Ten minste 7 doden in Irak, ambassades verzegeld als menigte protesteert; Politie Opent vuur op menigten

Save as PDF 

Bron artikel ZeroHedge: At Least 7 Dead, Embassies Sealed Off As Iraq Protests Rage; Police Open Fire On Crowds
Door: Tyler Durden

Protesten in de Iraakse hoofdstad Bagdad, die op dinsdag relatief vreedzaam zijn begonnen, zijn woensdag uit de hand gelopen en naar andere steden overgeslagen, na getuige te zijn geweest van een hardhandige politie-respons die tot zeven gemelde doden heeft geleid, volgens gegevens van de Hoge Commissie voor de Rechten van de Mens van Irak (IHCHR), ook aangehaald door de AFP.

Hoewel de oorspronkelijke protest oorsprong onduidelijk blijft, wordt de grotere golf op woensdag algemeen gezien als gevoed door woede over corruptie, werkloosheid en het gebrek aan basisvoorzieningen.

De federale politie heeft getracht de steeds gewelddadiger betogingen onder controle te houden door rubberen kogels, traangas en zelfs het gebruik van echte munitie. Dit leidde tot een verklaring van de Amerikaanse ambassade in het land, waarin het geweld aan beide kanten werd veroordeeld. Alleen al dinsdag werden minstens 200 mensen gewond.

“Amerikaanse ambassade in Bagdad blijft de recente protesten nauwlettend volgen”, aldus de verklaring. “Het recht om vreedzaam te demonstreren is een fundamenteel recht in alle democratieën, maar er is geen plaats voor geweld in demonstraties van enige kanten.”

De ambassade bevestigde dat meerdere demonstranten waren gedood, omdat het alle partijen aanspoorde om “geweld af te wijzen terwijl ze terughoudend waren”. De Iraakse regering heeft gezworen de “hardhandige reactie” van veiligheidstroepen te onderzoeken in een verklaring, terwijl elders veiligheidstroepen melden dat de situatie “uit de hand” is.

Herhaalde uitbarstingen van live vuur zijn te horen in een aantal sociale media-video’s die de rustgevende straten van Bagdad op woensdag tonen.

En laat op de dag meldt Reuters dat gewapende elementen binnen de demonstranten nu op politie in verschillende steden schieten wat een grote escalatie betekent:

Woensdag braken er in de Zuid-Iraakse stad Nassiriya vuurgevechten uit tussen demonstranten en veiligheidstroepen, waarbij elitetroepen voor terrorismebestrijding zich inzetten nadat de politie de controle over de situatie had verloren, meldden politiebronnen aan Reuters.

Toen de avond viel, werden grote groepen jonge mannen gefilmd op weg naar de ‘Groene Zone’ – de hoog beveiligde zone van de hoofdstad met ambassades, diplomatieke verbindingen en het hoofdkantoor voor verschillende internationale organisaties.

De Iraakse president Barham Salih uitte solidariteit met enkele van de kwesties waar demonstranten over hebben geklaagd, en gaf dinsdag dinsdag een openbare verklaring af waarin hij de veiligheidstroepen vertelde dat “vreedzaam protest een grondwettelijk recht is”.

De president voegde eraan toe: “Onze jonge Iraakse kinderen zijn op zoek naar hervormingen en banen, en onze plicht is om aan deze legitieme eisen te voldoen.”


Noot: Voor de mensen die nog vertrouwen hebben in de overheid, de landen waar mensen de straat op gaan om te protesteren voor hun basisrechten zijn niet 1-2-3 meer te tellen. En overal zie je extreem politiegeweld !!

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk