Podcast luisteren, in feite de wederopstand van die goeie ouwe radio.

Save as PDF 

radio. podcast

Als muziek liefhebber zat ik van vroeg in de ochtend tot laat in de avond gekluisterd aan de radio. Wat de jeugd later deed op TV, zappen van de Eben na de andere zender deed ik vroeger ook, ik wist alle frequenties uit mijn hoofd. Radio Caroline, Big L. radio London, radio Veronica, Noordzee, Amigo, maar ook Luxemburg op de vrijdagavond, aan goede muziek geen gebrek al draai ik als actieve radio maker sommige muziek met kromme tenen na het lezen van the ‘musical truth’.

In die tijd was radio luisteren in de vroege ochtend en late namiddag een drama, atmosferische storingen maakte dat de zender soms in zijn geheel wegviel of meet veel ruis en gekraak de muziek ten gehore bracht. Op dak stond een mast van 8 meter hoog met een draaibare antenne van 2,5 meter om the American Forces Radio AFN te ontvangen in Duitsland want daar draaiden Casey Kasem de top 40 en natuurlijk top deejay Jackman Wolf.

Als deejay was ik zelf actief in vele Brabantse discotheken sinds augustus 1970 en radio moest er natuurlijk ook een keer van komen al duurde dat wel tot mei 1993. Gewoon via de locale omroep, die echter goed beluistert werd en eigenlijk waren er plannen om na de 65 elke dag een ochtend programma te doen. Helaas staken de regels van vadertje staat daar een stokje voor want een parttime pensioen maakt dat we nog met regelmaat beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt en radio maken is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Je moet wel zorgen dat je uitzending op uur en tijd ‘op zender is’.

Met de veranderende interesses kwam geleidelijk ook het medium podcasten in beeld. In Amerika al jaren een fenomeen maar toen we er een aanvang mee namen in 2008 stonden we al snel met onze lokale gezondheidsradio podcast tussen de ‘grote jongens’ van de nationale radio. Helemaal perfect ging dat nog niet. De opnamen die we via Skype deden waren nog niet geheel ruisvrij maar live vanuit de studio ging natuurlijk prima. De opnamen stonden digitaal op de server voor een latere herhaling en download om zelf via de site te distribueren.

Het verschil met een muziekprogramma was dat je nu niet live tijdens het maken van je programma de plaatjes selecteerde, maar bij de podcast was je vele uren bezig met de samenstelling van de onderwerpen en later weer het online zetten en promoten.

Bij de muziek programma’s had je veel parate kennis vanwege het jaren lezen van muziekbladen zoals ‘muziek krant oor’. Nu was er echter het medium internet en de wereld stond open, als je tenminste weet welke sleutelwoorden die kennis openbaren.

De podcast leent zich uitstekend als ‘informatie op aanvraag’ [information on demand] medium. Op het moment dat je iets wil weten kun je de mp3 downloaden en via je telefoon, met een stick in je autoradio, of via een audiospeler op een website. De ‘grote jongens’ doen het eveneens via iTunes en Spotify.

Handig, je luistert wanneer jij tijd, zin of behoefte hebt en je kan putten uit het gehele archief en bij tijdloze informatie nog vele jaren na dato. Soms krijg ik nog wel eens een bedank mailtje van iemand die het gehele archief heeft gedownload.

We hebben ook nog een jaar gehad dat we spontaan assistentie kregen en elke podcast op het video platform Vimeo werd gezet voorzien van bijbehorend beeldmateriaal, een giga klus die ik zelf ook nog even gedaan heb later met dotcom.radio. De censuur maakte dat ik daar al snel mee gestopt ben. Mijn eigen liedje, “Hope comes in the dark” dat als tune wordt gebruikt werd elke week door YouTube als copyright beschermde muziek en ik moest elke week een klacht indienen.

De Vimeo opnamen zijn verdwenen en een paar dotcom.radio uitzendingen staan nog op YouTube. Op dit laatste medium kom je nu het echte nieuws tegen van mensen die net als wij de constante stroom van nep nieuws en propaganda beu zijn. Daar op YouTube zitten echter ook vele amateurs die nooit geen radio hebben gedaan. Je weet namelijk op de radio dat alles moet passen in de tijd die er beschikbaar is voor je uitzending. Bovendien, eindeloos door zaniken over een onderwerp maakt dat je luisteraars afhaken en dan hebben we het nog niet over de vele YouTubers die van enige voorbereiding geen kaas hebben gegeten. Daar zijn we zo klaar mee, een keer en daarna nooit meer.

De podcast blijft echter nog steeds de boventoon voeren bij mij. Als koerier stond hij via de stick op mijn radio aan bij de duizenden kilometers door geheel Europa. De kennis van de gehele wereld is voor iedereen beschikbaar over van alles en nog, radio luisteren op aanvraag. 

Podcast, een radio uitzending in mp3 formaat

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk