Banken weigeren deposito’s van klanten vanwege negatieve rentetarieven in Duitsland


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde dag #353


Banken in Duitsland wijzen naar verluidt klanten deposito’s af vanwege de negatieve rente die de Europese Centrale Bank (ECB) hen heeft opgelegd. Sommige banken bieden zelfs online tools aan om klanten te helpen hun deposito’s ergens anders heen te verhuizen.

Bron artikel the Activist Post: Banks Turn Away Customer Deposits due to Negative Interest Rates in Germany
Door: Kevin Helms

Negatieve rentetarieven opgelegd door ECB dwingen banken om deposito’s van klanten af te schaffen

Banken in Duitsland hebben klanten verteld om hun deposito’s ergens anders heen te brengen, omdat ze de kosten van het parkeren van geld bij de ECB niet langer kunnen dragen, meldde de Wall Street Journal dinsdag. De centrale bank legt sinds 2014 negatieve rentetarieven op. Het tarief is momenteel -0,5%, wat volgens de centrale bank waarschijnlijk niet snel zal veranderen.

Na jaren van uitputtende manieren om de kosten van negatieve rentetarieven door te berekenen aan klanten, zoals het in rekening brengen van hogere vergoedingen, wijzen banken in Duitsland nu de deposito’s van klanten af, aldus de publicatie.

Banken bieden zelfs nieuwe online tools om klanten te helpen hun spaargeld ergens anders heen te brengen.

Volgens het prijsvergelijkingsportaal Verivox rekenen meer dan 260 banken in Duitsland momenteel een negatieve rente aan particuliere klanten, terwijl slechts 57 dat deden voordat de pandemie in maart vorig jaar toesloeg.

De kosten variëren tussen 0,4% en 0,6% voor stortingen vanaf € 1 tot € 500.000. In november vorig jaar ontdekte een ander vergelijkingsportaal, Biallo, dat meer dan 300 banken negatieve rente in rekening brachten. De grootste banken van Duitsland, Deutsche Bank en Commerzbank, rekenen sinds vorig jaar aan nieuwe klanten een jaarlijks tarief van 0,5% om grote sommen geld bij hen te houden.

In Duitsland worden banken harder getroffen door negatieve rentetarieven dan in de meeste andere Europese landen, omdat Duitsers grote spaarders zijn. Volgens de gegevens van de ECB komt ongeveer 30% van alle deposito’s van huishoudens in de eurozone uit Duitsland.

De pandemie van het coronavirus heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van het effect van negatieve rentetarieven op banken in Duitsland. Vorig jaar stegen de deposito’s in het land met 6% tot een record van € 2,55 biljoen, omdat mensen minder uitgaven tijdens lockdowns en reisbeperkingen. De publicatie voegde toe:

De spaarquote schoot omhoog bij consumenten thuis. En enorme hulpprogramma’s van de ECB hebben banken overspoeld met overtollige deposito’s.


09-03-2021: Zerohedge: Venezuela’s currency has lost 99.999% of its value during the six years of hyperinflation, forcing the country to issue larger banknotes. On Friday, the nation’s central bank announced new plans to unveil the highest valued banknote of one million bolivars. 


Noot: onlangs werd ik gewezen op deze opportunity, aangaande bovenstaande probleem, wellicht ook iets om over na te denken, … na kennis genomen te hebben.

Bij elke website zou je bij het eerste bezoek moeten kijken wie de schrijver is en wat hem motiveert om dit te doen, mag ik je uitnodigen om even te kijken met wie je te maken hebt, of je een klik hebt met mij. Uitzoeken of je dezelfde visie hebt?Over mij: Statement, visie en doelNu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk