Een internet Meme kan men niet censureren!

Save as PDF 

Je hebt het woord “meme” zeker gezien tijdens het surfen op internet. Maar als je niet goed thuis bent in de internetcultuur, kan het moeilijk zijn om een duidelijke verklaring te vinden van wat een meme precies is.

Met de opkomst van de zakelijke toepassing van de faxmachines in de zeventiger jaren (reeds uitgevonden in 1843 / vanaf 1861 operationeel) zagen we opkomst van het versturen van vaak humoristische tekeningen die heel vaak doorgestuurd werden via het netwerk van relaties. Hoewel dit geen ‘memes’ genoemd werden kun je die wel zien als voorloper van de internet memes.

De afbeelding van Loesje zou een prachtig voorbeeld zijn van een fax bericht. Zwart / wit, het wordt snel verstuurd en je kan met je humor of politieke bericht veel gelijk gestemde mensen bereiken. Er werd wel eens gekscherend gezegd dat men hij de PTT tekenaars in dienst had om de winst op te krikken zoveel faxberichten werden er verzonden in het netwerk.

Momenteel wordt het internet dermate gecensureerd dat gewone berichten via Google, Facebook, Twitter, en andere ‘sociale’ media je doel groep niet meer bereiken.

De oplossing daarvoor is het gebruiken van zogenaamde “Memes’. Eenvoudige tekeningen, grappig of politiek geladen foto’s, alles is mogelijk. Je kan de memes van anderen waar jij het mee eens bent doorsturen of je kan ze ook zelf tekenen en inscannen maar ook zelf maken in bijvoorbeeld fotoshop.

Sociale media weten niet wat de boodschap is van een meme, mits je zelf slim genoeg bent om je boodschap niet in de zogenaamde <alt tag> te verraden of in de naam van de afbeelding zoals ik hierboven heb gedaan “geef-je-mening-vleugels-Loesje.jpg” Dan is het immers mogelijk om de boodschap te lezen voor de sociale media

En ja de censuur machine draait op volle toeren om jouw mening te blokkeren zoals bij het wetsvoorstel in de VS, waar men $15.000 dollar boete wil opleggen bij het versturen van een meme. Ook in de EU werkt men hier hard aan: European Parliament Approves Controversial “Meme Ban” Op een cartoon zit natuurlijk geen copyright want de cartoon maker wil maar al te graag zijn boodschap overbrengen in de wereld.

Je kan via meme websites vele plaatjes vinden zoals hier maar elke cartoon tekenaar heeft natuurlijk zijn eigen website zoals deze beroemde Ben Garrison zie voorbeeld hieronder:

De Democraten krijgen geen genoeg om Trump in een kwaad daglicht te zetten.
(om zo hun eigen leugens te verdoezelen)

De door mij gemaakte opmerking kan natuurlijk niet want zo verraad ik mij op de sociale media, maar, … die gebruik ik niet meer voor dat doel. Ik heb immers een eigen lezerspubliek opgebouwd. Ik maak echter zelf ook memes die gedeeld kunnen worden al ben ik niet zo goed daarin maar met gratis copyright vrije plaatjes kom je een eind, bovendien, heel leerzaam en leuk om te doen. Zie hieronder

President Emmanuel Macron, de nieuwe dictator
De nieuwe dictator van, … gewoon de afbeelding van Ma_c_on met Napoleon verwisselen
Jilets Jaunes Eiffel Tower
een super simpele afbeelding om te maken
Trump the elephant in the room
en dit vereiste al wat mee vaardigheden maar wel leuk om te doen

Ga jij ook mee actie voeren door memes te verspreiden of te maken? Naast de sociale media zijn er nog een heel leger bloggers die graag copyright vrij materiaal verspreiden. Ik ga het voortaan op mijn memes vermelden © geen CopyRights op deze afbeelding.

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk