Is Rusland het ‘groenste’ land ter wereld?


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 2 jaar dictatuur + dag #330 nog [… ?] dagen naar de vrijheid. 


Volgens de Verenigde Naties (VN) bedekken bossen 31% van het landoppervlak in de wereld. Zij absorberen jaarlijks ongeveer 15,6 miljard ton kooldioxide (CO₂).


Bron artikel ZeroHedge: Is Russia The ‘Greenest’ Country In The World?
Door:  TYLER DURDEN

Zoals Freny Fernandes van Visual Capitalist hieronder uitlegt, is meer dan de helft van deze groene bedekking verspreid over de boreale bossen van Rusland en Canada, het Amazonegebied in Zuid-Amerika en de naald- en loofbossen van China. Deze koolstof vasthoudende bossen zuiveren de lucht, filteren het water, voorkomen bodemerosie en fungeren als een belangrijke buffer tegen klimaatverandering.

Deze reeks kaarten van Adam Symington gebruikt gegevens van beelden die zijn verzameld aan boord van de MODIS-sensor van de Terra-satelliet om de verhouding weer te geven tussen het wereldoppervlak dat bedekt is met een bladerdak en de niet-groene gebieden.

Klik op de bovenstaande afbeelding om de hele hoge resolutie boskaart te bekijken. Hieronder bekijken we enkele groene zones van de wereld. Zie afbeeldingen bij bron artikel op ZeroHedge

Azië
Met de boreale bossen van Rusland, de loofbossen van China, de mangrovebossen van Indonesië en de groene gordel langs de machtige Himalaya heeft Azië enkele van de rijkste en meest biodiverse groene toppen ter wereld.

Rusland bezit meer dan een vijfde van alle bomen ter wereld, verspreid over 815 miljoen hectare – groter dan het bladerdak van het Amazonegebied. Net als de geografie van het land liggen de meeste bossen van Rusland in Azië, maar ook in Europa.

In het zuidoosten is China met een bosareaal van bijna 220 miljoen hectare het op vier na groenste land ter wereld. Dit was echter niet altijd het geval.

In 1990 bestreken de bossen in China slechts 157 miljoen hectare, 16,7% van het land. Tegen eind 2020 zal deze bosbedekking 23,4% bedragen, dankzij tientallen jaren van vergroeningsinspanningen.

Anderzijds verliest het op twee na meest biodiverse land van het continent, Indonesië, zijn groene bladerdak. Met een bosareaal van 92 miljoen hectare herbergt het land 10 tot 15% van alle bekende planten, zoogdieren en vogels ter wereld. Helaas is de afgelopen 50 jaar 74 miljoen hectare van het regenwoud van het land gekapt, verbrand of aangetast.

Ondertussen kan de 72 miljoen hectare van het Indiase bosareaal met het oog worden gevolgd. Van de regenwouden langs de Himalaya in het noordoosten, naar de montane regenwouden van de zuidwestelijke Ghats, en tenslotte naar de mangrovebossen aan de kust.

De Amazone en Congolese Regenwouden
In Zuid-Amerika heeft Brazilië de op één na grootste groene bedekking ter wereld. Het grootste deel van het 497 miljoen hectare grote bosgebied ligt in “de longen van de planeet” – het Amazonewoud.

Het Amazoneregenwoud is een van de plaatsen met de grootste biodiversiteit op aarde en zou ongeveer 10% van de biodiversiteit van de wereld herbergen, waaronder meer dan drie miljoen diersoorten en meer dan 2500 boomsoorten.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, langs het stroomgebied van de Congo-rivier en zijn vele zijrivieren, liggen de Congolese regenwouden.

Verspreid over negen landen in Centraal-Afrika is deze verzameling tropische vochtige loofbossen een van de resterende regio’s ter wereld die meer koolstof absorbeert dan uitstoot.

De Democratische Republiek Congo (DRC) bevat met 126 miljoen hectare het grootste deel van dit regenwoud, gelijk aan ongeveer 60% van de laaglandbossen in Centraal-Afrika.

Noord-Amerikaanse bossen
Canada, de Verenigde Staten en Mexico zijn samen goed voor 723 miljoen hectare van alle bossen ter wereld. De uitgestrekte dennen- en sparrenbossen in het Grote Witte Noorden, in combinatie met de gemengde bossen van de Verenigde Staten, maken het continent tot een van de grootste koolstofputten ter wereld.

Met meer dan 347 miljoen hectare bos staat Canada op de derde plaats op de lijst van groenste landen. Ongeveer 40% van de landmassa is met bomen bedekt, wat neerkomt op 9% van de wereldwijde bosbedekking.

Zijn boreale bossen slaan tweemaal zoveel koolstof per eenheid op als tropische bossen en helpen de mondiale koolstofvoetafdruk te reguleren.

De Verenigde Staten daarentegen hebben ongeveer 8% van alle bossen ter wereld. Verspreid over 310 miljoen hectare land variëren deze diverse bossen van de boreale bossen van Alaska tot de dennenplantages in het zuiden, en de loofbossen in het oosten van de Verenigde Staten tot de droge naaldbossen in het westen. Het land kent ook gematigde regenwouden langs de westkust en tropische regenwouden in Puerto Rico en Hawaï.

De verloren bossen in de wereld
Terwijl China en een paar geselecteerde landen hebben bewezen dat er hoop is voor het herstel van de bossen in de wereld, is het verhaal op andere plaatsen in de wereld anders. Deze kaart van Adam Symington gebruikt gegevens van de Universiteit van Maryland om de veranderingen in het bosareaal in de wereld van 2000 tot 2021 te volgen.

Sinds 2000 heeft de wereld meer dan 104 miljoen hectare ongerepte en intacte boslandschappen verloren. Alleen al in 2020 werd meer dan 10 duizend vierkante kilometer van het Amazonegebied vernietigd voor de aanleg van wegen.

Ontbossing en versnippering worden veroorzaakt door een reeks menselijke ontwikkelingsactiviteiten. Maar ze worden ook verergerd door de klimaatverandering, met toenemende bosbranden, orkanen, droogtes en andere extreme weersomstandigheden, alsook invasieve soorten en insectenuitbraken die de bosecosystemen verstoren.

Op de VN-biodiversiteitsconferentie (COP15) van 2022 in Montréal hebben naties uit de hele wereld zich verbonden tot het 30X30-plan, dat oproept tot het behoud van de ecosystemen op het land en in de zee tegen 2030. Samen met andere verbintenissen om een einde te maken aan de ontbossing en de wereldkap te laten groeien, is er nog hoop voor de bossen in de wereld.

Zie afbeeldingen bij bron artikel op ZeroHedgeBericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk