Waarom wordt de een ziek en de ander niet?


De oude grammofoonplaat; Yeah, laten we die weer eens af gaan afspelen, voor de zoveelste keer. Wellicht is de boodschap die vertelt wordt voor velen in een vreemde taal of wordt er onduidelijk gezongen. Het oude liedje laat echter aan duidelijkheid totaal niets te wensen over. Laten we de dokter eens vergelijken met een automonteur.

Als je auto het niet doet vraagt de monteur ook niet of er brandstof in de tank zit; “Je zal toch niet zo dom zijn?”. Maar de dokter zou dat altijd als allereerste dienen te controleren, voordat er ook maar ergens anders naar gekeken wordt. Is deze boodschap duidelijk? Nou dan hoef jij dit artikel niet meer te lezen. Gebruik je medicijnen of ben je wel eens ziek, soms, … heel af en toe, lees dan vooral verder. Je hebt al een afslag gemist !!

– Henk Mutsaers

Bron artikel Dr Rath Health Foundation: Understanding The Difference Between Clinical And Sub-Clinical Micronutrient Deficiencies
Door: Mirja Holtrop

Originele titel: Het verschil begrijpen tussen klinische en subklinische tekortkomingen in de micronutriënten

Er zijn verschillende micronutriënten nodig om de gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen. Omdat het lichaam deze stoffen meestal niet zelf kan produceren, moeten ze uit ons voedsel worden geleverd. Wanneer onze dagelijkse voeding onvoldoende micronutriënten bevat, kan ziekte het gevolg zijn. Hoewel klinische deficiëntieziekten zoals scheurbuik tegenwoordig meestal zeldzaam zijn in ontwikkelde landen, zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen het gevolg van het bestaan ​​van chronische subklinische tekortkomingen. Zoals het baanbrekende onderzoek naar cellulaire geneeskunde van Dr. Rath heeft aangetoond, zijn dergelijke tekortkomingen de belangrijkste oorzaak van de meest voorkomende chronische ziekten van vandaag.

De orthodoxe geneeskunde heeft vandaag het belang van het aanpakken van subklinische vitaminetekorten grotendeels verkeerd begrepen. Dr. Albert Szent-György, de Hongaarse wetenschapper die in 1937 een Nobelprijs won voor zijn ontdekking van vitamine C, begreep dit heel goed. In een brief die hij aan de tweevoudige Nobelprijswinnaar Linus Pauling in 1970 stuurde, schreef Szent-György het volgende:

Albert Szent-György (1893-1986)

“Vanaf het begin voelde ik dat de medische professie het publiek misleidde. Als je geen ascorbinezuur [vitamine C] bij je eten neemt, krijg je scheurbuik, dus het medische beroep zei dat als je geen scheurbuik krijgt, alles goed is. Ik denk dat dit een zeer ernstige fout is.

Scheurbuik is niet het eerste teken van het tekort, maar een voorsterfelijk syndroom en voor een volledige gezondheid heb je veel meer, heel veel meer nodig. Ik neem zelf ongeveer 1 g [1000 mg] per dag. Dit betekent niet dat dit echt de optimale dosis is, omdat we niet weten wat volledige gezondheid echt betekent en hoeveel ascorbinezuur je daarvoor nodig hebt. Wat ik je kan vertellen is dat je elke hoeveelheid ascorbinezuur kunt nemen zonder het minste gevaar. ‘

In dit artikel zullen we kijken naar vier belangrijke klinische vitamine tekort ziekten. We zullen besluiten door de revolutionaire wetenschappelijke ontdekking van Dr. Rath samen te vatten dat subklinische tekortkomingen, in tegenstelling tot klinische tekortkomingen, de primaire oorzaak zijn van chronische ziekten.

Beriberi – vitamine B1 (thiamine) deficiëntieziekte

Een ernstig tekort aan vitamine B1 resulteert in een ziekte die beriberi wordt genoemd. Er zijn twee soorten beriberi, nat en droog. Natte beriberi beïnvloedt het hart en de bloedvaten. Symptomen zijn onder meer kortademigheid, zwelling van de onderbenen, een snelle hartslag en pijn op de borst. In extreme gevallen kan natte beriberi leiden tot hart falen. Droge beriberi beïnvloedt het zenuwstelsel en veroorzaakt symptomen zoals braken, epileptische aanvallen, spierzwakte en mentale verwarring. Beide vormen van de ziekte kunnen levensbedreigend zijn als ze niet op tijd worden behandeld.

Tegenwoordig komt beriberi vooral voor bij alcoholisten. Het kan echter ook worden gezien bij vrouwen die tijdens de zwangerschap aan extreme misselijkheid en braken lijden, evenals bij patiënten met chronische aandoeningen van het immuunsysteem zoals AIDS, of bij mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan om obesitas te behandelen. Het wordt ook gezien in de ontwikkelingslanden, waar ondervoeding veel voorkomt.

Beriberi kan worden opgelost door thiamine-rijk voedsel en supplementen die de vitamine bevatten te consumeren. Hart- en zenuwbeschadigingen zijn meestal volledig omkeerbaar zolang ze in de vroege stadia worden gevangen.

Pellagra – ziekte van vitamine B3 (niacine)

Pellagra is een voedingsstoornis veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B3. Een gebrek aan het essentiële aminozuur tryptofaan kan ook pellagra veroorzaken. Het lichaam kan tryptofaan gebruiken om vitamine B3 te maken, dus als u niet genoeg van dit aminozuur consumeert, kan dit leiden tot een klinisch tekort aan vitamine.

Medische professionals kenmerken pellagra vaak door te verwijzen naar de vier D’s: dermatitis, diarree, dementie en overlijden. Vóór de ontdekking van vitamine B3 stierf ongeveer tweederde van de pellagra-patiënten. Tegenwoordig kunnen patiënten, als aanvullende vitamine B3 snel genoeg en in voldoende doses wordt gegeven, goede herstelmogelijkheden verwachten.

Vroege symptomen van pellagra zijn zwakte en verlies van eetlust en gewicht. Later zijn er hoofdpijn, maagstoornissen en rode vlekken op de huid die bruin worden en groter en schilferiger worden. Vlekken treden meestal op in lichaamsdelen die worden blootgesteld aan zonlicht. De randen van de tong en het slijmvlies van de mond worden scharlaken en de speekselvloed neemt toe. Naarmate de ziekte vordert, kan diarree bloederig worden.

Andere symptomen van pellagra kunnen zijn slapeloosheid, hoofdpijn, slecht geheugen, prikkelbaarheid, depressie, irrationeel gedrag en zelfs geweld.

Hoewel zeldzaam tegenwoordig, komt pellagra nog steeds voor in ontwikkelingslanden waar mensen een dieet volgen met veel maïs, dat weinig tryptofaan bevat. Het kan ook voorkomen bij mensen die overmatig alcohol drinken, evenals bij patiënten die lijden aan gastro-intestinale malabsorptie-aandoeningen zoals de ziekte van Crohn.

Scheurbuik – vitamine C (ascorbaat) tekortziekte

Scheurbuik treedt op als gevolg van een ernstig gebrek aan vitamine C. In tegenstelling tot dieren kunnen mensen deze vitamine niet op natuurlijke wijze in het lichaam produceren en zijn ze afhankelijk van het verkrijgen van fruit, groenten en andere voedingsmiddelen die er rijk aan zijn, of van voedingssupplementen .

Naar schatting hebben tussen 1500 en 1800 scheurbuik meer dan 2 miljoen zeelui gedood. Dit was omdat vitamine C toen nog niet was ontdekt en het rantsoen van zeelieden geen fruit en andere voedingsmiddelen bevatte die het bevatten. Het probleem werd uiteindelijk opgelost door James Lind, een Schotse arts die in de Britse marine diende. In een goed opgezet experiment behandelde Lind zes verschillende groepen matrozen met verschillende voedingssupplementen, waaronder azijn, zout water en kruiden. Alleen de groep scheurbuik patiënten die sinaasappels en citroenen kregen, herstelde.

Interessant genoeg, terwijl Lind zijn bevindingen samenvatte in een boek dat in 1753 werd gepubliceerd, duurde het nog 40 jaar voordat zijn aanbevelingen eindelijk werden overgenomen door de Britse admiraliteit en citroensap en limoenen werden verdeeld onder elke matroos. De vertraging in het reageren op Lind’s ontdekking gaat gepaard met het feit dat de orthodoxe geneeskunde vandaag niet begrijpt dat langdurige subklinische micronutriënten tekorten de primaire oorzaak zijn van chronische ziekten.

In beide gevallen is het duidelijk dat de weerstand van de status quo tegen nieuwe ontdekkingen resulteerde in het verlies van miljoenen levens.

Vroege symptomen van scheurbuik zijn vermoeidheid, verlies van eetlust, koorts, pijnlijke gewrichten en spieren en bloedingen onder de huid. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt, begint het tandvlees te verslechteren, wordt het gezwollen en vatbaar voor bloedingen. Dit leidt tot losraken van de tanden en uiteindelijk uitvallen. Er treden gemakkelijk blauwe plekken op en wonden genezen langzaam. Eerder genezen wonden kunnen weer opengaan en er bloeden in de gewrichten en spieren. De late stadia van de ziekte omvatten ernstige geelzucht, convulsies, massale interne bloedingen en uiteindelijk de dood.

Als scheurbuik in een vroeg stadium wordt ondervangen, kunnen patiënten een goed herstel maken. Met de toediening van vitamine C-supplementen en een dieet met veel groenten en fruit verdwijnen de symptomen en wordt de normale gezondheid hersteld.

Rachitis – vitamine D-tekort (calciferol)

Rachitis wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine D. In tegenstelling tot andere vitamines wordt vitamine D over het algemeen niet in overvloed gevonden in natuurlijke voedingsmiddelen. Hoewel dierlijke producten zoals vis, lever, eieren, kaas en melk het bevatten, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D wordt van nature in het lichaam geproduceerd wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar om dit proces te laten plaatsvinden, moet het lichaam in de eerste plaats worden blootgesteld aan voldoende zonlicht.

Gevallen van wat nu wordt verondersteld rachitis te zijn, werden beschreven in oude medische geschriften die dateren uit de eerste en tweede eeuw. Het is ook bekend dat de ziekte wijdverbreid was in het Romeinse rijk en in de 20e eeuw veel voorkwam. Zelfs vandaag de dag komt het nog steeds voor in ontwikkelde landen. In de afgelopen jaren hebben bijvoorbeeld factoren als zonvermijding, slechte voeding en armoede ertoe geleid dat Britse artsen opnieuw regelmatig gevallen hebben gezien.

Bij zuigelingen wordt rachitis gekenmerkt door een verzachting en dunner worden van de schedel en zwakte van de botten door het hele lichaam. Misvormingen van de beenderen resulteren in de ontwikkeling van zogenaamde ‘klopknieën’ of ‘boogbenen’. Tandproblemen komen ook voor, omdat vitamine D essentieel is voor de juiste vorming van de tanden. Lopen en staan ​​worden aangetast en kinderen kunnen kromming van de wervelkolom ontwikkelen.

Bij volwassenen kan klinische vitamine D-tekort leiden tot osteomalacie, met symptomen van pijn in het bekken, de ledematen en de wervelkolom. Botpijn en spierzwakte treden op, samen met een verhoogd risico op botbreuken.

Rachitis is vooral gevaarlijk bij kinderen, omdat dit kan leiden tot levenslange misvormingen. Om dergelijke problemen te voorkomen, is een snelle toediening van supplementen, samen met veel zonneschijn en een vitamine D-verrijkt dieet, essentieel. Indien onbehandeld, kunnen skeletafwijkingen als gevolg van rachitis chirurgie vereisen.

Subklinische tekort aan micronutriënten op lange termijn: de primaire oorzaak van chronische ziekten

Dr. Rath’s onderzoek heeft aangetoond dat de primaire oorzaak van atherosclerose een chronisch gebrek aan vitamine C is

Zoals Dr. Albert Szent-György terecht opmerkte, is het een ernstige fout voor artsen om aan te nemen dat de afwezigheid van klinische deficiëntieziekten betekent dat patiënten geen tekort hebben aan micronutriënten. Zoals Dr. Rath’s onderzoek heeft aangetoond, zijn langdurige subklinische micronutriëntentekorten de primaire oorzaak van chronische ziekten. Hoewel de symptomen van subklinische tekortkomingen niet zo dramatisch zijn als die van klinische tekortkomingen – inderdaad, er kunnen zelfs helemaal geen symptomen zijn – kunnen hun effecten net zo dodelijk zijn.

Neem atherosclerose, bijvoorbeeld, het proces waarbij plaque zich ophoopt op de binnenwanden van de slagaders, wat resulteert in hartaanvallen en beroertes. Hoewel de orthodoxe geneeskunde nog steeds beweert dat dit gebeurt vanwege een hoog cholesterolgehalte, heeft Dr. Rath bewezen dat de primaire oorzaak een chronisch gebrek aan vitamine C is. Zoals we nu weten, is atherosclerose in wezen een vroege vorm van scheurbuik. In zijn klassieke boek, ‘Waarom dieren geen hartaanvallen krijgen … maar mensen wel’, beschrijft Dr. Rath hoe een optimale toevoer van vitamine C en andere micronutriënten hartaanvallen, beroertes, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, hoog cholesterolgehalte kan voorkomen en vele andere cardiovasculaire aandoeningen.

Dr. Rath, Dr. Niedzwiecki en hun onderzoeksteam hebben ook beschreven hoe een langdurig onvoldoende aanbod van micronutriënten de primaire oorzaak is van kanker, diabetes, artritis, osteoporose, astma, psoriasis en vele andere chronische ziekten. Deze ontdekking opent de revolutionaire mogelijkheid dat dergelijke ziekten nu kunnen worden voorkomen en uiteindelijk zelfs uitgeroeid door een optimale dagelijkse inname van de juiste micronutriënten.

Door het feit dat ze op de medische school weinig of geen goede training in voeding hebben gehad, waarderen veel artsen het belang van het aanpakken van subklinische tekortkomingen in de micronutriënten. Tragisch genoeg heeft dit geresulteerd in miljoenen vermijdbare sterfgevallen, met naar schatting 17,9 miljoen mensen die nu elk jaar sterven aan hart- en vaatziekten en 9,6 miljoen aan kanker. Maar door uzelf te informeren over de principes van nutritionele en cellulaire geneeskunde, kunt u uw risico verminderen om aan deze statistieken toe te voegen.

Mirja Holtrop

Mirja Holtrop was born and raised in Germany, where she studied Computer Science and Public Relations. After working as a Marketing Assistant for a couple of years she joined the Dr. Rath Health Foundation. In the early 2000s she moved to South Africa where she studied Education at the University of Cape Town. Her first book, ‘The Secret of Cells’, was published in 2004.

Since then, after spending 13 years in South Africa, Mirja has published five more books and moved back to Germany. Today, in addition to writing books, she works on the Dr. Rath Health Foundation’s international Movement of Life project.

Mirja loves organic gardening, cooking, and animals. She lives with her nine-year old son near Düsseldorf in Germany.


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk