Starters; Mijn eerste huis kopen, of: Opknapwoning te koop, wat geeft het beste rendement? Tips!


Huren of kopen is voor mij nooit een vraag geweest, nu inmiddels 42 jaar wonende in ons huis is het antwoord wel duidelijk, al 12 jaar elke maand veel geld in de zak gehouden en de rest van de 30 jaar daarvoor nooit duurder uit geweest als een huurder.

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt bij het kopen van hun eerste huis, …

… de prijzen met name in de grote steden liggen hoog en de beslissing om een woning te kopen moet alla minuut gemaakt worden anders is er een ander mee weg. De concurrentie is voor de huizen kopers in de stedelijke gebieden hoog. Verder kijken in de omliggende plaatsen kan al snel voordelen opleveren is mijn eerste tip. 

TIP 2: Weet hoeveel geld je kan lenen anders ben je wellicht niet eens in een onderhandelingspositie

Tip 3: Er zijn veel kapers op de kust in de huizenmarkt, dit vertellen mij twee hoog scorende keywords bij de zoekmachines, …

1. Vastgoed kopen
2. Opknapwoning te koop

1. Vastgoed kopen

Dat zijn de mensen die geld hebben en contant een huis kopen en hun geld beleggen in vastgoed omdat met het verhuren van woningen meer rendement te behalen valt over hun vermogen met een minimaal risico dan in de aandelenmarkt. Vastgoed kopers kopen vaak ook hele projecten op, vaak op AA huizen locaties. In deze gevallen dien je over een zeer goede kruiwagen te beschikken en koopjes op de huizenmarkt zijn daar niet te vinden. De vastgoed kopers zoeken ook huizen die ze aan meerdere personen tegelijk kunnen verhuren, bingo. Daar kan de starter nooit tegen op.

2. Opknapwoning te koop

Dat verraste mij persoonlijk eigenlijk ook niet dat dit zoekwoord ook zo hoog scoorde als vastgoed kopen. Het zijn met name de ZZP’ers die deze zoekwoorden gebruiken. Ze kopen een opknapwoning, geven deze een mooie opknapbeurt [pimpen] en zetten deze woning zelf of via een makelaar weer in de markt. De winst betaald de koper die zelf niet zo handig is, of niet over een netwerk beschikken van vrienden, klussers en bouwvakkers, die zouden kunnen helpen.

De opknapwoning zelf kopen kan dus gelijk staan aan, zelf de winst in de zak steken. Ik kijk niet zoveel TV maar ik zie wel veel programma’s voorbij komen waar dit onderwerp, een huis kopen, opknappen en gelijk weer in de markt zetten aan bod komt. Veel ZZPers laten zich klaarblijkelijk inspireren vandaar de populariteit van opknapwoningen. Gek genoeg wordt in deze de term kluswoning weinig gebruikt door de vakman, dat zien ze meer als, voor de doe-het-zelver. 

Een opknapwoning, of kluswoning, betekend niet gelijk, ik moet er nu mee aan de slag, je kan immers ook doorsparen en de zaken een voor een aanpakken die je graag zou willen doen aan de woning.

Sinds onze woning te koop staat (september 2017) zijn er al meer als 25 aspirant kopers langs geweest. Het aantal mensen die geen idee hebben hoeveel geld ze te besteden hebben, kun je die wel serieus nemen? Na de tiende bezichtiging ben ik zelf bij de rondleiding maar begonnen met vragen te stellen.

Ben je een klusser?

  • Heb je klussers of vakmensen in de familie die ervaring hebben met een huis verbouwen?
  • Wil je veranderingen aan het huis gelijk aanpakken of op termijn?
  • Heb je wel eens meer klussen gedaan aan een huis die je voor het eerst deed?

Daarna weet ik al wel voor een groot deel zeker of ik te maken heb met een serieuze koper.

De nummer #1 reden voor starters is geldgebrek, men kan niet genoeg lenen, men kan niet terugvallen op ouders of familie om bij te springen of / en men heeft zelf helemaal niets gespaard omdat het aandeel kosten koper niet meer bijgeleend kan worden.

Enkele keren waren we dicht bij een deal, we zijn nog 15.000 in de prijs gezakt (bodemprijs) en meegedacht wat er nog meer mogelijk is op financieel gebied en zelfs aangeboden alle meubels gratis te laten staan als overgang periode. Helaas voor beide partijen lukte het nog steeds niet.

Tip 4: Kijk niet verder als je polsstok lang is.

Je kan wel van alles willen, gelijk een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en nog wat andere zaken verbouwen. Als je zelf geen klusser bent kost je dat de hoofdprijs. Je kan dan kiezen voor de kant en klaar woning waar alles redelijk naar je zin is. Maar wees eerlijk naar jezelf.

Is een nieuwe keuken belangrijker als een lage energie rekening die elke maand weer terugkomt?

Ik weet ook dat onze straat een populaire voorkeur geniet bij veel mensen.

En koop je echt graag een 100 in een dozijn huis of een uniek huis met karakter?

Tip 5: Zit jij straks wellicht in een buurt met veel mogelijke “veranderingen” die de prijs van je huis in de toekomst onderuit haalt? Ik ga zelf ook weer kopen en denk daar immers zelf ook over na en zie ook veel buurten verpauperen.

Tip 6: De beslissing die je nu neemt bepalen of je rest van je leven ook nog geld kan besteden aan  andere zaken als de huur, de energie en alle andere noodzakelijke eerste levensbehoeften.

Ik weet dat veel mensen op de huurmarkt duurder uit zijn als waneer ze nu zelf een huis kopen. Dan wordt er ook niet voor gekozen om allerlei zaken te verbouwen omdat het niet mag of men het huis weer terug dient te brengen in de originele staat.

Ons huis is een historische woning die reeds energiezuinig gemaakt is. Als we dat niet gedaan hadden was ons huis waarschijnlijk al lang verkocht geweest. Mensen, inclusief enkele makelaars vonden dat niet belangrijk. Dat laatste is nu al wel een stuk duidelijker geworden. Mijn artikel: Klimaat akkoord, gasvrij met warmtepomp + zonnepanelen mijn ervaring sinds 2014  heeft al + 12.000 bezoekers opgeleverd.

Tip 7: Kom je afspraken na, wees op tijd en meld geen afspraak af zoals notabene een makelaar deed, geen verontschuldiging via telefoon maar een WhatsApp, een half uur na de afgesproken tijd. Niet erg professioneel, mijn tijd is ook waardevol. Ik bel niemand na om te vragen wat de beslissing is maar verwacht wel een antwoord, niks meer van je laten horen past niet in mijn normen en waarden. Een mailtje, SMS, of WhatsApp zijn geen vervanger voor een persoonlijk telefoontje.

Bij een van mijn potentiële kopers, die zelf hun eigen woning nog moesten verkopen heb ik zelf enkel kopers doorgestuurd die bij mij aangaven iets anders te zoeken, dat doe ik echter niet als ik ook geen fatsoenlijke behandeling krijg. Zo werkt dat nu eenmaal in de wereld.

Succes met je huis kopen of verkopen !!

… of wellicht treffen we elkaar ? – ons huis te koop

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk