Mijn haat – liefde verhouding met de sociale media

Save as PDF 

aanmelden via de Telegram app
Let op: de Telegram app is Russisch en gecodeerd. Verwacht dus negatieve reclame !!
logo gedachtenvoer

Hyves – Facebook -Twitter – GAB – TSU – Minds – Nextdoor – LinkedIn – Xing, dat zijn de sociale netwerken waar ik bij aangesloten ben of was.

Hyves is ter ziele gegaan, Facebook heb ik zelf opgezegd, met Twitter heb ik een kijk relatie – GAB is eigenlijk nooit van de grond gekomen bij mij, Nextdoor alleen voor dotcom.radio – LinkedIn daar post ik ook nooit meer.

De sociale media zijn eigenlijk helemaal niet sociaal.

Sociaal betekend toch: “Deel uitmaken van de groep, … ?”

De statistieken van mijn website(s) zijn in het gebruik van sociale media de laatste 6 jaar altijd doorslaggevend geweest. Wat ik daar zag gebeuren vertelde mij boekdelen.

censuur sociale media

Het begon met Facebook.

Elke keer als iemand een artikel van mijn website deelde op Facebook zag ik gelijk daarna de Facebook robot op datzelfde artikel verschijnen. Klaarblijkelijk werd er een profiel bij gehouden van -wie welke-pagina-bezocht. Het was voor mij al snel duidelijk dat Facebook op die manier een “gedachtenprofiel” kon aanmaken van elke bezoekers. De Oost Duitse Stasi zou hier jaloers op geworden zijn. Voor mij was al snel duidelijk; “Ik ga mijn lezers niet gebruiken om mijn artikelen te promoten via dit -niet-zo-sociale- medium. Per 1-1-2015, nu ruim zes jaar geleden heb ik mijn Facebook account opgezegd en mijn geschiedenis gewist.

Jammer want vooral voor mijn radio programma zydecozityradio.com was het een goede bron van informatie en sociale contacten, maar niet ten koste van alles. Mijn privacy was me meer waard.

Deze week ontdekte ik dat de River Zydeco Band, die 27 jaar een internationaal festival hebben georganiseerd, waarvan ik al 22 jaar de festival presentatie deed en 15 jaar hun radio programma voor presenteer, … dat ze drie nieuwe nummers op Spotify hadden staan sinds september 2019 en ik was daar nog niet van op de hoogte! Iedereen denkt schijnbaar dat de sociale media heilig zijn, dus verdere promotie is niet nodig. Toevallig kwam ik er achter tijdens een interview.

Voor promotie van mijn andere programma dotcom.radio heb ik ook geen gemak van de sociale media.

De haat liefde verhouding met Twitter

Dagelijks bezoek ik de Twitter tijdlijn om nieuws te verzamelen van de +400 contacten die ik volg. Zelf ben ik al sinds 2011 geblokkeerd toen ik mijn protestliedje gemaakt had; “Hope Comes In The Dark” {Live optreden Frankrijk} dat nu als eindtune fungeert van dotcom.radio. Ik heb het vorige week nog in een persoonlijke tweet gevraagd aan een van mijn trouwe volgers van weleer. “He Sandra, ik ben weer terug na vele jaren op Twitter, zie jij mijn tweets wel eens?” Het antwoord was nee. Lezen mag maar al mijn andere acties zijn geblokkeerd op dit niet zo sociale medium.

En al die anderen, die kan ik eigenlijk ook allemaal naar de digitale prullenbak verwijzen. Waarom?

De website statistieken vertellen mij dat ik nooit ook maar een enkele bezoekers krijg via deze accounts. Geen Twitter, Minds, GAB – TSU – Minds – Nextdoor – LinkedIn, noppes nada niets.

Alleen Facebook speelt nog een rol ondanks dat ik dit niet aanmoedig.

Waar komen dan mijn bezoekers vandaan.

— Daar komt hij, spionage machine nummer #1. Google


Jarenlang deden wij ons best om mensen alternatieven te bieden door deze te promoten DuckDuckGo en Startpage. Helaas ook daar zie ik weinig van terug in de statistieken. Er is nu een nieuw alternatief met veel betere zoek resultaten de Qwant zoekmachine die ik samen met de Brave browser gebruik. Een prima combinatie voor je eigen privacy.

Mijn absolute nummer #1was tot oktober vorig jaar HoeZitHetNuEcht. Deze site is totaal verdwenen in de resultaten en alternatiefnieuws.com heeft dat gat opgevuld.

Het Fact(s)forum van dotcom.radio co-host Mike is tezamen goed voor de meeste bezoekers.

De teller staat op 16 januari einde van de dag op:
11.028 unieke bezoekers
24.931 aantal bezoeken
91.331 bezochte pagina’s
190.758 * niet nader gedefinieerde bezoeken

* (Niet nader bekeken verkeer omvat verkeer gegenereerd door robots, wormen of antwoorden met speciale HTTP-statuscodes bijvoorbeeld een 404 pagina {niet meer te vinden of verwijderd}).

gedachtenvoer bezoekers

Ik ben bang dat in dit verkeer ook heel veel spionage robots zitten die niet alleen de site indexeren maar ook -wie-welke-pagina-bezoekt-en-wanneer !

De sociale media zijn dus eigenlijk best wel asociaal. 


Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk
Elke zondag staat de podcast om 14.00 online