De 21,3 miljoen vermiste smartphone gebruikers van China


Recent deden verhalen de ronde dat het aantal doden door het Corona virus vele malen hoger was in China dan men ons wilde laten geloven. Een meer aannemelijke verklaring is echter dat de Chinezen hun telefoonabonnement gewoon massaal dumpen.

aanmelden via de Telegram app
Twitter geblokkeerd (2011) Facebook verlaten (2014) YouTube Censuur (2017) AlternatiefNieuws.com [x] wat overblijft is HoeZitHetNuEcht Telegram alternatiefnieuws.eu de RSS feed en enkele startpagina’s en Forums

Breitbart meldde vorige maand Maart: “21 miljoen Chinese gsm-gebruikers verdwijnen in drie maanden pandemie

Breitbart refereert hier aan een artikel van de Epoch Times (Achter een betaalmuur) “Met dat in gedachten vond de Epoch Times het een beetje vreemd dat 21 miljoen Chinese mobiele telefoons abrupt verdwenen, aangezien het gebruik van mobiele telefoons in China al jaren constant toeneemt en telefoons worden aangeprezen als een belangrijk hulpmiddel om de Corona-epidemie:

Het Chinese Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) heeft op 19 maart het aantal telefoongebruikers in elke provincie in februari aangekondigd. In vergelijking met de vorige aankondiging, die op 18 december 2019 werd uitgebracht, voor gegevens van november 2019, daalden zowel mobiele als vaste gebruikers dramatisch. In dezelfde periode het jaar ervoor nam het aantal gebruikers toe.

Het aantal gebruikers van mobiele telefoons daalde van 1,600957 miljard tot 1,579927 miljard, een daling van 21,03 miljoen. Het aantal vaste gebruikers daalde van 190,83 miljoen naar 189,99 miljoen, een daling van 840.000.

Volgens het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek was de bevolking van het land eind 2019 4,67 miljoen groter dan in 2018, tot 1,40005 miljard.

De redeneren om geen telefoon abonnement meer te hebben kunnen divers zijn. Werktelefoon niet nodig tijdens de #lockdown, besparen op de kosten.

Meer aannemelijk is echter deze reden:

De regering eist momenteel van burgers dat ze hun mobiele telefoons gebruiken om ‘gezondheidscodes’ te genereren, zodat hun bewegingen kunnen worden gevolgd en toestemming om te reizen kan worden beperkt tot gezonde individuen, zoals de in de VS gevestigde commentator Tang Jiangyuan het uitdrukte: het is in feite ‘onmogelijk voor een persoon om zijn mobiel op te zeggen’.

“Omgaan met de overheid voor pensioenen en sociale zekerheid, treinkaartjes kopen, winkelen … wat mensen ook willen doen, ze moeten mobiele telefoons gebruiken,” merkte Tang op.

The New York Times legde uit hoe zwaar de Chinese autoriteiten op die mobiele telefoons leunen om hun bevolking te controleren, en niet alleen voor corona virus infecties:

Uit de analyse van The Times bleek dat zodra een gebruiker de software toegang geeft tot persoonlijke gegevens, een stuk van het programma met de naam “report Info And Location To Police” de locatie, de stadsnaam en een identificerend codenummer van de persoon naar een server stuurt. De software maakt gebruikers niet duidelijk wat de band met de politie is. Maar volgens het door de staat gerunde persbureau Xinhua in China en een officieel politie-account voor sociale media waren wetshandhaving instanties een cruciale partner in de ontwikkeling van het systeem.

Hoewel Chinese internetbedrijven vaak gegevens delen met de overheid, is het proces zelden zo direct. In de Verenigde Staten zou het lijken op de Centers for Disease Control and Prevention die apps van Amazon en Facebook gebruiken om het corona virus te volgen en vervolgens in stilte gebruikersinformatie delen met het lokale sheriff kantoor.

Het systeem, dat afhankelijk is van een eenheid van het immense Chinese e-commercebedrijf Alibaba, kent gebruikers een groene, gele of rode “gezondheidscode” toe in de stijl van een verkeerslicht. Voorspelbaar vinden Chinese burgers het ondoorzichtige systeem cryptisch en beangstigend, omdat de regering niet precies heeft uitgelegd hoe het werkt.

“In sommige steden moeten inwoners nu hun telefoonnummers registreren met een app om het openbaar vervoer te nemen”, voegde de Times eraan toe.

Begin maart was het zogenaamde Alipay Health Code-systeem gelanceerd in de stad Hangzhou, uitgebreid tot 200 andere steden en was het op weg naar een volledige landelijke uitrol. De uitrol kende de volgende weken een aantal problemen, van technische problemen tot verwarring veroorzaakt door lokale overheden die hun eigen gezondheidscodes toevoegden aan het toch al intimiderende systeem.

Een correspondent die op 18 maart voor Bloomberg News schreef, meldde dat hij het systeem gebruikte en zei dat het bezig was “landelijk uitgerold te worden bij treinstations, restaurants, apotheken en meer”. Andere rapporten in China hebben opgemerkt dat mobiele telefoons alomtegenwoordig zijn en worden gebruikt voor alles, van toegang tot openbare en commerciële middelen tot telewerken naar school tijdens de corona virus lockdown.

Met dit in gedachten is het op dit moment misschien niet helemaal onmogelijk om rond te komen in Chinese steden zonder mobiele telefoon, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een groot aantal burgers dit moment zou kiezen om hun telefoon kwijt te raken.

Mijn conclusie

‘De annulering van 21 miljoen mobiele telefoons zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn dat Chinezen er massaal voor kiezen om permanent in een vrijwillige gekozen vorm van lockdown te zijn en de rest ongezien illegaal ondernemen.

Met de komst van Corona apps, kliklijnen en de verdere uitrol van 5G weet ik nog niet of het verstandig is een smartphone te bezitten, de oude Nokia 3310 is dan meer als voldoende als reisgenoot.

Ik merk dat met het beperkte netwerk in Frankrijk mijn telefoongebruik als drastisch verminderd is. De meest gebruikte functie is het woordenboek en foto’s maken, maar daar heb je geen abonnement voor nodig. Bluetooth en via de computer alles verzenden / opslaan.

De tijden veranderen, maar terug naar vroeger kan ook wel handig zijn voor een klein beetje anonimiteit. 

dotcom.radio
Elke week zondag dotcom.radio …. verbindt de aanknopingspunten
Gemotiveerd om je eigen groenten te kweken in crisistijd?

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk