Salvador stopte met Roundup, sindsdien louter record oogsten


Bron artikel Farming in Thailand Forum  | Salvador: record harvests since Monsanto’s Roundup dropped

Boeren aarzelen om te stoppen met het gebruik van giftige onkruidverdelgers

El Salvador, dat de grote zaden en fytosanitaire multinationals de rug toekeert, ziet zijn gewassen exploderen! Door Monsanto Roundup te dumpen en de lokale zaadteelt te bevorderen, heeft het land zijn landbouwsysteem aanzienlijk verbeterd.

Twee jaar geleden stemde El Salvador voor een verbod op 53 gewasbeschermingsmiddelen voor gebruik in de landbouw. Deze belangrijke producent van koffie, katoen, maïs en suikerriet trok zich terug uit de markt, onder andere Monsanto Roundup (glyfosaat), onlangs door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geclassificeerd als “waarschijnlijk carcinogeen”.

Een plan om familiale landbouw in 2011 te bevorderen

Om het Salvadoraanse zaaigoed te beschermen en de landbouwproductie te verzekeren, heeft de regering van voormalig president Mauricio Funes in 2011 het Family Farming Plan (FAP) gelanceerd. Voor ongeveer 400.000 boerenfamilies was dit plan bedoeld om lokale zaden te upgraden en kleine producenten van biotechnologie bedrijven en hun GGO’s te emanciperen.

In een crisis was het landbouwsysteem voornamelijk afhankelijk van hybride zaden die werden verkocht door Monsanto, Pioneer et al. Voorafgaand aan de implementatie van de FAP werden 75% van de maïs en 85% van de bonen geïmporteerd volgens de informatiesite The Seattle Globalist.

En de planten die op het grondgebied werden gekweekt, waren hoofdzakelijk van steriele GGO-zaden, niet aangepast aan de gebieden en hun bijzonderheden, waardoor het gebruik van chemische inputs gedwongen werd. De regering heeft haar voedselsoevereiniteit opnieuw bevestigd en heeft besloten de internationale zaadindustrie te doorbreken om de voorkeur te geven aan lokale zaden.

En een investering van $ 18 miljoen later

De staat investeerde toen meer dan $ 18 miljoen om 400.000 H-29-maïsboeren te leveren, ontwikkeld door het National Center for Agricultural and Forest Technology (CENTA). Maïs heeft het voordeel dat het een lokale variëteit is, beter aangepast aan Salvadoraanse landen en beter bestand tegen droogte.

“Volgens de Natural Society-website is de landbouw in El Salvador in volle expansie. Het land heeft recordoogsten gemeld sinds het een aantal fytosanitaire producten verbood.”

Als El Salvador zich heeft afgekeerd van grote internationale biotech-groepen, blijven er vragen over de duurzaamheid van het landbouwplan van het land. Omdat maïs H-29, hoewel lokaal geproduceerd, een hybride variëteit is. Hoewel het misschien beter is aangepast aan het grondgebied van El Salvador en minder input vereist, is het niet minder steriel.

Sterke politieke wil en kleine financiële investeringen

Hoewel niet perfect, is het landbouwbeleid van Salvador in termen van duurzaamheid in veel opzichten voorbeeldig. Kunnen andere landen, of zelfs hele continenten, in de toekomst permanent loskomen van de zaad- en fytosanitaire industrie?

  Mensen gezonder voeden, zonder de grote voedingsmiddelenindustrie te vervuilen of vetmesten, is misschien wel de volgende grote uitdaging voor de planeet. Een uitdaging die El Salvador aan het oppakken is.

We zullen de methode behouden: politieke wil bevestigd (Fap in 2011, vervolgens gewasbeschermingsverbod in 2013), vervolgens een investering van (slechts) $ 18 miljoen, of $ 45 per operator, of slechts $ 2,85 voor elk van de 6, 3 miljoen Salvadoranen.

Dus, … het is zo simpel die verandering … maar dan, de Republiek begint of niet?


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk