De ziekte van Alzheimer is geen hersenziekte


De ziekte van Alzheimer is een systeemziekte die ontstaat door de optelsom van meerdere verstorende factoren gedurende vele jaren. Door op nieuwe inzichten gebaseerde onderzoeken kunnen deze factoren vroegtijdig ontdekt worden waardoor de ziekte kan worden gestopt of misschien voorkomen. 

De ziekte van Alzheimer komt vaak voor

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt eeder een problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden aldus de Stichting Alzheimer.

Een gezonde levensstijl helpt Alzheimer voorkomen

Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe. Dit zijn de 7 risicofactoren zoals door de Stichting Alzheimer wordt aangegeven.

  • Lage mentale activiteit 
  • Roken
  • Weinig bewegen
  • Depressie
  • Sterk overgewicht
  • Hoge bloeddruk 
gezond leven en bewegen helpt de ziekte van Alzheimer te voorkomen

Maar ook als men zich houdt aan deze 7 richtlijnen is het ontstaan van dementie niet uitgesloten. Onderzoek naar factoren die meespelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer is zinvol.

Onderzoek naar de èchte oorzaak van Alzheimer

In het algemeen wordt er van uitgegaan dat de vorming, verandering en klontering van eiwitten zoals amyloid en tau de oorzaak is van het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Er zijn verstoringen van de functie van hersencellen (gliacellen) en de bloed hersenbarrière aangetoond.

Maar er wordt (te) weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van die eiwit- en functieveranderingen.

Waarom veranderen die eiwitten en die functies van gliacellen en bloed-hersenbarrière? Uit recent onderzoek blijkt dat een chronische laaggradige ontsteking dit veroorzaakt. Dat is de reden van de overspannen reactie van de gliacellen, de vorming van ‚foute‘ eiwitten en de functiestoring van de bloed hersenbarrière.

De ziekte van Alzheimer is een systeemziekte

De ziekte van Alzheimer is een systeemziekte die zich uit in de hersenen. Het is een systemische, chronische ontsteking. Ons onderzoek richt zich daarom op factoren die een chronische ontsteking aantonen of die de kans daarop vergroten. De adviezen en behandelingen zijn aangepast aan de uitslagen van de onderzoeken.

Preventieve onderzoeken in relatie tot dementie

Een onderzoek dat in eerste instantie zelf gedaan kan worden is bijvoorbeeld de MMSE test. Geheugen, taalvermogen en concentratie worden getest. Bij een minder goede uitslag kan worden besloten tot nader onderzoek.

Bij de ziekte van Alzheimer speelt de ontsteking van bloedvaten een grote rol. Met een speciale biomarker kan ontsteking van de vaatwand worden gemeten.

Verder zijn, net als bij andere systemische aandoeningen, tekorten van vitamines en mineralen belangrijk evenals de suikerregulering, stress en de darmfunctie.

Mitochondriënstofwisseling en Alzheimer

Mitochondriën worden de energiecentrales van de cel genoemd maar ze hebben een veel uitgebreider takenpakket. Ze sturen voor een deel het celkern DNA aan en zijn verantwoordelijk voor de regulering van tal van functies.

Verstoringen van de mitochondriënfunctie leidt tot verschillende gezondheidsproblemen, ook bij de ziekte van Alzheimer spelen mitochondrien een belangrijke rol.

De mitochondriale functie wordt door zuurstof en stikstof vrije radicalen verstoord, door oxidatieve en nitrosatieve stress, en door tekorten aan voedingsbouwstenen.

In het preventief onderzoek bij Alzheimer onderzoeken we de mitochondriale functie.

Darmfunctie en Alzheimer

De darm staat in nauw contact met onze hersenen, ze worden door tal van zenuwbanen met elkaar verbonden. De invloed van een gezonde darm en de darmbacteriën blijkt steeds belangrijker voor onze gezondheid. Ook op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer speelt de darmflora een rol. Het is zinvol hier aandacht aan te besteden.

Neurotoxiciteit in de hersenen

Chronische stress en of chronische ontstekingen kunnen leiden tot een ontsporing van de stress stofwisseling. De kynurenine-tryptofaan verhouding kan uit balans raken waarbij het voor de hersenen slechte stofje Quinolinezuur ontstaat. Het is een risicofactor voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en wordt eveneens gemeten.

Advies en behandeling

Op basis van de gevonden informatie kan gericht worden geadviseerd over voeding, supplementen en behandeling. De laboratoriumuitslagen worden ook gebruikt om het effect van de aanpak te evalueren.

Als u geïnteresseerd bent in een preventief Alzheimer onderzoek of verdere vragen heeft kunt u ons bellen op 053 4750234 of mailen aan r.heidstra@sanulogic.com

Over het Sanulogic Preventief Onderzoek Alzheimer


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk