Kun jij de tweestrijd nog aan in je hoofd? -Cognitieve Dissonantie-


Wereldwijde ‘Staatsgreep’ Coup Du Monde dag #98


Verstandelijke tweestrijd – Cognitieve Dissonantie genoemd is wellicht het grootste probleem om te overwinnen in 2020 en daarna. Nog nooit in de geschiednis was Cognitieve Dissonantie zo zichtbaar, mondkapjes, afstand houden, geen hand durven schudden, en zichtbaar angstig !!

Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.

Zie ook het artikel referentiekader dat ik hierover reeds schreef

Degenen die misleid zijn te vertellen dat ze dom zijn, is nutteloos, omdat het probleem niet hun vermogen is om logisch te redeneren. Het is een kwestie van perceptie, die cultureel ‘gehackt’ en opnieuw geprogrammeerd wordt; en ook van verbeeldingskracht, die de “denkbare” schaal van succesvolle misleiding beperkt.

– Martin Geddes

Pogen om verschillende inzichten met elkaar te laten matchen -in overeenstemming te brengen- is vaak een vruchteloze of veelal een onmogelijke zaak, vandaar de tweestrijd.

Wat moet ik hier nu weer van denken?

De ‘uitvinders’ van de propaganda, -of tenminste die dat tot een ware kunst hebben verheven- zijn de Nazi’s in hun oorlog propaganda machine.

De huidige politieke krachten die hun roots hebben binnen dit Nazi netwerk hebben deze technieken nog verder verfijnt door dit op grote schaal uit te testen via pure martel praktijken (Monarch Mind Control) en in de huidige tijd daar is alles in real time meetbaar via de sociale media.

Wat iedere –ik heb niks te verbergen– geleerde of idioot denkt over welk onderwerp dan ook is zichtbaar voor de digitale Grote Broer (Big Brother)

Cognitieve dissonantie is dat jij de leugen voor waarheid aanziet .… en zelfs te vuur en te zwaard gaat verdedigen en bevechten als anderen je de waarheid tonen.

Wat als je in een (nieuwe) wereld terecht komt waar A-L-L-E-S anders is?

 • Een wereld waar je als kind al vervalste geschiedenis moest leren, …
 • Waar wetenschappers omgekocht worden, …
 • Waar dokters opgeleid worden door de farmaceutische bedrijven, …
 • Waar voeding je ziek maakt, …
 • Waar medicijnen je nog zieker maken, … (of doden)
 • Waar geld totaal niets aan waarde heeft
 • Waar media manipuleren, propaganderen en liegen
 • Waar de politici exact het zelfde doen als de media
 • Waar, … en
 • Waar, … en de lijst gaat door en door

En dan in een keer komt de crisis en gaat je eerste geloof aan het wankelen en daar als een stortvloed, …

… dondert het ene na het andere heilige huisje van je met razend geweld in elkaar. Je wilt je terugtrekken in je veilige wereldje maar iemand blokkert die vluchtweg …

Welkom in de N-I-E-U-W-E wereld.

Een wereld die er altijd al was, maar jij zag hem niet, of je wilde hem niet zien. Cognitieve dissonantie !!

Het soort overtuigingen is verschillend zo leerde ik:

Overtuigingen die persoonlijker zijn, leiden tot een grotere dissonantie.

De waarde van de overtuigingen: Overtuigingen die mensen hoog in het vaandel dragen, veroorzaken doorgaans meer dissonantie.

De omvang van de ongelijkheid: een substantiële ongelijkheid tussen tegenstrijdige en harmonieuze overtuigingen leidt tot meer dissonantie.

De wanorde in het hoofd heeft invloed op, gedragingen, gedachten, beslissingen, overtuigingen, houding en de mentale gezondheid

Het maakt angstig, schuldig en beschaamd

Ze proberen hun acties of overtuigingen voor anderen te verbergen

Rationaliseren hun acties of keuzes continu

Schuwen gesprekken of debatten over specifieke onderwerpen

Vermijden het leren van nieuwe informatie die tegen hun bestaande overtuigingen ingaat

Negeren onderzoek, krantenartikelen of doktersadvies dat dissonantie veroorzaakt

Mensen die cognitieve dissonantie ervaren, ondernemen stappen om deze te verminderen. Ze doen dit door:

 • Tegenstrijdige informatie weigeren of vermijden
 • Vaak lossen mensen cognitieve dissonantie op door tegenstrijdige kennis te devalueren en weg te gooien.
 • Ze kunnen hun blootstelling aan nieuwe informatie beperken die niet overeenkomt met hun bestaande overtuigingen – een fenomeen dat ‘bevestigingsbias’ wordt genoemd.

Een voorbeeld hiervan is het devalueren van bepaalde nieuwsbronnen door ze te omschrijven als bevooroordeeld of vals.

Overtuigen en rechtvaardigen

Individuen kunnen zichzelf ervan overtuigen dat er geen conflict bestaat.

Ze kunnen steun zoeken bij anderen die dezelfde overtuigingen hebben of anderen proberen te overtuigen dat de nieuwe informatie niet juist is.

Als alternatief kan een persoon een manier vinden om gedragingen te rechtvaardigen die in strijd zijn met hun overtuigingen. Iemand die bijvoorbeeld rookt, terwijl hij weet dat het slecht is voor zijn gezondheid, kan het gedrag rationaliseren omdat het hem helpt om met anderen om te gaan.

Bovenstaande info komt voor een klein deel van MedicalNewsToday

Men komt daar echter niet tot een oplossing, (wellicht antidepressiva) ?

Als ik zoek op; “Solution Cognitive Dissonance”, komt men met oplossingen in de relatie, emotionele sfeer etc. We hebben in onze moderne tijd te maken met GIGA leugens, daar ligt de snelle oplossing niet een, twee, drie voor de hand. Het gaat immers ook om de leugens die we ook onszelf vertellen.

Een harde reset Control+Alt+Delete zou het beste werken om je hele database opnieuw op te bouwen. Als je het wel eens gedaan hebt bij de computer slaat de schrik je om het hart, komt dat nog wel goed is dan de vraag?

Weer ergens anders leer ik dat: Zelfbewustzijn, een sleutel lijkt te zijn om te begrijpen hoe en wanneer cognitieve dissonantie een rol kan spelen in je leven.

Gedwongen naleving, besluitvorming, en inspanning zijn dus de veroorzakers van cognitieve dissonantie.

Waarom kunnen mensen de meeste verschrikkelijke dingen doen met hun medemens zonder dat bij hen Cognitieve dissonantie optreed? Het antwoord wordt gevonden in de beloning. Geld is er daar een van en wetende wat er gebeurd in de duistere wereld van satanisme, kinderhandel, pedofilie en meer dan komt ook afpersing in beeld om van mensen gedaan te krijgen wat jij wilt.

Het antwoord wordt gegeven in dit simpele experiment
https://www.simplypsychology.org/cognitive-dissonance.html

Kritische evaluatie

Er is veel onderzoek gedaan naar cognitieve dissonantie, met interessante en soms onverwachte bevindingen. Het is een theorie met zeer brede toepassingen, die aantoont dat we streven naar consistentie tussen attitudes en gedragingen, en mogelijk geen erg rationele methoden gebruiken om dit te bereiken. Het heeft het voordeel dat het testbaar is met wetenschappelijke middelen (d.w.z. experimenten).

Er is echter een probleem vanuit wetenschappelijk oogpunt, omdat we cognitieve dissonantie niet fysiek kunnen observeren en daarom niet objectief kunnen meten (re: behaviorisme). Bijgevolg is de term cognitieve dissonantie enigszins subjectief.

Er is ook enige onduidelijkheid (dat wil zeggen vaagheid) over de term ‘dissonantie’ zelf. Is het een perceptie (zoals ‘cognitief’ suggereert), of een gevoel of een gevoel over een perceptie? Door Aronson’s herziening van het idee van dissonantie als een inconsistentie tussen iemands zelfconcept en een cognitie over hun gedrag lijkt het waarschijnlijk dat dissonantie eigenlijk niets meer is dan schuld.

Er zijn ook individuele verschillen in het al dan niet handelen van mensen zoals deze theorie voorspelt. Zeer angstige mensen zullen dit eerder doen. Veel mensen lijken in staat om te gaan met aanzienlijke dissonantie en ervaren de spanningen die de theorie voorspelt niet.

Ten slotte hebben veel van de onderzoeken die de theorie van cognitieve dissonantie ondersteunen een lage ecologische validiteit. Het draaien van haringen (zoals in het experiment van Festinger) is bijvoorbeeld een kunstmatige taak die in het dagelijks leven niet voorkomt.

Ook gebruikten de meeste experimenten studenten als deelnemers, wat problemen oproept van een bevooroordeelde steekproef. Kunnen we de resultaten van dergelijke experimenten generaliseren?

aanmelden via de Telegram app

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk