Miljoenen Chinezen zonder stroom na “onverwachte” black-outs; energiebedrijf waarschuwt dat dit “nieuw normaal” is


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 1 jaar dictatuur + dag #196


Gisteren nog waarschuwden we dat er een “stroomschok dreigt” omdat de energiecrisis die Europa – en vooral het VK – in zijn greep houdt, ook China zou treffen, en slechts een paar uur later zien we dit in de praktijk, nu inwoners in drie noordoostelijke Chinese provincies te maken krijgen met onaangekondigde stroomonderbrekingen nu het elektriciteitstekort dat aanvankelijk fabrieken trof, zich uitbreidt naar huishoudens.

Bron artikel Activist Post: Millions Of Chinese Residents Lose Power After Widespread, “Unexpected” Blackouts; Power Company Warns This Is “New Normal”
Door: Tyler Durden

Inwoners van de provincies Liaoning, Jilin en Heilongjiang klaagden op sociale media over het gebrek aan verwarming en het niet functioneren van liften en verkeerslichten

Volgens de lokale media in China – dat voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk is van steenkool – was de oorzaak een stijging van de steenkoolprijzen die tot een tekort leidde. Zoals blijkt, zijn de Chinese futures voor thermische kolen het afgelopen jaar meer dan verdubbeld in prijs.

Er zijn verschillende redenen voor de sterke stijging van de vraag naar thermische kolen, waaronder de reeds extreem krappe energievoorziening wereldwijd (waardoor de markten in Europa al in chaos zijn gedompeld); de scherpe economische opleving na de COVID-afsluitingen die de vraag van huishoudens en bedrijven heeft gestimuleerd; een warme zomer die in heel China heeft geleid tot een extreem verbruik van airconditioning; de escalerende handelsruzie met Australië die de kolenhandel heeft gedrukt en Chinese elektriciteitsbedrijven die hun stroomaankopen hebben opgedreven om de wintervoorraad kolen veilig te stellen. Dan is er ook nog het streven van Beijing om de koolstofuitstoot te beperken – Xi Jinping wil tijdens de Olympische Winterspelen van februari volgend jaar in Beijing een blauwe hemel garanderen en de internationale gemeenschap tonen dat het hem menens is met het koolstofvrij maken van de economie – dat tot kunstmatige knelpunten in de steenkool bevoorradingsketen heeft geleid.

De stijging van de steenkoolprijzen heeft de Chinese elektriciteitsraad ertoe aangezet een verklaring te publiceren waarin staat dat “om de steenkoolvoorziening in de winter veilig te stellen, de elektriciteitsbedrijven hun aankopen op de markt blijven opvoeren ongeacht de kosten in een situatie van aanzienlijke verliezen”.

Wat de reden ook is, het is nog maar het begin: zoals de BBC meldde, zei een elektriciteitsbedrijf dat het verwachtte dat de stroomonderbrekingen tot de lente van volgend jaar zouden duren, en dat onverwachte onderbrekingen “het nieuwe normaal” zouden worden. Dit bericht werd later echter verwijderd.

Aanvankelijk trof het energietekort fabrieken en fabrikanten in het hele land, van wie velen de productie de afgelopen weken hebben moeten beperken of stopzetten. In de stad Dongguan, een belangrijk productiecentrum in de buurt van Hongkong, huurde een schoenenfabriek met 300 werknemers vorige week een generator voor 10.000 dollar per maand om ervoor te zorgen dat het werk kon doorgaan. Door de huurkosten en de diesel voor de stroomvoorziening is elektriciteit nu twee keer zo duur als toen de fabriek nog gewoon het net aftapte.

“Dit jaar is het slechtste jaar sinds we de fabriek bijna 20 jaar geleden openden,” zei Jack Tang, de algemeen directeur van de fabriek. Economen voorspelden dat de productieonderbrekingen in de Chinese fabrieken het voor veel winkels in het Westen moeilijker zouden maken om lege schappen aan te vullen en de inflatie in de komende maanden zouden kunnen opdrijven.

Drie beursgenoteerde Taiwanese elektronicabedrijven, waaronder twee toeleveranciers van Apple en een van Tesla, gaven zondagavond verklaringen uit waarin ze waarschuwden dat hun fabrieken tot de getroffen fabrieken behoorden. Apple had geen onmiddellijk commentaar, terwijl Tesla niet reageerde op een verzoek om commentaar.

Maar in het weekend zagen bewoners in sommige steden hun stroom met tussenpozen uitvallen, met de hashtag “North-east electricity cuts” en andere verwante zinnen trending op Twitter-achtig social media platform Weibo.

De omvang van de stroompannes is nog niet duidelijk, maar in de drie provincies wonen bijna 100 miljoen mensen.

In de provincie Liaoning moest een fabriek waar de ventilatoren plotseling stopten met werken, 23 personeelsleden naar het ziekenhuis sturen met koolmonoxidevergiftiging. lees verder bij de bron Millions Of Chinese Residents Lose Power After Widespread, “Unexpected” Blackouts; Power Company Warns This Is “New Normal”


Met de zoekwoorden; “can we expect electricity problems in Europe” wordt het al snel duidelijk wat de crisis voor input gaat hebben op de Europese elektriciteitsprijzen, die zullen sterk gaan stijgen.

Persbureau reuters meld: “De Europese benchmark gasprijzen op de Nederlandse TTF-hub zijn sinds januari met meer dan 250% gestegen, terwijl de Duitse en Franse benchmark stroomcontracten beide zijn verdubbeld.

“De EU-wetgeving staat de lidstaten toe om onder bepaalde voorwaarden voorzorgsmaatregelen toe te passen, zoals overheidsinterventies bij de prijsstelling voor de levering van elektriciteit aan energiearme of kwetsbare huishoudelijke afnemers,” aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk