse NAVO-vergadering in juli, zei Rishi Sunak, de Britse premier, op de conferentie in München.

“De NAVO-top moet een duidelijk aanbod aan Oekraïne opleveren, ook om Zelensky een politieke overwinning te geven die hij thuis kan presenteren als stimulans voor onderhandelingen,” vertelde een Britse functionaris aan de Journal.

De deal met de NAVO zou geen lidmaatschap met zijn artikel 5-bescherming omvatten, meldde de krant. “We willen graag veiligheidsgaranties op weg naar de NAVO,” zei Zelensky vrijdag op een persconferentie.

Ondertussen zei Macron, volgens het WSJ-rapport, dat Oekraïne een militair offensief moet doorzetten om grondgebied terug te winnen om Moskou naar de vredestafel te duwen.

Een eeuw van oorlogsleugens ontkrachten (Nederlands transcript)

Er is geen reactie van Moskou op het voorstel gekomen. Politiek analist Alexander Mercouris zei zaterdag in zijn videoreportage dat Rusland waarschijnlijk eerder geneigd zal zijn door te vechten dan vredesbesprekingen aan te gaan in de wetenschap dat Oekraïne na de oorlog zwaar bewapend zal worden door de NAVO.

“De Russen zullen nooit instemmen met zoiets,” zei Mercouris. “Ze moeten tegen zichzelf zeggen dat het, in plaats van in te stemmen met dit plan, eigenlijk logischer is … om deze oorlog voort te zetten, omdat een van de [Russische] doelstellingen de totale demilitarisering van Oekraïne is.”

Wat de Westerse mogendheden voorstellen is het tegenovergestelde, zei hij. Gezien het feit dat Rusland van mening is dat het aan de winnende hand is en “er een algemene erkenning lijkt te zijn onder westerse regeringen dat Oekraïne deze oorlog niet kan winnen, … waar is dan de stimulans voor … Rusland om dit plan zelfs maar te overwegen?”

Voor Moskou, aldus Mercouris, is de demilitarisering van Oekraïne een “absolute, existentiële zaak”. Als Oekraïne na de oorlog nog meer geavanceerde wapens krijgt van de NAVO dan wat het zou krijgen “terwijl de oorlog nog bezig is, dan heeft het nog minder zin” voor Rusland “om de oorlog te stoppen en in te stemmen met dit plan.”

Rusland wordt nu geconfronteerd met een “verzwakkende tegenstander,” aldus Mercouris, en Moskou geeft daar duidelijk de voorkeur aan boven een “later versterkte tegenstander.”

©Joe Lauria.

Wat Joe Lauria schrijft heb ik al eerder gehoord.

Er is alleen een zeer groot probleem ontstaan in de geschiedenis. Dat probleem is de leugenachtigheid van westerse leiders. En dan heb ik het niet alleen over onze eigen leugenachtige Rutte! Ik heb het over alle politieke leiders van onze westerse samenleving en vooral zij die aangesloten zijn bij de NAVO! ( Niet Aanhoren Voor Overlijden ), en het Wereld Economisch Forum En Rusland heeft hier grote ervaringen mee opgedaan, met die leugens. Want ook de oorlog in Oekraïne is ontstaan door leugens en een gepleegde coup om de macht in Oekraïne te wisselen! Dus Poetin heeft totaal geen geloof meer in de woorden en zelfs ondertekende documenten die het westen met zoveel gemak produceert. En laten we eerlijk zijn, Biden is ook niet een man die je op zijn woord kan geloven! Wil Poetin hier op ingaan zal er zeker een machtswisseling in de VS moeten komen. En gelukkig wordt daar hard aan gewerkt! Zie je wat er in werkelijkheid gebeurt? De Amerikanen streefden naar een machtswisseling in Rusland. Zelensky zelf heeft gezegd dat er alleen onderhandelingen kunnen komen als Poetin weg is. Maar zelf denk ik dat er alleen onderhandelingen kunnen komen wanneer zowel Biden als Zelensky hun lekkende biezen pakken en de twee zinkende schepen verlaten. Want wanneer er een machtswisseling in de VS plaatsvind komt of Trump zijn rechtmatige plaats weer innemen of iemand die hij kiest als president van de VS. Iemand die door Poetin ook vertrouwd kan worden!

©PikiBericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk