De alternatieve media bagger, ik haak vaak na 1 minuut al af, … of eerder !!


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde 1 jaar dictatuur + dag #46


Stel je voor, je zet je TV aan en de presentator verschijnt in beeld met de mededeling, nog even geduld, we gaan zo beginnen, je zet de radio aan en met wat gekraak in de microfoon hoor je de presentator zijn koptelefoon opzetten en met wat papieren ritselen, … en ja hoor; “Ik heb nog even wat klaar gelegd zodat we kunnen beginnen. Nou dat heb ik nog NOOIT meegemaakt. Bij radio en TV werk je met een vooropgezet plan een draaiboek en alles wordt in het werk gesteld om geen fouten te maken. De keel wordt nog een keer geschraapt en slokje gedronken en dan kijkend naar de klok. Boem, on air uitzending; “Goedendag, – Wat gaan we doen dames en heren in deze uitzending”. Je zorgt dat de luisteraar goed geïnformeerd op het puntje van de stoel zit voor wat er gaat komen.

Luister ik naar een podcast of video en ik hoor allerlei excuses of geen samenvattende info wat er in de uitzending besproken gaat worden dan ben ik na enkele seconden al weg. Er staand nog voor 48 uur video’s en podcastafleveringen te schreeuwen om mijn aandacht … die dag.

Iemand die niet goed van start gaat met zijn podcast, video of uitzending heeft zijn voorbereiding niet goed gedaan en dit zal dan de gehele uitzending wel zo blijven.

Wellicht heeft de presentator ergens tegen het einde wel goede informatie maar die hoor ik dan nog wel eens via via maar niet meer rechtstreeks van de bron of zoals ‘vroeger’ op “JoeTjoep” waar de gehele bullshit overgeslagen werd en de video gedeeld werd op het juiste tijdframe. “Intro Censuur” veroorzaakt door door de klungelaar zelf.

Iemand die geen respect heeft voor mijn tijd ligt er meestal gelijk uit en of ik dan nog ooit ga kijken naar dezelfde persoon is niet zeker.

Ik weet nog die persoon die een keer 5 minuten te laat binnen kwam bij een trainingscursus die iedereen privé betaald had. De presentator zei; “Blijf even daar staan graag. Je bent te laat, is jouw tijd belangrijker dan die van iedereen hier binnen die zitten te wachten op jou, dat is 98 personen maal 5 minuten. Iedereen komt in het vervolg op tijd binnen en anders wacht je maar tot na de koffie op de gang. Jij bent het toevallig die we daar op aanspreken maar zo wil ik het graag hebben bovendien betalen al die mensen niet om op jou te wachten.

Zoom meetings, ook zo’n amateur gebeuren, we wachten nog even tot iedereen er is. Het kan ook anders waar ik bij de uitnodiging hoor. Je wordt tot 20.00 binnengelaten daarna kom je er niet meer in. Wedden dat een ieder op tijd is ! Je kunt als presentator de opname knop ook indrukken op het moment dat je van start wil gaan. Als je gehoord wil worden vanaf het begin en je bent elke week slordig dan gaan mensen bij voorbaat je video al starten bij het punt waarvan ze denken dat je “uitgeklungeld” bent.

Ook bij de locale omroep had ik graag dat de gasten op tijd kwamen zodat we met wat koffie of thee een voorgesprek konden hebben, tijdens de uitzending is daar vaak geen tijd voor.

Bij dotcom.radio weet een ieder het format, dat is elke week hetzelfde, het duurt steeds even lang, de onderwerpen zijn mee te lezen, links naar de artikelen of video’s. En geloof me, elk uur podcast is gelijk aan 10 uur voorbereiding, onderwerpen selecteren gedurende de gehele week, artikelen lezen, video’s bekijken, bijdragen luisteraars beoordelen, en na de opname, alles door de compressor limiter, montage van de podcast, intro, jingle’s, achtergrond muziek en eindtune.

De dotcom.radio podcast is immers begonnen als een radio programma en dan kan je niet aankomen met dat geklungel wat ik tot veelal hoor en gelijk uit zet.

Naast dotcom.radio doe ik weer een cajun en zydeco radio programma op de Franse radio. Alhoewel ik dat al 25 jaar in Nederland had gedaan zat er minstens 100 uur voorbereiding aan website aanpassen, jingles in laten spreken, oud materiaal geschikt maken, zaken doorspreken voordat er ook maar 1 uurtje gemaakt werd. Ook nu zit er elke week 10 uur werk, of meer in de wekelijkse uitzending. Nieuw plantenmateriaal zoeken, interviews, nieuwe jingles maken en promotie. Dan is het ook leuk om te doen als een programma lekker ‘loopt’ omdat het goed voorbereid is.

Bij dotcom.radio hoef ik zelden wat te knippen, of het moet een technische storing zijn zoals een digitale dip bij Skype, een goede voorbereiding is dan een pre. Mike krijgt echter de vragen onvoorbereid op zijn bordje, onvoorbereid? Nee hoor, Mike is heel de week bezig met ‘het nieuws’ en beter voorbereid op ‘het leven’ dan menigeen.

Vroeger, lang geleden toen we allemaal nog met “JoeTjoep” werkten kon je in de statistieken van de video zien op welk punt luisteraars / kijkers afhaakten, best leerzaam. Intussen beste klungelaars doe je best en als ik hoor van anderen dat je veel bijgeleerd hebt ga ik nog wel eens kijken of luisteren. Ben ik nu arrogant? Nee hoor, altijd als deejay commercieel gewerkt, discotheken, drive in en radio (hobby), … en als je niet goed bent hoef je nooit meer terug te komen, of zonder dat men het je direct verteld wordt je niet meer gevraagd. Zo werkt dat!

Noot: Nog een aandachtspunt. Bij vele alternatieve media heb ik geen enkel idee met wie ik te maken heb, ze werken anoniem. Laat ik nu anonieme bronnen altijd bij voorbaat wantrouwen. Schrijf je onder een pseudoniem vanwege je werk, daar kan ik inkomen. Maar zorg dan ook dat daar niet staat, de redactie. Ik wil namelijk weten of ik je kan vertrouwen en via dat vermelde pseudoniem kan ik je gedachtenwereld onderzoeken en vertrouwen opbouwen.


Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk