Als je eenzaamheid voelt, …


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 2 jaar dictatuur + dag #284 nog [… ?] dagen naar de vrijheid. 


Lang geleden, een stampvolle kroeg, vertelde een man tegen mij toen ik hem vroeg; “En vindt je het gezellig?” “Ik voel me eenzaam, zelfs hier” Hij vertelde dat hij zijn vrouw verloren had recent.


Dat zette mij aan het denken en mijn oog viel die week op een spreuk in mijn agenda die ik dezelfde avond in mijn radio programma gebruikte. 

“Hij die alleen is en zich eenzaam voelt bevind zich in slecht gezelschap”.

Dat moment ben ik nooit vergeten, een leer moment. Stop nooit met het investeren in je netwerk, je vriendenkring, je familie. Zij zijn het die maken dat je nooit eenzaam hoeft te zijn of te voelen. Meedelen in hun vreugde, hun leven, maakt dat je het te druk hebt om je eenzaam te voelen.

In februari 2020 maakten we een nieuwe start hier in Frankrijk. Iedereen in het dorp groette ik, we leerden mensen kennen in de kroeg, de korte tijd voordat hij moest sluiten vanwege het confidement, de lockdown. We trokken er op uit toen de onze wereld weer -open- ging. Vrienden bezochten ons, wij gingen op visite. Toen de apartheid zijn intrede deed werd dat op visite gaan meestel ook -blijven eten- want een restaurant en terrasje was verboden gebied geworden.

Een Française geholpen met wat verhuisklusjes in Parijs, in Zuid Frankrijk, bij mensen thuis kom je dan, en in Frankrijk is het dan al snel “blijven jullie mee eten”?

Het gebeurde ook steeds meer dat mensen onverwachts even kwamen aanwaaien voor een bakje koffie of een glaasje wijn of biertje. Een fietser vroeg de weg en eindigde op het terras voor de deur waar we een uurtje hebben zitten praten.

Voor onze tuin staat een kinderfietsje met het voorwiel in de heg en daarnaast steekt een kinder spijkerbroek opgevuld met wat grote plastic flessen en roze laarsjes alsof het kindje uit de bocht gevolgen is. Hoeveel mensen daar al geen foto van hebben genomen, talloos. Hoeveel keer daardoor geen spontaan gesprek ontstond, vele malen.

Nu bijna 3 jaar verder hebben we nog niet eens een feestje gehad met de buurt. COVID heeft dat onmogelijk gemaakt de eerste jaren maar we worden spontaan gegroet door iedereen ze knipperen met de auto lampen als ze je ergens tegenkomen en we maken een praatje zover dat mogelijk is. Ik draai bij de Franse radio nu 2 jaar, weer een netwerk waar ik actief deel van uit maak.

Laatst kregen we een uitnodiging van Nederlandse mensen die hier pas waren komen wonen, maar hebben we daar nog wel tijd voor vroeg ik me af? Ik vertel ze van ons wekelijkse emigranten cafe waar diverse nationaliteiten komen, en velen van hen hebben we ook thuis bezocht of zij bij ons. Nu met Kerst gaan we twee keer uit eten, thuis bij vrienden en in een restaurantje.

Dan denk ik nu weer terug aan die man die zich eenzaam voelde, hoe is dat mogelijk denk je dan? 

Zelf nooit gedacht dat ik -met pensioen- tijd tekort zou komen.

Een wijze les, investeer in je netwerk, elke dag van het jaar. 

Linksonder het kinderfietsje


Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor -NU- geschreven:
Hope Comes In The Dark – River Zydeco Band feat Me Myself and I


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk