Waarom je iets moet doen waar je vandaag bang voor bent, …


Bron artikel Dr Leonard Coldwell: Why You Should Do Something That Scares You Today
Door: Tom Crawshaw | 02-11-2019

Je hebt waarschijnlijk op een blog of video het citaat gehoord: “Doe elke dag een ding dat je bang maakt”. Waar de meeste mensen niet in duiken, is waarom het concept achter het citaat eigenlijk best handig is, als je het gevoel wilt hebben dat je alles hebt om door bakstenen muren te rennen.

Hoezeer ik ook ineenklap terwijl ik dit zeg, ik kan bevestigen dat de uitspraak van George Addair: “Alles wat je ooit wilde hebben aan de andere kant van angst zit”, is inderdaad correct, althans in mijn ervaring.

Om een ​​idee te krijgen van hoe de onzichtbare boeman in je geest je leven beheerst, is het de moeite waard om jezelf de vraag te stellen: als ik vandaag één ding moest doen dat me beangstigt, wat zou dat dan zijn?

De meer extreme dingen in het leven, zoals parachutespringen of bungeejumpen, kunnen te binnen schieten. Misschien is stoppen met je baan om te gaan reizen een enge propositie. Misschien zou je met die mooie vrouw die je elke dag op weg naar je werk ziet, trillen in je laarzen. Als je een van de laatste twee overweegt, voel je je misschien zelfs nog angstiger dan wanneer je dingen overweegt die je in fysiek gevaar brengen. In onze geest vormen op neurologisch niveau al deze scenario’s dezelfde levensbedreiging.

Is ons leven echt in gevaar?

Hoewel ik niet te diep in de aard van angst ga duiken en hoe het werkt, kun je meer lezen in de post die ik schreef: Hoe je je angsten te overwinnen en de controle over je leven terug te nemen.

Irrationele angst verhindert mensen hun dromen na te jagen. Als je ontslag neemt of met die mooie vrouw gaat praten, zal je leven niet eindigen, hoewel het op dat moment misschien zo aanvoelt. Natuurlijk, je zult waarschijnlijk tijdelijk psychisch ongemak ondergaan. Uiteindelijk zal je besluit om te handelen en een stap te zetten in de richting van je droom je een gevoel van empowerment geven, omdat je de onzichtbare boeman in je geest hebt overwonnen.

Angst is een illusie. Het is een zelfbeschermingsmechanisme dat voortkomt uit de wens van je geest om de status quo te handhaven en de boot niet te laten schommelen. Je geest houdt niet van onbekende situaties die je dwingen iets nieuws te proberen. Wanneer je wordt geconfronteerd met een situatie die je overleving zou kunnen bedreigen, zoals je baan verliezen en je rekeningen niet kunnen betalen, beschermt je geest je door angst te zaaien en twijfel te zaaien, in een poging je te overtuigen dat de actie die je overweegt, is tenslotte niet zo’n goed idee.

Wanneer angst nuttig kan zijn

Er zijn natuurlijk situaties waarmee u mogelijk te maken krijgt die een grote bedreiging voor uw leven vormen. Dit is wanneer angst echt nuttig kan zijn. Als ik bijvoorbeeld ga paragliden en klaar ben om van een berg af te rennen met slechts een paar vellen nylon boven mijn hoofd om te voorkomen dat ik me stort in mijn dood, voel ik natuurlijk wat angst. Dit is normale, rationele angst. Maar wanneer ik een paar ogenblikken met het gevoel zit, kan ik detecteren of iets “niet” voelt of niet, vertrouwend op mijn intuïtie om mij een niveau van informatie te geven dat mijn rationele geest niet kan. Als ik me eenmaal heb gecommitteerd aan lancering, is er geen weg terug. Ik ben pas 100% veilig als mijn voeten weer de grond raken. Dus als ik bij mezelf inchecken en iets niet helemaal goed voelt, ga ik me niet binden om te vliegen, zelfs niet als andere piloten lanceren. Ik geloof dat dit is hoe angst ons beschermt wanneer we gevaarlijke activiteiten ondernemen.

Natuurlijk kunt u altijd voorkomen dat u deelneemt aan dergelijke inherent gevaarlijke activiteiten als u niet de drang voelt om ze eens te proberen. Dit vermindert uw risico om gewond te raken of gedood te worden en misschien gaat u een langer leven leiden. Er is een reden waarom gevaarlijke, extreme sporten zoveel mensen van over de hele wereld aantrekken. Ze bieden een ervaring die gewoon niet beschikbaar is binnen de grenzen van een gezapig leven. Je wordt gedwongen om nieuwe vaardigheden te leren en je intuïtie te ontwikkelen om veilig te blijven en tegelijkertijd je ervaringshorizon te verleggen.

Als u bijvoorbeeld wilt vliegen als een vogel, moet u de relatieve veiligheid van vaste grond verlaten. Er is geen weg omheen. Als je eenmaal in de lucht bent, moet je uiteindelijk naar de aarde terugkeren. Meestal gebeurt dit zonder gevolgen. Er zijn echter gevallen waarin storingen optreden, ondanks een zorgvuldige planning, en piloten uiteindelijk sneller en krachtiger de grond raken dan bedoeld, wat, zoals je je kunt voorstellen, vaak niet goed eindigt.

Risico versus beloning

In de extreme sportwereld evalueren atleten hun risico voortdurend. Ze moeten rekening houden met hun ervaringsniveau, omgevingscondities, de mensen om hen heen, hun mentale toestand en de valuta van hun vaardigheden. Soms is het risico gewoon de beloning niet waard en besluiten ze het een dag voordat ze beginnen te noemen.

Als het risico acceptabel is, worden ze beloond met een ongelooflijke staat van energie. Ik bespreek hier uitgebreid de stroomstatus. Flow is in wezen een staat van perfecte besluitvorming, waarbij de tijd lijkt stil te staan ​​en je alle gevoel van scheiding tussen jezelf en de wereld om je heen verliest; het is alsof je één bent met alles.

Hoe zit het met die enge dingen die geen reëel risico vormen voor het leven, bijvoorbeeld in het openbaar? De echte risico’s zijn hier vaak niet van belang, hoewel ze op dat moment slopend lijken. Je geest laat tenslotte dezelfde stresshormonen vrij alsof je op het punt staat uit een vliegtuig te springen!

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Je stem trilt, misschien vergeet je sommige dingen die je wilde zeggen, of sneed je het geheel kort en stormde je van het podium? Dat is niet zo erg, toch? Je denkt misschien dat iedereen in het publiek je hard beoordeelt, maar in werkelijkheid zouden de meesten van hen zelfs nooit proberen te spreken op het podium!

Dus, hoe zit het met de beloning? Nogmaals, als je voorbereid en ontspannen bent voordat je voet op het podium zet, kun je misschien in een flow-toestand terechtkomen. Als het je eerste keer is, zul je waarschijnlijk gelukkig en opgelucht zijn als het allemaal voorbij is. Zowel het comfort van de flow-toestand als de gelukkige opluchting zijn beloningen. Wat nog belangrijker is, je hebt zojuist een van je angsten overwonnen! Alleen al dit besef zal je lichaam overspoelen met endorfines, waardoor je je op de top van de wereld voelt. Nu heb je een referentiepunt dat je overtuigend bewijs levert dat je inderdaad dat enge ding kunt doen, ongeacht hoe hard de onzichtbare boeman in je geest tegen je roept om je terug te trekken in je comfortzone.

Het echte voordeel van iets doen dat je bang maakt

Er gebeurt echt iets cools als je regelmatig enge dingen begint te doen. Je weet intellectueel dat je leven niet echt in gevaar is en dat er niets ergs gaat gebeuren. Door ervaring leer je hoe je je geest te beheersen en te ontspannen in enge situaties, omdat je er eerder bent geweest.

Het is alsof je een alcoholisch biertje geeft. Het zal zelfs de zijkanten niet raken. Mijn gok is dat ze er drie of vier nodig hebben om los te komen. Na verloop van tijd maakt dagelijks alcoholmisbruik de reactie van hun lichaam hierop ongevoelig.

We kunnen hetzelfde doen met angst. Door herhaalde blootstelling aan stressvolle, angst opwekkende situaties, beginnen de dramatische, allesomvattende effecten, zoals een snelle hartslag, zweterige handpalmen, tunnelvisie en verlies van eetlust te verdwijnen. Maar het gaat niet gebeuren als je alleen maar zo nu en dan in de enge dingen speelt. Het moet onderdeel worden van je dagelijkse en wekelijkse routine om uit je comfort zone te stappen en je hart sneller te laten kloppen. Je hebt dit!

Tom Crawshaw is de auteur van de blog Dabs Of Reality. Hij beschouwt zichzelf als een avonturier, ondernemer, filosoof en student van het leven, die wetenschap en spiritualiteit combineert om het bewustzijn van de mensheid één persoon tegelijk te verhogen.


Nu je toch hier bent …

… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk