Pharma oprichter krijgt 66 maanden voor het omkopen van artsen die dodelijke pijnstillers voorschrijven


Bron artikel ZeroHedge: Pharma Founder Gets 66 Months For Bribing Doctors To Overprescribe Deadly Opioids
Door: Tyler Durden 28-01-2020

Miljoenen Amerikanen die de financiële crisis hebben doorgemaakt, herinneren zich waarschijnlijk dat geen enkele directeur van een grote investeringsbank in de nasleep is gevangen gezet, ondanks het runnen van organisaties die schijnbaar toegewijd zijn aan het bestendigen van een criminele fraude op bijna elke tegenpartij en klant.

Maar als Amerikanen terugkijken op de opioïdencrisis, zullen ze onthouden dat ten minste één directeur van een grote opioïdenfabrikant en -distributeur werd veroordeeld tot een vrij ‘zware’ straf – vijf en een half jaar (66 maanden) in de federale gevangenis – voor een illegaal smeergeld plan waarbij artsen omkoping werden gebruikt om mogelijk dodelijke doses fentanyl voor te schrijven. Dat klopt: Insys, verpakt onder de naam Subsys, verkocht een pijnstiller gemaakt van dezelfde ultra-krachtige synthetische opioïde die verantwoordelijk is voor tienduizenden doden in heel Amerika.

Volgens de FT, die in samenwerking met PBS’s Frontline een documentaire over de opioïde crisis produceert, werd John Kapoor, de oprichter van Insys, donderdag veroordeeld tot gevangenisstraf nadat hij werd vervolgd onder de RICO-wet – een wet die decennia geleden werd aangenomen om de DOJ te helpen de maffia te vervolgen.

Kapoor sluit zich aan bij zeven andere Insys-leidinggevenden die al gevangenisstraf hebben gekregen voor hun rol in de illegale shenanigans van het bedrijf, waaronder “meedogenloze” verkooptactieken om artsen aan te moedigen meer van hun medicijnen voor te schrijven. Verschillende artsen die geld van het bedrijf aannamen in ruil voor smeergeld transparant vermomd omdat spreekkosten ook worden vervolgd, of zijn al veroordeeld tot gevangenisstraf.

Eerder op donderdag accepteerde Alec Burlakoff, voormalig verkoophoofd van Insys en een van de belangrijkste medewerkende getuigen van de regering een gevangenisstraf van 26 maanden. De gevangenisstraffen werden uitgesproken ondanks een lange traditie om grote pharma voorbij te laten schaatsen met boetes die vaak neerkwamen op een tikje op de hand.

Subsys is goedgekeurd door de FDA om zich te richten op zogenaamde “doorbraakpijn”, iets dat veel patiënten met gevorderde kanker ervaren. Maar de meeste artsen waarop Insys zich richtte, waren geen oncologen. Het bedrijf moedigde hen aan om het medicijn “off-label” voor te schrijven – wat niet voor het goedgekeurde doel betekent – om normale chronische pijn te behandelen.

Kapoor is een serieel ondernemer die begin twintig naar India emigreerde. De fentanyl-spray die het belangrijkste product van het bedrijf was, werd in 2012 goedgekeurd.

Volgens het terugbetalingsschema van het bedrijf konden artsen die grote hoeveelheden van het medicijn voorschreven, tot $ 125.000 per jaar aan spreekgeld verdienen.

Het bedrijf was afhankelijk van verkoopmedewerkers die Kapoor omschreef als ‘PHD’ – ‘arm, hongerig en wanhopig’ of ‘arm, hongerig en dom’. Een van de verkopers die in de aanklacht terechtkwam, was een voormalige stripper, een detail uit het onderzoek dat breed in de pers werd behandeld.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website

Kapoor’s aandringen dat het bedrijf de ROI nauwgezet volgt uit zijn illegale smeergeldregeling is wat hem uiteindelijk heeft binnengebracht. Aanklagers wisten een spreadsheet in handen te krijgen dat het rendement op de investering berekende voor elke dollar die aan “honoraria” van de arts werd uitgegeven. Kapoor stond erop dat ze voor elke dollar die een arts ontving, minimaal $ 2 aan inkomsten voor Insys moesten binnenhalen.

Het juridische team van Kapoor stond erop dat hun cliënt door de aanklager oneerlijk werd afgeschilderd als een “karikatuur van een maffiabaas”. Maar de ‘eeltige cultuur’ van het bedrijf werd geïllustreerd door een verkoopvideo met een ‘kloppende fles Subsys’ die artsen aanmoedigde om de dosis voor hun patiënt te verhogen – waardoor ze effectief werden aangemoedigd om per ongeluk een overdosis te nemen en hun eigen patiënten te doden.

Burlakoff, die de rappende Subsys-fles in de video speelde, vertelde de pers dat de video een groot deel was van het belastende bewijs tegen hem. Hij heeft nu spijt dat hij eraan heeft deelgenomen, hoewel hij het destijds ‘cool’ vond.

Fred Wyshak, de officier van justitie die de Insys-zaak behandelde, verwierf bekendheid vanwege het vervolgen van de menigte, en had een hand in de veroordeling van Whitey Bulger, de voormalige Boston-misdaadbaas die werd vermoord terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat

Noot: 66 maanden voor het potentieel doen van duizenden mensen een zware straf, wat denk jij? Het begin is echter gemaakt, de hoge heren zitten niet meer veilig in hun ivoren torentjes !!

– HM
Elke week zondag dotcom.radio …. verbindt de aanknopingspunten

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk