De top 100 websites


Bron artikel visualcapitalist: Ranking the Top 100 Websites in the World
Door: Nick Routley

rechts klik open in een nieuw tabblad (vergroten)

Naarmate een groter deel van de wereld meer van hun leven online begint te leven, blijven de top 100 van de wereld websites explosief groeien in hun bezoekersaantallen.

Om zelfs de 100e plek in deze ranglijst te claimen, zou uw website ongeveer 350 miljoen bezoeken in een enkele maand nodig hebben. Met behulp van gegevens van SimilarWeb hebben we de top 100 grootste websites op internet visueel in kaart gebracht. Het onderzoeken van de ranglijst onthult veel over hoe mensen over de hele wereld naar informatie zoeken, welke diensten ze gebruiken en hoe ze online tijd doorbrengen.

Opmerking: dit is met name een rangorde van de grootste websites. Merken die zich uitstrekken over platforms of de meerderheid van hun gebruikers bedienen via een app, hoeven niet noodzakelijkerwijs goed op deze lijst te staan. Als gevolg hiervan merkt u de afwezigheid van bedrijven zoals WeChat en Snapchat.

De top 100 websites
De 100 grootste websites hebben in juni 2019 maar liefst 206 miljard bezoeken gegenereerd. Google, YouTube en Facebook hebben de eerste plaats ingenomen, gevolgd door Baidu en Wikipedia.

Zoeken heerst bovenal
Zoekmachines bieden de lijm dat het internet samenbindt, en zij waren goed voor het grootste deel van het website verkeer in de top 100-ranglijst.

Google is de onbetwiste topwebsite in bijna elk land ter wereld. In feite hebben de 11 domeinen van Alphabet in de top 100-ranglijst – waaronder YouTube en een aantal internationale versies van Google – in één maand een indrukwekkende 90 miljard bezoeken opgeleverd.

Uitzonderingen op de dominantie van Google zijn te vinden in China (Baidu) en Rusland (Yandex), waar zoekmachines van eigen bodem erin geslaagd zijn de binnenlandse markt te veroveren.

Een sjofele concurrent, DuckDuckGo, wint langzaam aan bekendheid als alternatief voor Google. De focus van de zoekmachine op gebruikersprivacy lijkt te resoneren met internetgebruikers, aangezien het verkeer van de site 500 miljoen bezoeken per maand heeft overtroffen.

Videostreaming en delen is een andere belangrijke oorzaak van wereldwijd internetverkeer.

Dankzij krachtige telefoons en grotere dataplannen is video nu een prominent deel van het internetgebruik. Dit kan verschillende vormen aannemen, van binge tv-programma’s kijken op Netflix tot korte video-uploads op platforms zoals Douyin en Instagram.

Live streaming maakt steeds meer deel uit van de mix. Twitch, gericht op gaming, staat nu op de 30e plaats in de wereld van web verkeer. Het platform dat eigendom is van Amazon is nu zo populair dat het aantal kijkers op een bepaalde nacht veel van de grote Amerikaanse kabelnetwerken overtreft.

Natuurlijk bevat deze categorie ook inhoud voor volwassenen, die goed wordt weergegeven in deze ranglijst. XNXX, XVideos en PornHub behoorden allemaal tot de top 20, en de drie websites samen zorgden voor meer dan negen miljard bezoeken in de meest recente maand met beschikbare gegevens.

Oude honden, nieuwe trucs
Klassieke web portals zoals MSN en Yahoo maken nog steeds indrukwekkende bezoekersaantallen, maar grote spelers blijven steeds relevanter door opkomende internet sterren te verwerven.

In het geval van Microsoft heeft de overname van Github en Linkedin het bedrijf geholpen nieuwe markten te bereiken en hun algehele aanwezigheid online te vergroten. Amazon’s overname van Twitch bleek een goede gok te zijn en Instagram blijft Facebook nieuw leven inblazen, dat een terugslag heeft gezien die is gericht op zijn oorspronkelijke sociale netwerk naamgenoot.

Google zit ook niet stil. Het bedrijf was onlangs voorstander van het open-source AMP-project om de prestaties van mobiele pagina’s te helpen verbeteren, die steeds meer worden aangetast door adware, niet-geoptimaliseerde afbeeldingen en JavaScript. In korte tijd is het AMP-project een van de grootste websites ter wereld geworden.

Het project is echter niet zonder controverse.

Critici wijzen erop dat in het cachegeheugen opgeslagen AMP-pagina’s – die worden gehost door Google – in essentie makers van inhoud uitsluiten, en dat niet-conforme pagina’s hun positie op mobiele zoekresultaten kunnen verliezen. Terwijl het project een stichting wordt, valt nog te bezien hoe AMP zal evolueren en hoeveel betrokkenheid Google in de toekomst zal hebben.

De geografie van de Top 100-websites
Het internet is misschien een wereldwijd netwerk, maar veel van de poortwachters bevinden zich nog steeds in de Verenigde Staten. Als internationale domein achtervoegsels van bedrijven als Amazon en Google worden geteld, zijn 60 van de 100 websites in de ranglijst Amerikaans.

Hieronder vindt u een overzicht van de Top 100 per land.

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk