Ik blijf niet graag “onder de radar’, van ‘binnenvetter’ naar extrovert of ergens daar tussen in.


In België staan ‘de Hollanders’ bekend als extrovert, mensen die zeggen wat ze denken. In extrovert zijn, ook daar heb je allerlei gradaties. Als je heel veel je kop hebt gestoten zou je wel eens wat voorzichtiger kunnen worden, daar staat tegenover dat, ‘je kop stoten’ ook gewoon een leer proces is.

Een overtreffende trap van extrovert zijn is elke dag je mening vertolken op je burger journalisme blog. Voordeel is wel dat je niet zomaar iets kan roepen maar eerst de zaken moet overdenken en soms ook je mening bijstellen -omdat je weer iets geleerd hebt- wat je nog niet -zo gezien had- vanaf die kant.

Vroeger, op de lagere school, stond op mijn rapport altijd; “Te stil”. Dat ging stap voor stap veranderen toen ik in 1970 discjockey werd in een discotheek, na lang oefenen op de slaapkamer. Dat werden elke week weer kleine stapjes om de grenzen te verleggen, daarna evenementen presenteren, zingen en schrijven voor locale en regionale kranten over motorsport wegraces. En toch ging ik een cursus persoonlijke ontwikkeling volgen toen ik in gesprek kwam met vele artsen om -de stemmetjes in mijn hoofd- te elimineren. Een gebrek aan zelfvertrouwen op dat punt. En geloof me, alles wat je doet begint op enig moment met twijfel, “kan ik dat wel?”

Soms kan, je mening verkondigen op een verjaardag, al aanvoelen als een overwinning, nu 50 jaar later ben ik uitgegroeid tot een activist, gedreven door de waanzin in de wereld rond om mij heen. Nu voel ik de sterke aandrang om medestanders te vinden die samen willen werken om die beter wereld inhoud te geven door simpelweg artikelen te schrijven, gedachten te uiten, te delen in de wetenschap dat je stem telt en doorgegeven wordt. Op de sociale media is dat zichtbaar aan de volgers de likes en de mensen die je berichten delen, op je website door de bezoekersaantallen en de persoonlijke reacties. In het dagelijkse leven is het de blik van verstandhouding of een stevigere handdruk dan voorheen.

Zoekend op internet is ook veel wijsheid te ontdekken. Zoals; “There’s zero correlation between being the best talker and having the best ideas. – Susan CainYep, … helemaal mee eens, maar hoe krijgen we die ideeën naar buiten bij een binnenvetter?

Nu hoef je ook niet opeens ergens van bovenaf te staan schreeuwen want het kan ook op deze manier. “In a gentle way, you can shake the world. – Mahatma Gandhi” Op een zachte manier kun je de wereld (op)schudden. Zoals op twitter waar je berichten van andere kan delen met of zonder commentaar. (Ik begin dat medium weer eens te gebruiken na tien jaar van inactief zijn nu op de zoekmachines soms de berichten worden weggefilterd / gecensureerd.

Zoals je ziet kan je veranderen van een binnenvetter naar wat meer extravert of wellicht het goede van beide werelden, …

moeite met Engels? Zet de ondertitels op automatisch vertalen

Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk