De ‘geheimen’ van de natuur.


”Probeer niet de natuur te corrigeren. Bestudeer haar met liefde en je zult de duizend harmonieën begrijpen die uit haar contrasten voortkomen.”

Filippo Palizzi
aanmelden via de Telegram app

De eerste dag van ons plan een geheel nieuw leven op te bouwen in de Franse Morvan. Gelijk de koe bij de horens gepakt en een afspraak gemaak met Hans om bij ons een permacultuur tuin te ontwerpen.

Ons avontuur begon al zondag bij aankomt in het hotel, uitgebaat door iemand uit Belgie. De tips en aangeboden hulp vlogen ons om de oren, waarschijnlijk ook wel een beetje dankzij mijn ideeën waar ik al een paar jaar op zit te broeden. Een beetje kruisbestuiving.

Maandag brachten we een bezoek bij Hans die ergens ver van de bewoonde wereld boven Corancy gehuisvest is. Inspirerende man die de afgelopen 14 jaar niet alleen met permacultuur bezig is maar die kennis ook al aan -150 plus- mensen die kennis heeft overgebracht. Mensen die allen voor korte of langere tijd als huisgenoten in de praktijk mee werkten.

Na het uitwisselen van wat zaken waar hij en ik mee bezig waren werd de ‘tuin’ bezocht. Een stuk land van 2000 vierkante meter waar in vier jaar tijd al meer als de helft aangeplant en ‘gecultiveerd’ was. Gecultiveerd in de zin van -de regels van de natuur volgend- respecteren en observeren.

Wat een eer om deelgenoot te mogen worden van deze kennis uit de natuur !

Alles zag er in dit tijdstip van het jaar natuurlijk niet echt levendig uit. Maar met acht jaar volkstuin ervaring kan ik mij de metamorfose wel voorstellen. Een tuin zo rijk aan variatie en zo ingericht dat je het gehele seizoen constant verse producten kan eten. Met schuilplaatsen voor dieren en insecten die als -jouw werkvolk- de natuur in balans houden. Als om de een of andere reden een bepaald gewas niet goed gedijt vanwege de hitte en droogte of vanwege een te nat seizoen dan is daar juist een ander gewas dat weer beter gedijt.

14 jaar permacultuur ervaring en precies weten waar je het beste de planten kunt kopen, waar je gifvrije bemesting kan verkrijgen en welke planten en bomen je het beste waar kan plaatsen. Welke niet eetbare gewassen het evenwicht nog verder kunnen stimuleren. Welke gewas diepe wortels heeft om met hun blad die mineralen beschikbaar stellen aan de naaste omgeving. Welke kruiden met hun geur andere gewassen beschermen. En dat allemaal uitgetest in dezelfde omstandigheden als waar onze toekomstige tuin ook aan voldoet. Hij had me immers al aanwijzingen gegeven om te kijken bij de aankoop naar bepaalde noodzakelijke kwalificaties.

Mijn vrouw merkte op, “Ik heb nu een paar van die permacultuur ‘jongens’ ontmoet, maar bij geen van allen zat een grammetje vet teveel aan”.

De uitdaging zit hem nu niet in het wiel opnieuw uit te vinden, maar gewoon de regels van de natuur de respecteren en totaal gifvrije voeding op je bordje te toveren, andere mensen eveneens te inspireren en het nieuwe avontuur vorm te geven. Volgende week woensdag komt Hans onze tuin ontwerpen. Zijn vraag was; “Wat eten jullie graag?”

Geweldig om zo een -nieuwe start- te kunnen maken immers, …

… zijn er mensen die hun laatste centen uitgeven -om die strohalm aan te grijpen- weer beter te worden als het ‘noodlot’ heeft toegeslagen. Zelfs als dit onbewezen experimentele behandelingen betreft.

Wat een voorrecht om kennis te verwerven -uit de eerste hand- van iemand die het beste van wat de natuur te bieden heeft in balans weet samen te brengen op een relatief klein aantal vierkante meters.

Elk lichaam heeft de blauwdruk om gezond te zijn en te blijven, aan ons de taak om het de nodige brandstof te verschaffen om alle benodigde taken uit te voeren, hoe beter wij dat doen, des te beter die blauwdruk gestalte gaat krijgen.

Elke week zondag dotcom.radio …. verbindt de aanknopingspunten

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk