(Over)leven in onze internetloze weken in Frankrijk,…


Dat we afhankelijk geworden zijn van het internet is wel zo duidelijk als je er een paar weken verstoken bent van het medium dat slechts 30 jaar geleden nog niet bestond in een ieder zijn leven. Je bent er snel aan gewend dat het er is. Bovendien gaan alle bedrijven en instelingen ervan uit dat je daar toegang tot hebt.

Onze ‘reis’ de eerste week.

aanmelden via de Telegram app

Zondagochtend 2 februari werd de reis naar Frankrijk gemaakt, voor mij als nu ‘voormalig koerier’ een peuleschil. Met onderweg een stukje eten kwamen we na ruim 9 uur aan op de plaats van bestemming in de Morvan, Saint Honoré Les Bains hotel Les Buissonnets. We stopten in de straat om te kijken of we het goede huisnummer hadden gevonden toen we al gelijk verwelkomt werden door de eigenaresse Ria, … uit België, … een aangename verrassing. In de deuropening van onze kamer vond de eerste kennismaking plaats met de plaats, de vriendelijke opstelling van de burgerbevolking naar ‘de buitenlanders’, ‘onze soort’ die toch bijdroegen aan de lokale economie. Bij het ontbijt elke ochtend konden we verder wat informatie uitwisselen en kregen we een lijstje met handige adressen en, … de vraag of we al gelijk op uiterlijk woensdag ons wilden aanmelden voor de locale verkiezingen voor de burgermeester, ‘Le Maire’ op het gemeentehuis. De komst van 4G was een hot item bij de locale verkiezingen hier. Een van de kandidaten was tegen die komst, en Ria wist van mij al hoe ik erover dacht. Lokale activiteiten ondernemen is een manier om snel het integratie proces te starten.

Maandag was het eigenlijk gewoon een dagje vakantie vieren, dinsdagmorgen eveneens en daarna in de middag kennis maken met de vorige eigenaar en wat eerstehands uitleg over het huis. Daarna naar de notaris en pak papier tekenen en even een bakje koffie drinken en de overal aanwezige kleine multifunctionele kleine cafeetjes. Vervolgens de bankrekening geopend en het huis was reeds verzekerd dus we hadden al flinke stappen gezet in korte tijd.

Op de weg terug onze contactpersoon gebeld voor de tv en internetaansluiting, dat zou hij gaan regelen. De woensdagochtend het huis wat beter verkennen en de eerste klusjes ter hand genomen. Een bezoek aan ons lokale restaurant Les Coleurs en de kennismaking met Pierre, de Belgische kastelein, die ons ook al behulpzaam was met wat lokale informatie. We konden gebruik maken zondag van de lokatie om daar een kleurrijke dotcom.radio uitzending te gaan verzorgen. Donderdag het bericht dat de monteur pas 19 februari langs kon komen voor de internet aansluiting, tv krijgen we aanstaande dinsdag. Bij ons huis zijn er alleen twee beveiligde wifi signalen te ontdekken, heel anders dan de hele serie die we bij onze vorige lokatie voorgeschoteld kregen.

Mijn plan was om het hele huis te gaan isoleren aan de binnenzijde met de Tonzon methode met aluminiumfolie, dat zal wat meer werk zijn dan we dachten want alle elektrisch is nu gemonteerd boven op de muren. Daar komen we echter wel aan uit, het belangrijkste is nu de aanleg van de tuin, want gezondheid was immers het hoofddoel om hier te gaan wonen. Op onze eerste vakantiedag, maandag hadden we een bezoek gebracht aan een ervaren permacultuur enthousiast (Hans) waar ik al ruim twee jaar geleden de eerste contacten mee had gelegd. Hij woonde zeer afgelegen en toch kwam de bakker brood leveren indien gewenst, wat een service! Hans nam ons mee naar een tuin die hij vier jaar geleden erbij gestart was om ons een indruk te geven wat er in relatief korte tijd al mogelijk zou zijn. Komenden woensdag komt hij bij ons kijken om een plan te maken voor onze tuin, fouten zullen we zeker nog gaan maken maar kapitale blunders worden zo uitgesloten.

Al sinds 2001 laat ik elk jaar een preventie gezondheid scan maken, nu gaan we een stapje verder door een bodemtest uit te laten voeren zodat ik straks weet of mijn groenten en fruit wel optimaal gevoed worden zodat ik daar het beste van kan verwachten. Wat een luxe!

Verder lopen we tegen dezelfde problemen aan die horen bij het nieuwe land. Even een handje schudden met straatgenoten leveren al snel de nodige opmerkingen op die we nog niet begrijpen. Even snel naar de winkel is vaak een ‘half dagje uit’ vanwege de afstanden en het zoeken omdat we … geen internet hebben om vooronderzoek te doen.

Na bezoeken aan verschillende supermarkten zullen we toch volgende week in Nederland nog maar even de natuurwinkel bezoeken omdat we verschillende zaken hier nog niet hebben kunnen ontdekken. Wat we ook ontdekt hebben is dat 11 graden ook warm kan zijn. Met de woonkeuken pal op het zuiden hadden we al een paar uurtjes de keukendeur wijd open staan in het laagstaande zonnetje, ook een middagje ‘inde stad’ winkelen ging reeds zonder jas, zon zonder wond maakt het al snel aangenaam.

Het leuke wordt de komende lente en zomer als er familie en bekenden een bezoekje zullen brengen, dan wordt het tijd om ook zelf wat bezienswaardigheden te gaan bekijken en levert de tuin reeds zijn eerste producten op, want ik weet dat sommige dingen snel kunnen gaan in de tuin. C’est la vie. 

Elke week zondag dotcom.radio …. verbindt de aanknopingspunten

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk