Hennep, de terugkeer van een duurzaam en wonderlijk gewas

Save as PDF 

Bron artikel Dr. Mercola: Patagonia Leads the Charge on Hemp-Based Clothing
Door:  Dr. Joseph Mercola | 25-11-2019

VERHAAL IN ÉÉN OOGOPSLAG

  • Het milieuvriendelijke outdoorkleding- en kledingbedrijf Patagonia gebruikt sinds 1997 legale hennepvezels in haar kleding
  • Nu hennep weer legaal is in de VS, werkt Patagonië aan een binnenlandse hennepvoorziening, waardoor nieuwe Amerikaanse banen kunnen worden gecreëerd
  • Hennep werd tientallen jaren gecriminaliseerd in de VS, maar de Farm Bill van 2018 maakte industriële hennep legaal om te worden geteeld, verkocht en overgedragen via staatslijnen
  • De film, “Misunderstood: A Brief History of Hennp in the U.S.”, toont de geschiedenis van hennep in Amerika en belicht de vele toepassingen van de plant
  • Hennep staat bekend als de “fabriek met 50.000 toepassingen” omdat elk deel ervan kan worden hergebruikt
Schakel ondertitels in > automatisch vertalen > Nederlands

Het was niet lang geleden dat het kweken van hennep in de VS je gevangenisstraf kon bezorgen. Maar na tientallen jaren van criminalisering is hennep weer legaal dankzij de Farm Bill van 2018, en het milieuvriendelijke kleding- en uitrustingsbedrijf voor buiten, Patagonië, verspilt geen tijd aan het perfectioneren van zijn op hennep gebaseerde kledinglijn.

De film, “Misunderstood: A Brief History of Hemp in the U.S.”, geproduceerd door Patagonia Films, toont de geschiedenis van hennep in Amerika, inclusief waarom en hoe het zoveel jaren werd gedemoniseerd. De film belicht ook het verschillende gebruik van hennep, waaronder als stevig textiel dat drie keer duurzamer is dan katoen

Patagonië gebruikt sinds 1997 legale hennepvezels in zijn kleding en mengt het met andere vezels zoals gerecycled polyester, organisch katoen of spandex. De hennep is momenteel afkomstig uit China, een land waarvan Patagonië zegt dat het al generaties lang hennep subsidieert.

Hennep en het gebruik ervan dateren uit de geboorte van Amerika, maar in China dateert het nog verder, waar het naar verluidt werd gebruikt om het eerste touw ter wereld te maken rond 2800 voor Christus. Hennep werd ook gebruikt voor sigarettenpapier, bijbelpagina’s en militaire uniformen.

Tegenwoordig groeit China bijna de helft van de legale hennep ter wereld. Het grootste deel ervan wordt geëxporteerd als textielvezel, waaronder 3 naar bedrijven als Patagonië, die duurzame kleding maken met weinig tot geen impact op het milieu.

Een bewuste manier om jezelf te kleden

Zoals elke andere plant heeft hennep zijn beperkingen, maar in vergelijking met andere planten heeft het enkele eigenschappen die opvallen, zei Elizabeth Pilon-Smits, hoogleraar biologie aan de Colorado State University, Fort Collins, in de film.

Hennep wordt veel meer gewaardeerd dan zijn duurzaamheid. Wanneer gebruikt voor kleding, is hennep lichtgewicht, absorberend en bestand tegen UV-stralen en schimmel, waardoor het het perfecte materiaal is voor outdoorkleding. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen.

Als een gewas groeit hennep sterk en snel. Het vereist weinig water en geen pesticiden. In ongeveer vier tot vijf maanden kan hennep langer worden dan een persoon. Het cultiveren van hennep is ook goed voor het milieu vanwege het vermogen om de bodem te saneren. Hennep kan giftige chemicaliën en zware metalen in slechts één seizoen uit de bodem verwijderen, waardoor het een effectieve plant is voor het opruimen van het milieu en om aangetast land te herstellen.

Dit werd bewezen toen wetenschappers in de jaren negentig hennep gebruikten om de grond schoon te maken na de kernramp in Tsjernobyl. Wetenschappers hebben dit gebruik later bevestigd toen bleek dat hennep met succes zware metalen uit de bodem extraheerde, waaronder lood, cadmium en nikkel.

Shishir Goenka, oprichter van Fusion Clothing Company, die hennep gebruikt voor kleding, vertelde de India Economic Times:

“Hennep is een van de meest veelzijdige en duurzame gewassen op de planeet. Het kan met een snelheid van zestien voet in slechts honderd dagen groeien. Hennep is ook een zeer milieuvriendelijk gewas, omdat het geen pesticiden vereist en weinig water nodig heeft, maar toch vernieuwt het de grond bij elke groeicyclus. Zijn lange wortels voorkomen erosie en helpen de bovengrond te behouden en groeien gemakkelijk in de meest gematigde regio’s. “

Hennep en zijn vele toepassingen zijn niets nieuws. De plant werd gebruikt in de VS uit de 18e eeuw, toen America’s Founding Fathers hennep kweekte voor industrieel gebruik. George Washington zou meer dan 100 hennepplanten hebben gekweekt in zijn huis in Mount Vernon, Virginia. Het was zo waardevol dat op een gegeven moment het Farm Bureau van alle boeren eiste dat ze minstens een kwart hectare hennep moesten telen, volgens de aanbevolen film.

Hennep: The Miracle Plant

In de 18e eeuw werd hennep beschouwd als een belangrijk geld gewas. Mensen die van Europa naar Amerika migreerden, reisden op schepen met zeilen van hennep. Het werd gebruikt voor touw door marines over de hele wereld, en als een dik duurzaam linnen ideaal voor kleding en verpakking van zware materialen. Bovendien werd hennepzaadolie gebruikt in zepen, verven en vernissen.

Als hennep al deze ongelooflijke toepassingen heeft, vraag je je misschien af ​​waarom het zoveel decennia lang in de VS is verboden? De verklaring heeft iets te maken met het feit dat hennep bijna identiek lijkt aan zijn naaste neef, cannabis. Maar verwar de twee niet, want hennep bevat, anders dan cannabis, minder dan 0,3% tetrahydrocannabinol (THC).

Op de vraag in de film hoe hennep verschilt van marihuana, legt Alli La Pierre, een materiaalontwikkelaar voor Patagonië, uit:

“Het is helemaal niet hetzelfde. Je wordt niet high als je hennep rookt. De planten zien en ruiken hetzelfde. Maar hennep heeft niet de psychoactieve eigenschappen die marihuana heeft. “

Hennepactivist Craig Lee van de Kentucky Hemp Growers Cooperative Association legde het perfect uit in de film toen hij zei dat hoewel hennep en cannabis nauwe neven zijn, het verschil tussen popcorn en suikermaïs hetzelfde is.

De oorlog tegen cannabis en hennep

De oorlog tegen cannabis is goed gedetailleerd in de documentaire ‘The Marijuana Revolution’. De film laat zien hoe marihuana ooit werd beschouwd als een schadelijk en verslavend medicijn dat vooral werd gebruikt door zwarte jazzmusici en Mexicaanse migrerende werknemers.

Ondanks zijn controversiële reputatie heeft cannabis (vergelijkbaar met hennep) een aantal voordelen, waaronder medicinale eigenschappen die kunnen worden gebruikt om slapeloosheid, menstruatiekrampen, misselijkheid, spierspasmen en depressie te behandelen.

Modern onderzoek is alleen uitgebreid naar deze gezondheidsvoordelen, nu wordt marihuana erkend als een effectieve behandeling voor kanker, epilepsie, de ziekte van Parkinson en het syndroom van Tourette, evenals een groot aantal andere ziekten.

Het concept van cannabis als medicijn begon echter snel te vervagen toen mensen de plant in de 20e eeuw als recreatief medicijn gingen gebruiken. Degenen die bang zijn voor marihuana begonnen het te demoniseren, met behulp van provocerende termen als “duivelswiet” en “drugsverslaafde zombies” om mensen ervan te weerhouden het te roken.

Harry J. Anslinger, een voormalige spoorwegagent en verbodsagent, was een van de eerste krachtige stemmen die tegen de fabriek kwamen. Hij gebruikte angstmongering en racisme om de publieke opinie over cannabis te beïnvloeden en zich te richten op minderheden, waaronder Afro-Amerikanen, Hispanics en Filipino’s.

Anslinger beschreef de gemiddelde marihuanagebruiker als een minderheidsentertainer die afhankelijk was van de drug om “satanische muziek, jazz en swing te creëren.” Hij zei dat de plant ervoor zorgde dat ‘blanke vrouwen seksuele relaties zochten met negers, entertainers en anderen’.

Amerikaanse regering verbied hennep

In 1936 financierde de Amerikaanse regering de propagandafilm “Reefer Madness”, waarin werd gewaarschuwd dat het gebruik van marihuana je slechts één keer tot een drugsverslaafde zombie kon maken.

De autoriteiten veranderden ook de naam van de fabriek en begonnen het Spaanse woord “marihuana” te gebruiken in een poging om het een negatieve connotatie te geven in verband met Mexicaanse migrerende werknemers en andere minderheden. Kort daarna werd de verkoop en het gebruik van cannabis in de VS illegaal gemaakt door de Marijuana Tax Act van 1937.

De wetgeving groepeerde hennep met cannabis, waardoor hennepverkoop zwaar werd belast. De financiële druk zorgde ervoor dat veel hennepbedrijven werden gesloten en de hennepindustrie daalde verder. De opkomst van andere industrieën, waaronder katoen, houtpulp en plastic, droeg ook bij aan deze daling.

De Tweede Wereldoorlog bracht een korte boost voor hennep, waarbij het Amerikaanse ministerie van Landbouw Amerikaanse boeren aanmoedigde om de plant te laten groeien en de overheid subsidies voor hennepteelt aanbood.

Ongeveer 1 miljoen hectare hennep werd in die tijd in de VS geplant en de stijve vezel werd gebruikt om parachutes, uniformen, zeilen en andere producten nuttig te maken voor de oorlogsindustrie. “Na het einde van de oorlog sloot de regering stilletjes alle hennepverwerkingsfabrieken en vervaagde de industrie weer,” merkte de Hemp Industry Association op.

De laatste nagel in de kist kwam met de passage van de Controlled Substances Act uit 1970, die hennep en marihuana groepeerde als stoffen van schema 1, een classificatie gereserveerd voor geneesmiddelen met “groot potentieel voor misbruik” en “geen geaccepteerd medisch gebruik.”

Drie jaar later werd het Drug Enforcement Agency (DEA) opgericht om de nieuw opgestelde drugsschema’s te handhaven en begon de strijd tegen het gebruik van marihuana en hennep.

De langzame vooruitgang op weg naar legalisatie van hennep in de VS.

In 2013 legaliseerde Colorado de industriële hennepteelt voor commerciële en onderzoeksdoeleinden, op voorwaarde dat de boeren de THC-niveaus controleerden en een vergunning betaalden. In 2014 omvatte de Farm Bill ook een sectie die hennepteelt mogelijk maakte voor select onderzoek en proefprogramma’s, en tientallen staten introduceerden pro-hennepwetgeving om te volgen.

Tegen 2017 werd bijna 26.000 hectare hennep geteeld in 19 staten. Toch zou de DEA zich richten op hennepboeren, met een grote verspilling van belastinggeld. Ministerie van Hemp merkte op dat voorafgaand aan de legalisatie van 2018:

“[F] pantsers in al deze staten lopen nog steeds het risico door de DEA te worden overvallen, naar de gevangenis te gaan en hun eigendom te verliezen omdat het federale beleid er niet in slaagt onderscheid te maken tussen niet-medicinale oliehoudende zaden en vezelvariëteiten van industriële hennep en de psychoactieve drugvariëteiten (dwz ‘marihuana’). “

Nu hennep is gelegaliseerd, neemt het de beperkingen weg voor gewasverzekering, bankzaken en andere belemmeringen voor boeren die op zoek zijn naar een winstgevend gewas. Senaat Majority Leader Mitch McConnell, die de rekening leidde, is van mening dat hennep tabak kan vervangen als een nieuw gewas, waarin staat:

“In een tijd waarin het landbouwinkomen daalt en telers het moeilijk hebben, is industriële hennep een lichtpuntje in de toekomst van de landbouw. ​​Mijn bepaling in de Farm Bill zal niet alleen binnenlandse hennep legaliseren, maar het zal ook mogelijk maken dat de ministeries van landbouw verantwoordelijk zijn voor zijn toezicht. “

De CBD Olie Rage

Hoewel de populariteit van hennep als vezel of textiel naar verwachting zal toenemen, is het momenteel het meest voorkomende gebruik in de VS cannabidiol (CBD) olie. CBD-olie kan worden gemaakt van marihuana of hennep en biedt tal van gezondheidsvoordelen.

Het sterkste onderzoek suggereert dat CBD-olie effectief kan zijn voor de behandeling van epilepsie, omdat is aangetoond dat het epileptische aanvallen vermindert en in sommige gevallen helemaal stopt. CBD-olie kan ook helpen bij angst, slapeloosheid, ontsteking en chronische pijn

Vanaf het moment dat hennep werd gelegaliseerd in de Farm Bill, leken CBD-producten bijna ‘s nachts in de winkels te liggen. Tegenwoordig zijn CBD-producten te vinden in een breed scala aan retailers, variërend van gezondheids- en wellnessretailers tot supermarkten en zelfs kleding- en accessoires retailers. De CBD-oliemarkt zal naar verwachting stijgen van $ 591 miljoen wereldwijd in 2018 tot $ 22 miljard wereldwijd tegen 2022.

Aangezien Patagonië sinds 1997 hennep gebruikt, is het geen verrassing dat de kledinglijn op basis van hennep indrukwekkend is. De hennepcollectie van Patagonië bevat artikelen voor mannen en vrouwen zoals tanks, shorts, broeken, sweatshirts, jassen, overalls en zelfs ballcaps – allemaal gedeeltelijk gemaakt van hennep.

Een van de coolste onderdelen van hennepkleding is dat het volledig biologisch afbreekbaar is, merkt de film op. Met andere woorden, je kunt hennepkleding in je composthoop of zelfs in je achtertuin gooien en het zal biologisch worden afgebroken in de aarde. Dat gezegd hebbende, zou het vermogen van hennep om zware metalen op te nemen me twee keer nadenken over het gebruik van hennepkleding in compost die bestemd is voor gebruik in een biologische tuin.

Bekijk voor een kijkje in het hennepproductieproces deze indrukwekkende foto’s die Patagonië fotograaf Lloyd Belcher liet nemen van een van hun supply chain-bronnen in China.


Nu je toch hier bent, …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk