Het ‘Ander Nieuws’ portaal zonder censuur, voor actieve …


10-05-2019 | Over de promotie van mijn website en de toenemende censuur schreef ik: “Je hebt je website picobello voor elkaar, is goed leesbaar op de PC, iPad en smartphone, zoek functie, categorie indeling en veel nieuwe content. Is al jaren vindbaar in de zoekmachine’s. … eh ja, … dat is te zeggen voor mensen die verder kijken dan pagina 3, 4, 5 of verder omlaag in de index. De bezoekers die via de zoekmachines komen zien we meer en meer teruglopen vanwege de boycot van diverse ‘ongewenste’ zogenaamde key of zoekwoorden of wellicht dat de domeinnaam op zichzelf al besmet is geraakt in zijn geheel.

Hoe krijg ik nieuwe bezoekers?

We hoeven je niet te vertellen wat er allemaal fout gaat in de reguliere media. We zien allemaal hoe nieuws wordt geframed en misbruikt, hoe de censuur oprukt en privacy wordt geschonden. Het wordt steeds lastiger om alternatieve berichtgeving onder de aandacht te brengen. Het kan ook anders.

Decentrale sociale media als oplossing
Vorig jaar is er een nieuwe internet standaard geïntroduceerd: ActivityPub. Dit maakt het mogelijk om nieuws via het decentrale netwerk van samenwerkende internetservers geautomatiseerd te verspreiden naar volgers en lezers. Deze nieuwe techniek is een open standaard, waarvan niemand de eigenaar is. Via deze route sluit je alle tussenpersonen uit en kun je het nieuws rechtstreeks naar geïnteresseerde mensen brengen. Censurerende partijen worden zo buitenspel gezet.

Veel besproken alternatieven als Gab en MeWe zijn geen écht social media alternatief, ze werken op een centraliserende manier waardoor ze eenvoudig aan te vallen zijn. Het decentrale sociale media-netwerk maakt onafhankelijke en ongecensureerde nieuwsdeling mogelijk, en is veel minder gevoelig voor aanval en uitval dan centrale oplossingen. Het vormt een prachtige kans om als alternatieve media én als bewuste lezers een nieuwe weg in te slaan! Het biedt uiteindelijk de mogelijkheid Facebook, Twitter en Google achter ons te laten.

Maak hier een account aan als actieve nieuwsvolger:

Voor bloggers die ook hun berichten willen verspreiden

Mastodon als startpunt voor nieuwswebsites en bloggers
Het ActivityPub-platform Mastodon is een makkelijk (en gratis) startpunt voor decentrale sociale media. Sinds de start in 2016 zijn er nu zo’n 3000 Mastodon-sites gelanceerd, die elk onderling berichten uit kunnen wisselen. Er zijn ondertussen ruim twee miljoen gebruikers van Mastodon en dat aantal groeit snel. Als nieuwsbron/blogger kun je je nieuwsberichten heel eenvoudig naar dit decentrale netwerk brengen door een plugin te installeren in je WordPress-omgeving. Installeer bijvoorbeeld de plugin ‘Mastodon Auto Share’, zie deze snelstart-handleiding. Daarna kan jouw website direct gevolgd worden op de decentrale sociale media, zonder censuur.

Aandacht voor decentrale sociale media
Steeds meer mensen worden zich bewust van de structurele manipulatie van berichtgeving en privacyschending door de grote mediabedrijven. Het is belangrijk dat mensen weten dat het ook anders kan, dat er wel degelijk echte alternatieven zijn. Je kunt als nieuwsbron bijdragen door te schrijven over deze nieuwe mogelijkheden. De infrastructuur ligt er, het is nu zaak dat we er met z’n allen mee aan de slag gaan.

Over ons initiatief
Wij zijn twee kritische nieuwsconsumenten die graag nieuwe mogelijkheden voor onafhankelijke nieuwsgeving en nieuwsdeling onder de aandacht brengen. Via onze websites verspreiden we hiervoor informatie. We hebben over de noodzaak en oplossing ook een eenvoudig leesbaar introductie-boekje geschreven dat binnenkort wordt gepubliceerd: ‘Eerlijk nieuws zonder censuur‘. Wij willen hiermee decentrale sociale media als nieuws-distribrutiemiddel meer bekendheid geven. Het is de hoogste tijd dat we als samenleving zelf weer de verantwoordelijkheid nemen voor onze nieuwsvoorzieningen!

Alexander Belgraver en Silvia Belgraver | Platform Bewuste Media
www.platformbewustemedia.nl / www.fediversum.nl

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk