Je zal maar leraar zijn, … ?


een leraar kan inspireren en irriteren

Als een leerstof je een beetje prikkelt, ontstemt of wellicht zelfs een beetje ergernis bezorgt, maar aan de andere kant ook inspireert, dan heeft de leraar een schot in de roos. Als de balans tussen beiden goed is dan zul je die les nooit meer vergeten. Bingo, een dikke 10 voor de leraar.

Het vak van leraar staat niet zo positief in de spotlights, steeds maar moeten de leraren protesteren over de werkdruk, het leraren tekort en wellicht onder de rader, de manier waarop men onderwijs dient te geven. Net als bij andere beroepsgroepen hebben we met het fenomeen ontwaking te maken, hoe ga je daar mee om, mag je dit uiten in de lesstof of riskeer je daarmee je baan?

Van een vader vernam ik een jaar geleden dat kinderen op het schoolplein al volop over zaken praten die in de alternatieve media de gewoonste zaak zijn. Wetende van de ongeremde vragen die kinderen kunnen stellen zullen de leraren voor de klas geconfronteerd worden met deze zaken. (Een al of niet anonieme reactie van een leraar hierover zal welkom zijn)

gedachtenvoer 200

We hadden het er in de uitzending van dotcom.radio over gehad deze zomer dat een goede leraar niet allen moet onderwijzen, motiveren en inspireren maar ook in zekere mate moet irriteren. De gedachte hierachter is, dat als iemand je irriteert je over het weerwoord grondig zal moeten nadenken, tenminste als je een weerwoord wilt geven.

Ik had dit ergens gelezen in een quote en vond het een leuke item om in de uitzending te gooien. Die gedachte is echter een eigen leven gaan leiden en ben ik gaan toepassen bij sommige van mijn eigen artikelen. Onderwerpen waar ik al veel over geschreven heb maar nu dus in een andere toonzetting. Ik probeer bewust irritatie op te wekken door de woordkeuzen. Vaak ook een belediging in de vragende vorm. Zoals; “Ben jij geen zombie?

Ik kan dit gerust doen, ik hoef niet aan klanten te denken, ik hoef al zeker niet aan mijn reputatie te denken, ik werk niet meer dus ‘de baas’ kan meekijken is ook al heel lang geleden uitgebannen. Tel daarbij op dat ik geleerd heb om vooral niet bang te zijn mijn mening te ventileren en dan kun je vele frustraties van je af schrijven.

En wat blijkt, af te lezen aan de populariteit van deze recente artikelen, het werkt !!

Sinds september 2008 maken we samen met Ron en Mike de gezondheidsradio podcast / radio uitzending en na een kleine onderbreking is dat dotcom.radio geworden omdat de wereldgebeurtenissen je gemoedstoestand aanvreten en daardoor ook je gezondheid giga beïnvloeden. Zo is de cirkel weer rond.

Mijn ervaring is dat we elkaar steeds weer hebben geïnformeerd over zaken die je nooit allemaal in je eentje kan uitzoeken. De naamstelling van de podcast is dan ook een rechtstreeks gevolg van deze werkwijze, het verbinden van aanknopingspunten, connecting the dots. Ik kan wel zeggen dat mijn levensovertuiging, mijn doelstelling; “100 jaar worden met kwaliteit van leven”, vorm gegeven is uit dit programma.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website

Over het schrijven van een artikel kun je nog nadenken, ondanks de voorbereiding gaat het live toch een stuk minder gestructureerd wat betekend dat een gesprek soms een verrassende wending kan krijgen en je weer nieuwe inzichten verschaffen. Dat is voor ons het actief werken aan de podcast, voor de luisteraars passief, met hopelijk wel de inspiratie om zelf verder te zoeken naar de geboden ‘lesstof’ of kan ik nu dus beter zeggen, na voldoende irritatie?

Als de leraar je inspireert maar ook een beetje irriteert, krijgt de leraar en 10 voor de leerstof !!

Deze onderstaande video geeft in de kern weer waar in de grote steden leraren tegen aan lopen in hun beroep.

In Amerika zijn er meer als 2 miljoen kinderen die thuis onderwijs genieten. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die hierover nadenken, een teken aan de wand.

Als ik ook een beetje leraar mag spelen, …


Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk