Amsterdammers op zoek naar een goedkope woning, ‘net’ buiten de stad vindt je die nog volop!


In 2002 was ik in Houston Tx, mijn vraag aan de hotelbalie; “Ik zoek een cajun restaurant”, “oh hier vlakbij het is slechts een half uurtje rijden”. En het ‘Space Centre Houston’, “waar vindt ik dat?” “Net buiten de stad”, was zijn antwoord. Dat was dus slechts twee uurtjes rijden.

Dan ben je vanuit Amsterdam met wat geluk al aan de Belgische grens. Maar wat als je economisch niet gebonden bent of andere mogelijkheden weet te vinden, blijf je dan in Amsterdam wonen en de absolute hoofdprijs betalen voor je huur of koopwoning? ‘Net’ buiten Amsterdam is de woningmarkt in zijn totaliteit overspannen, maar wat als je eens een ‘stukje’ verder zou kijken? Twee huizen voor de prijs van één? Het zou zomaar kunnen! Natuurlijk is de kop van dit artikel enigszins gechargeerd, maar wat voor de Amsterdamse woningmarkt van toepassing is geldt voor vrijwel elke grote stad in Nederland.

Wat zijn nu enkele zaken die de woningmarkt in zowel de huur als koopsector ernstig verstoren op landelijk niveau?

  • – Het verplichte statushouders beleid.
  • – Te lage lonen zodat zelfs kleine tweeverdieners geen huis meer kunnen betalen.
  • – De verminderde financiering mogelijkheid.
  • – Vastgoed investeerders vanwege de lage rente
  • – Opknap woning zoekende ZZPers, inspelend op de ‘linkse’ handen, geen tijd generatie.
  • – Stijgende reis (tijd) en verblijf kosten, men wil graag betaalbaar, dicht bij het werk wonen.
  • — Een pluspunt blijft de lage hypotheek rente

Via startpage zocht ik de volgende string: “Aantal huizen toegewezen aan vluchtelingen”. Ik kom dan al snel op het begrip; “de taakstelling statushouders”. Wat betekent, de verplichting van gemeentes en woningbouw verenigingen om woningen toe te wijzen aan zogenaamde ‘vluchtelingen’.

U weet wel, die op zee geredde vluchtelingen die volgens het internationale recht bij de dichtstbijzijnde haven veilig aan land gezet dienen te worden. Een regel die in 2015 veranderd werd in; “Ten alle tijden in een Europese haven”, en nu zelfs voordat men ‘help’ kan roepen met het vliegtuig opgehaald worden.

Eenmaal in de EU verstoren ze de arbeidsmarkt, de cultuur, de criminaliteit de huizenmarkt, de ziektekostenregeling, en in de nabije toekomt ook de pensioenmarkt, … etc, etc.

We hebben het in dit artikel echter alleen maar over de huizenmarkt en, … “Amsterdam heeft vier jaar geleden schijnbaar duidelijk afgesproken met de woningcorporaties dat dertig procent van de vrijgekomen en/of net opgeleverde woningen moeten worden verhuurd aan ‘kwetsbare groepen’. Mmmmh, … denk jij wat ik denk? Bij die kwetsbare groepen worden de Nederlanders voor 100% gediscrimineerd, zou zomaar kunnen dat dit juist is. Oh nee, ik zit ernaast, medische urgentie of slachtoffers van huiselijk geweld vallen ook in deze groep.

Deze cijfers kreeg ik boven tafel voor Amsterdam tussen 2016 en 2019, 14.748 statushouders. (Elk gezinslid is statushouder)

Ik zag ook deze kop voorbij komen in een artikel van begin 2019. “100 procent van de nieuwe, gebouwde huurwoningen gaat naar statushouders”. Ook deze kop; “Meer sociale huurwoningen ‘dankzij’ komst vluchtelingen”. Of deze cijfers nu kloppen of slechts voor een kwart waar zijn maakt niet uit. (Bronvermelding doen we niet meer aan in de EU in verband met toekomstige wetgeving, als ik het kan vinden, kan jij dat ook!)

In een toch al overspannen woningmarkt is elke toewijzing een verstoring van de markt.

De woonbond pleit nu al voor een landelijke wachtlijst voor huurwoningen of krijgen we in navolging van China hier ook de één kind politiek? Want stel dat je ergens anders werk kan vinden, ga je dan vanaf nul op de lokale wachtlijst. Nou dan hebben we wellicht ook hier ook snel de gele hesjes beweging waar in Frankrijk de reis kosten een kwart van het inkomen opslokken, zo is dat bij onze zuiderburen van start gegaan immers.

Meer als 8 jaar op een wachtlijst blijkt geen uitzondering meer te zijn.

Vastgoed private huizenmarkt

Opnieuw naar startpage met; “Hoeveel mensen kopen vastgoed voor de verhuur cijfers”. Bingo, gelijk bovenaan de pagina de cijfers van het CBS. “In 2018 bezaten ruim 280 duizend personen een of meer woningen voor de verhuur. Deze particuliere verhuurders verhuurden samen ruim 475 duizend woningen. Dat is 6 procent van de totale woningvoorraad”. Deze mensen kunnen vaak geen veilige en rendabele manier vinden voor hun kapitaal en zijn eveneens toegetreden tot de particuliere huizenmarkt om die huizen vervolgens te verhuren aan een of meerdere huurders. Drie of vier huurders in één woning is business.

CBS: “De totale Nederlandse woningvoorraad bestond in 2018 uit bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42 procent een huurwoning. Van deze huurwoningen was het grootste deel een corporatiewoning; de overige 31 procent van de huurwoningen was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren.

Bron CBS

De ZZPers Opknap woning markt

De groep ZZPers zijn zelf niet zo graag gezien op de koophuizen markt, Zzp’ers worden vaak als een kwetsbare groep afgeschilderd waardoor velen instomen in een lager segment dan men zelf graag zou willen. Dat is echter het segment wat al extreem onder druk staat.

Dan zijn er nog de ZZP bouwvakkers en handige klussers die opknap woningen zoeken om met winst te verkopen na een opknapbeurt van de woning om zich op deze manier een solide inkomen te verschaffen. Een gat in de markt vanwege de groep met geen enkele klus ervaring, geen netwerk van klussers en of gewoon vanwege tijdgebrek.

Ik krijg regelmatig de vraag gesteld; “Waarom is jouw huis nog niet verkocht na twee jaar?”

In onze straat, zo’n 150 meter van de historische markt ‘waren’ de huizen altijd zeer gewild en stonden nooit lang te koop, zou deze analyse een klein beetje kloppen?

De verstoorde huizenmarkt wordt voor een groot deel veroorzaakt door de overheid. Zij verstoren met de ‘statushouders’ niet alleen onze cultuur maar zeker voor het grootste deel ook de huur en koophuizen markt. Sommige desperate huurders willen een huis kopen in het lagere segment maar komen aan de gesloten deur vanwege de hoge prijzen, te lage verdiensten, en … te hoge wensen en hebben bovendien te weinig of totaal niets (kunnen) sparen.

De duurdere huizen vliegen bij ons in de straat nog steeds ‘de deur uit’ in de doorstroom markt. De private vastgoed investeerders zoeken huizen voor meerdere bewoners en voor de ZZP opknap huizen bouwvakkers ben je vaak te duur.

Als je dan ook nog eens je huis al gasvrij hebt gemaakt, prijs je jezelf dan uit de markt voor de groep starters? Blijkbaar wel. De visvijver wordt plotseling een stuk kleiner. 


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk
lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website