Oekraïne is ‘s werelds proeftuin voor militaire robots geworden


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 2 jaar dictatuur + dag #300 nog [… ?] dagen naar de vrijheid. 


De oorlog in Oekraïne is de grootste proeftuin voor door kunstmatige intelligentie aangedreven autonome en onbemande voertuigen in de geschiedenis geworden. Hoewel het gebruik van militaire robots niet nieuw is – de Tweede Wereldoorlog zag de geboorte van op afstand bediende oorlogsmachines en de VS hebben recentelijk, in 2020, volledig autonome aanvalsdrones ingezet – zien we in Oekraïne de verspreiding van een nieuwe klasse gevechtsvoertuigen. 


Bron artikel TNW (Financial Times) Ukraine has become the world’s testing ground for military robots
Door: Tristan Greene

Dit artikel gaat over de “killer robot” technologie die door beide partijen wordt gebruikt in de oorlog van Rusland in Oekraïne. Onze belangrijkste conclusie is dat het “killer” deel van “killer robots” hier niet van toepassing is. Lees verder om uit te vinden waarom.

Onbemande versus autonome
Deze oorlog vertegenwoordigt het eerste gebruik van de moderne klasse van onbemande voertuigen en geautomatiseerde wapenplatforms in een langdurige invasie waarbij troepen met relatief vergelijkbare technologie betrokken zijn. Hoewel het Russische leger op papier superieur lijkt aan dat van Oekraïne, hebben beide partijen strijdkrachten met vergelijkbare capaciteiten ingezet. Vergeleken met de strijdkrachten waarmee Rusland tijdens zijn betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog of bijvoorbeeld de strijdkrachten waarmee de VS in Irak en Afghanistan werden geconfronteerd, blijkt uit de huidige gebeurtenissen in Oekraïne dat er sprake is van een meer gelijklopend inzetgebied.

Het is echter belangrijk te vermelden dat dit geen oorlog is die door machines wordt uitgevochten. Het is onwaarschijnlijk dat autonome of onbemande wapens en voertuigen veel impact zullen hebben in de oorlog, simpelweg omdat ze nog niet getest en momenteel onbetrouwbaar zijn.

Onbemande voertuigen en autonome voertuigen zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Terwijl bijna alle autonome voertuigen – die zonder menselijke tussenkomst kunnen werken – onbemand zijn, kunnen veel onbemande voertuigen alleen op afstand door mensen worden bediend. Het belangrijkste is misschien wel dat veel van deze voertuigen nooit zijn getest in de strijd. Dit betekent dat ze waarschijnlijk eerder zullen worden gebruikt in “ondersteunende” rollen dan als autonome gevechtsvoertuigen, ook al zijn ze daarvoor ontworpen.

Maar voordat we ingaan op het hoe en waarom van het gebruik van militaire robots in de moderne oorlogsvoering, moeten we uitleggen wat voor soort voertuigen er momenteel in gebruik zijn. Er zijn geen “killer robots” in oorlogsvoering. Dat is een verzamelnaam voor militaire voertuigen, zowel autonoom als onbemand.

Hieronder vallen onbemande luchtvoertuigen (UAV’s), onbemande grondvoertuigen (UGV’s) en onbemande oppervlaktevoertuigen (USV’s, een andere term voor onbemande maritieme of watervoertuigen).

De eerste vraag die we dus moeten beantwoorden is: waarom maken we van de robots niet gewoon moordenaars en laten we ze de oorlog voor ons uitvechten? Het zal u misschien verbazen dat het antwoord heel weinig te maken heeft met voorschriften of regels voor het gebruik van “killer robots”.

Simpel gezegd: militairen hebben betere dingen te doen met hun robots dan alleen maar vuur naar beneden te sturen. Dat betekent niet dat ze niet op die manier getest zullen worden, dat is al bewezen.

... wat volgt is een omschrijving van de type robot / wapens. Dat mogen de geïnteresseerden gaan lezen bij de bron. Tot slot de conclusie

Een blik op de toekomst
Het is duidelijk dat niet alleen de oorlog in Oekraïne geen plaats is waar we massaal “killer robots” zullen zien die hun kwetsbare, menselijke, vijandelijke tegenhangers zullen overweldigen, maar dat een dergelijk scenario hoogst onwaarschijnlijk is in elke vorm van moderne oorlogsvoering.

Als het echter gaat om het uitbreiden van onze huidige strijdkrachten met UGV’s of het vervangen van lucht- en oppervlakte verkenningsvoertuigen met bemanning door robots, zijn militaire leiders enthousiast over het potentiële nut van AI. En wat we nu zien in de oorlog in Oekraïne is de meest waarschijnlijke weg voorwaarts voor de technologie.

Dat wil niet zeggen dat de wereld zich geen zorgen hoeft te maken over killer robots of hun ontwikkeling en verspreiding door gebruik in oorlogstijd. We moeten ons absoluut zorgen maken, want de oorlog van Rusland in Oekraïne heeft vrijwel zeker de remmingen in de wereld rond de ontwikkeling van autonome wapens verminderd.Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk