Sociale media: Facebook in een vrije val?

Save as PDF 

Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 2 jaar dictatuur + dag #199 nog [… ?] dagen naar de vrijheid. 


De sociale media zijn aan een grote transformatie begonnen: Kanye West staat aan het roer bij Parler, Elon Musk bij Twitter sinds vrijdag en de opkomst van Trumps TruthSocial sinds begin dit jaar in de VS is gigantisch, of in de juiste term te spreken “MAGA”. Wat staat Facebook te wachten?


Facebook beboet met 25 miljoen dollar door de staat Washington wegens overtreding van de kieswet

Bron artikel ZeroHedge: Facebook Fined $25M By Washington State For Violating Election Law
Door: TYLER DURDEN

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, is door een rechtbank in de staat Washington veroordeeld tot het betalen van 25 miljoen dollar aan boetes nadat de rechtbank had vastgesteld dat het sociale mediaplatform tussen 2019 en 2021 822 keer de politieke openbaarmakingswet van Washington heeft overtreden.

Meta werd ook bevolen om volledig te voldoen aan de verkiezingstransparantiewetten van de staat, die sinds 1972 bestaan en die vereisen dat advertentieverkopers “de namen en adressen van politieke aankopen, de doelen van dergelijke advertenties en, het totale aantal kijkers van elke advertentie openbaar maken.” Facebook betoogde voor de rechtbank dat de wetten ongrondwettelijk zijn.

Hoewel Facebook te maken heeft gehad met talrijke verkiezingsgerelateerde klachten en ook rechtszaken, moet worden opgemerkt dat het bedrijf uitgebreide staats- en lokale subsidies heeft ontvangen voor in totaal bijna 800 miljoen dollar, waaronder 35 miljoen dollar aan belastingkredieten van Washington; dat is gratis belastinggeld dat in de zakken van Mark Zuckerberg verdwijnt. Hoewel Meta beweert dat het niet onderworpen zou moeten zijn aan het toezicht van staten als het gaat om zijn politieke reclame, is het moeilijk voor hen om particuliere zakelijke rechten te claimen als ze zwemmen in overheidsgeld.  

De boete uit Washington lijkt misschien niet veel, maar Meta en Facebook zijn het afgelopen jaar in een financiële vrije val terechtgekomen nu de problemen zich blijven opstapelen.

Mark Zuckerberg zag zijn nettowaarde in de afgelopen 13 maanden met meer dan 100 miljard dollar kelderen toen de aandelenkoers van zijn bedrijf, Meta, deze week sterke verliezen leed. Het primaat van Facebook in de sociale mediasfeer komt in het geding en Zuckerbergs virtual reality-projecten zorgen voor weinig optimisme of opwinding. 

Voor de komst van de covide lockdowns gingen de meeste Big Tech mediaplatforms er financieel sterk op achteruit door dalende advertentie-inkomsten en stijgende kosten. Vooral Facebook had te maken met aandelenverlies en stagnerende groei. Nadat de lockdowns begonnen, was er een korte periode waarin het publiek en de investeerders geloofden dat online platforms en verkoop onmisbaar zouden worden als de enige beschikbare opties te midden van een pandemische omgeving en door de overheid opgelegde thuisblijforders.  

Men dacht dat we voor vele jaren afgesloten zouden zijn en dat de online marktplaats zou domineren. Je zou denken dat de bevolking zich massaal tot deze bedrijven zouden wenden als de enige bron van verlichting, maar deze renaissance voor Big Tech is nooit werkelijkheid geworden.  

Facebook heeft sindsdien voortdurend verliezen geleden, wat leidde tot de eerste daling van de netto-inkomsten ooit in 2022. Ook de gebruikersgroei van Facebook is in wezen bevroren en het bedrijf zal dit jaar gebruikers verliezen. Deze trend doet zich voor bij de meeste socialemediabedrijven en de theorieën over het waarom lopen uiteen. Veel mensen suggereren dat de linkse politieke vooringenomenheid die inherent is aan de “terms of service” van Big Tech platforms massaal wantrouwen heeft gecreëerd bij potentiële gebruikers.  

Een andere factor waardoor veel mensen zich van Facebook terugtrekken, is het probleem van de gebruikersgegevens en hoe daarmee wordt omgegaan. Facebook CEO Mark Zuckerberg hield toezicht op plannen om de macht van het sociale netwerk te consolideren en concurrenten te controleren door de gegevens van zijn gebruikers te behandelen als een ruilmiddel, terwijl hij in het openbaar verkondigde dat hij die gegevens beschermde, volgens ongeveer 4000 pagina’s gelekte bedrijfsdocumenten die zich grotendeels uitstrekken van 2011 tot 2015. In sommige gevallen beloonde Facebook begunstigde bedrijven door hen toegang te geven tot de gegevens van zijn gebruikers. In andere gevallen weigerde het de toegang tot gebruikersgegevens aan concurrerende bedrijven of apps.

Dit soort schaamteloze minachting voor de privacy van gebruikers heeft geleid tot groot wantrouwen onder Amerikanen. Uit enquêtes blijkt dat het publiek Facebook niet meer wantrouwt dan enig ander social mediabedrijf: 77% van de mensen heeft een negatief beeld van het bedrijf. Mark Zuckerbergs gebrek aan zichtbare wroeging of geweten als het gaat om privacy kwesties maakt het vuur nog groter.

De problemen met het platform zijn omvangrijk, maar vrij algemeen binnen sociale mediagiganten. De zaak in Washington lijkt het zoveelste geval te zijn waarin Big Tech bedrijven zoals Meta graag staats- en federaal geld aannemen en tegelijkertijd weigeren de wettelijke richtlijnen te respecteren.  Bericht delen: Bericht delen op je eigen website of blog.
Graag, zo werkt het, …Nederlandse versie hier boven, de Engelse versie hier onder. Delen kun je met de links

NL : https://rumble.com/vo0ix1-we-geven-niet-op-on-lche-rien.html
Eng : https://rumble.com/vpxgj5-we-wont-give-up-on-lache-rien.html


Mijn oude protestliedje uit 2010 maar eigenlijk voor NU geschreven: Hope Comes …Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk