Bouwers gebruiken hennep in plaats van beton en kunnen het milieu sparen


Als je zelf actief bent in het verbeteren van je huis of aan nieuwsbouw denkt kijk je ook naar de materialen die je zou kunnen toepassen. Bij mij stonden de hennep bouw / isolatiematerialen al lang op de radar. Bij mijn huidige huis kon ik ze niet toepassen maar bij voldoende ruimte staan ze bij het volgende project zeker op het verlanglijstje als isolatie verwerkt aan de binnen of buitenzijde waardoor je ‘ademende’ vochtregulerende muren krijgt. Gecombineerd met een 1,5 meter diep ingegraven lucht ventilatiesysteem, zoals ook toegepast in ‘earthships‘ zoals hier uitgelegd

– HM
Hennep is een van de meest veelbelovende en ecologisch duurzame alternatieven voor beton.

Bron artikel: the Mind Unleased – Builders Are Using Hemp Instead of Concrete and It Could Save the Environment
Door: JOHN VIBES | 02-09-2019

Het is moeilijk voor te stellen dat cement mogelijk zou kunnen worden vervangen door ander materiaal voor grote bouwprojecten, maar de industrie begint alternatieven te zoeken om verschillende ecologische en economische redenen.

Volgens Bloomberg zijn cementfabrikanten verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. Bovendien heeft de enorme vraag naar cement geleid tot een wereldwijd tekort aan (bouw) zand, wat een rampzalige invloed kan hebben op zowel het milieu als de economie.

Verrassend genoeg behoren beton op basis van hennep tot de meest veelbelovende en ecologisch duurzame alternatieven voor conventioneel beton. Dit is niet alleen een theoretisch idee of voorspelling, maar iets dat bouwers al in hun architectuur implementeren.

64-jarige Mac Radford, eigenaar van JustBioFiber Structural Solutions, een van de toonaangevende fabrikanten van hennepbeton, zegt dat de vraag naar het materiaal de afgelopen jaren zo sterk is toegenomen dat hij het moeilijk heeft om aan de vraag te voldoen, en zodra zijn recente uitbreiding is voltooid, schat hij dat zijn bedrijf voldoende hennepsteen zal produceren om ongeveer 2.000 huizen per jaar te bouwen.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website

Radford vertelde Bloomberg dat zijn bedrijf al winst maakt en met een nieuwe investering van $ 28 miljoen hopen ze hun uitbreiding nog verder te kunnen voortzetten.

Hempcrete werd oorspronkelijk meer dan 30 jaar geleden in Frankrijk ontwikkeld. Het gebruik van hennep in bouwmaterialen gaat echter terug tot het oude Rome toen het werd gemengd in de mortel die werd gebruikt om bruggen te bouwen. Pas kort geleden begonnen moderne bouwers dit materiaal serieus te nemen en het voor grootschalige projecten te overwegen.

Naast beter voor het milieu is hennepbeton ook beter bestand tegen vuur, reguleert de temperatuur beter en biedt betere ventilatie dan conventioneel beton.

Volgens Quentin Pichon, de oprichter van CAN-Ingenieurs Architectes, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hempcrete, komt het materiaal steeds vaker voor en werd het zelfs gebruikt bij de bouw van een zeven verdiepingen tellend gemeentelijk gebouw.

Zoals eerder gemeld door de Mind Unleashed, heeft het Nederlandse bedrijf Dun Agro eind 2018 een hennephuis tentoongesteld. Dun Agro hempcrete is gemaakt van hennepvezels, water en lijm. Nadat het in een mal is samengeperst om prefab secties te maken, droogt het mengsel gedurende een periode van drie maanden voordat de secties worden geassembleerd om een ​​heel huis te creëren.

Duurzamere alternatieven in de bouw zijn zeker nodig, omdat ze in bijna elke branche aanwezig zijn. Naast de zorgen over broeikasgasemissies is er gewoon niet genoeg zand om de toenemende vraag naar conventioneel beton te ondersteunen. Dit vormt weer een nieuwe milieucrisis, omdat het specifieke type zand dat nodig is voor beton vaak wordt gewonnen uit rivierbeddingen, die ecosystemen vernietigt en de biodiversiteit van planten, vissen en dieren bedreigt.

Het is niet iets waar mensen vaak aan denken, maar zand is de tweede meest gebruikte natuurlijke hulpbron ter wereld, alleen overtroffen door water. Deze grote vraag creëert vaak een stimulans voor criminele kartels om te vechten om hulpbronnen rijke gebieden in de ontwikkelingslanden, het lokale ecosysteem te verstoren en burgers te terroriseren die proberen in de weg te lopen.

Als de bouwsector een hernieuwbaar alternatief zoals hennep volledig zou overnemen, zou dit sommige van deze sociale, ecologische en economische problemen radicaal kunnen verbeteren.


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk