Zijn organische groenten wel organisch? (95% niet)


aanmelden via de Telegram app
Let op: de Telegram app is Russisch en gecodeerd. Verwacht dus negatieve reclame !!

Documentaire: -High Mowing Organic Seeds- voor een nieuw voedselsysteem

Bron artikel Dr Mercola: Documentary: High Mowing Organic Seeds for a New Food System
Analysis by Dr. Joseph Mercola 11-01-2020

VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • High Mowing Organic Seeds is een van de weinige bedrijven geworden die biologische zaden produceren van biologisch geteelde planten
  • Hun missie is om biologische zaden te kweken die afkomstig zijn van een biologische bron met een hoge weerstand tegen ziekten en insecten, een hoge opbrengst en die smaakvolle gewassen produceren
  • Ze kweken nu meer dan 600 erfstukken, open bestoven en hybride zaden, inclusief groenten, fruit, kruiden en bloemen, voor hoveniers en commerciële kwekers
  • Vijfennegentig procent van het areaal van biologische groenteboerderijen wordt beplant met conventionele zaden
  • Het kiezen van biologische zaden is belangrijk voor het vermijden van pesticiden en het kweken van de hartigste, meest veerkrachtige planten

Tom Stearns, die zowel een ondernemersgeest heeft als een verlangen om terug te gaan naar de oorsprong van waar zijn voedsel vandaan komt, begon zaden te sparen toen hij 18 jaar oud was. De drang om op de meest directe manier contact te maken met de bron van zijn voedsel leidde ertoe dat hij begon te onderzoeken hoe hij zaden kon kweken.

“Het verbouwen van voedsel was niet genoeg,” zei hij in een aflevering van “Growing a Greener World”, een PBS-serie. “Ik was nieuwsgierig naar het groeien van zaden en het opslaan van zaden daaronder.” Het is een aspect van voedselproductie dat veel mensen over het hoofd zien, maar het is een van de belangrijkste.

Het kweken van een Greener World-maker en gastheer Joe Lamp’l is een goed punt omdat je een zaad of zaailing kunt kopen en het organisch voorzichtig kunt fokken, zonder pesticiden of andere chemicaliën. En je kunt het organisch noemen – maar is het echt? Niet veel mensen denken aan het zaad dat hun planten start, maar Stearns deed dat – diep.

Toen hij zijn hobby begon om zaden te sparen, realiseerde hij zich dat hij meer spaarde dan hij nodig had, en sommige van de rassen waren niet in de handel verkrijgbaar. Met de wens om de unieke zaden met anderen te delen, verpakte hij ze in kleine enveloppen, leerde over kiemtests om ervoor te zorgen dat de zaden zouden groeien en verkocht voor $ 2.000 aan zaden in het eerste jaar.

“Het was uit dat bescheiden begin, 28 variëteiten in zijn eigen achtertuin geplant, dat een van de toonaangevende zaadbedrijven in de Verenigde Staten werd geboren,” zei Lamp.

Het bedrijf heeft nu 60 hectare grond, dat is ongeveer de lengte van 40 voetbalvelden. Hun missie is om biologische zaden te kweken die afkomstig zijn van een biologische bron; die een hoge weerstand tegen ziekten en insecten hebben; die een hoge opbrengst hebben; en die gewassen met een hoge smaak produceren.

Ze groeien nu meer dan 600 erfstukken, open bestoven (zaden die worden bestoven door insecten, vogels, mensen, wind of andere natuurlijke mechanismen) en hybride zaden, inclusief groenten, fruit, kruiden en bloemen, voor hoveniers en commerciële kwekers.

De meeste organische gewassen worden geteeld met niet-organische zaden

Een ander eye-opening feit onthuld door Stearns is dat 95% van het areaal van biologische groenteboerderijen wordt beplant met conventionele zaden. Dit hoeft niet per se te zijn, omdat de biologische zaadindustrie nog in de kinderschoenen staat, wat betekent dat er niet altijd genoeg is om rond te gaan of dat de juiste rassen niet altijd beschikbaar zijn.

De helft van de groenten die tegenwoordig worden geteeld, heeft geen commerciële bronnen – je moet ze door zaadhandel krijgen. High Mowing Organic Seeds probeert meer biologische zaadvariëteiten naar biologische boeren te brengen, wat volgens hen een groot verschil maakt in vergelijking met het gebruik van conventionele zaden. Stearns stelt in de film:

“Als je biologisch zaad voor biologische boerderijen produceert, zal het beter aangepast zijn aan die omstandigheden.

Dus als u een bepaald gewas plant, kunt u dit doen wanneer het weer en de bodemgesteldheid gunstig zijn voor dat gewas, zodat u niet met een ‘reddingsmiddel’ hoeft te komen om een ​​probleem op te lossen dat u zou het niet in de eerste plaats moeten hebben als je op die dingen let. ‘

Conventionele zaden die op biologische boerderijen worden gebruikt, worden niet gekweekt voor de omstandigheden waarin ze worden gekweekt, wat betekent dat je het volledige potentieel van het biologische gewas misloopt. Dus waarom laten niet meer bedrijven biologische zaden groeien?

Het is een heel ander proces dan het kweken van planten voor voedsel, omdat het vereist dat ze veel langer in de grond blijven. Dit betekent dat ze nog gevoeliger zijn voor schade door ziekten en plagen, die conventionele telers gebruiken chemicaliën om zich af te weren.

Robuuste, veerkrachtige biologische zaden kweken voor een nieuw voedselsysteem


Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk
Elke zondag staat de podcast om 14.00 online