“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien” – verkeerd toegeschreven, misbruikt en obsceen ondergewaardeerd


als je weigert de waarheid te vertellen

Bron artikel the Activist Post: “Be The Change You Wish To See In The World” — Misattributed, Misused, And Obscenely Underappreciated
Door: Caitlin Johnstone

gedachtenvoer 200

Noem een citaat van Mahatma Gandhi.

Kansen zijn het eerste dat in je opkomt is het beroemde: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.” Het is een goed citaat. Het is pittig genoeg om op een bumpersticker te passen en het resoneert diep met iets in ons wat ons vertelt dat het wijst naar iets waar en waardevols.

Maar zoals zoveel andere pittige bumpersticker-citaten die we vandaag zien rondzwerven, werden deze woorden nooit uitgesproken door de persoon aan wie ze werden toegeschreven. Wat Gandhi eigenlijk zei, was dit:

Als we onszelf zouden kunnen veranderen, zouden ook de tendensen in de wereld veranderen. Naarmate een mens zijn eigen aard verandert, verandert ook de houding van de wereld naar hem.

Oef. Dat is een beetje meer confronterend dan de gepopulariseerde versie, nietwaar? Verander mijn eigen aard? Ik dacht dat we het over iets lichts en gemakkelijks hadden, zoals geen bont dragen of fairtrade koffiebonen kopen.

Dat is hoe ‘de verandering is die je in de wereld wilt zien’, vandaag de dag vaak wordt geïnterpreteerd. Het is een regel die zo algemeen wordt uitgebraakt in onze samenleving dat het nu cliché en bijna zinloos is, iets dat je ziet bij goedkope sleutelhangers in het winkelcentrum en scant zonder het echt te lezen, men gaat ervan uit dat je het begrijpt omdat je het al zo vaak hebt gezien. Als je het benadrukt om er echt over na te denken, zullen de meeste mensen zeggen dat het zoiets betekent als de veranderingen in de wereld maken die je wilt zien. Als je niet van bio-industrie houdt, word dan een veganist. Als je niet van armoede houdt, doe je dan iets als vrijwilliger in een gaarkeuken.

Maar dat is niet wat het citaat zegt. Het is niets zoals het origineel van Gandhi zegt. Het is niet eens wat de uitgeklede versie van de bumpersticker zegt.

Zelfs als je naar de gepopulariseerde versie van het citaat kijkt, er echt met frisse ogen naar kijkt, die het niet gedachteloos achtervolgd hebben door bedrijfsrevisoren en gepleisterd op K-Mart-producten, kom je met dezelfde boodschap weg als het origineel. Er staat niet: “Doet de verandering die u in de wereld wilt zien.” Er staat niet: “Voer de verandering uit die u in de wereld wilt zien”. Er staat: “Wees de verandering die u in de wereld wilt zien. “Het verwijst niet alleen naar een verandering in gedrag of levensstijl, het is het veranderen van wie je bent als persoon. Het zegt: verander je eigen aard om de wereld te veranderen.

Dit is ‘s nachts anders dan de conventionele interpretatie. De conventionele interpretatie van het citaat bestaat als een vieze gemeenplaats die mensen uitlachen voor hippies en New Agers voor over-gebruik. Een diep, diepgaand begrip van datzelfde citaat brengt echter meer wijsheid met zich mee dan alle religieuze teksten in de wereld samen. Het is een oproep tot een transformatie die meer werkelijkheid is dan een bevalling. Meer existentieel confronterend dan een terminale diagnose van kanker.

De eerste uitdaging van het citaat is om je te laten nadenken over welke veranderingen je eigenlijk in de wereld wilt zien. De meeste mensen komen er zelfs nooit zo ver in. Weinigen hebben echt goed nagedacht over wat voor soort wereld ze op een positieve manier zouden willen zien, dat eigenlijk voorstelt hoe die wereld eruit zou zien. De meeste mensen denken alleen in termen van de kleine partizanenstrijd die ze momenteel zien: universele gezondheidszorg, immigratiebeleid, wapenbeheersing, bezuinigingsbeleid, abortus, LGBTQ-kwesties, politiegeweld, enz. Weinig mensen komen zover als gaan zitten en diep nadenken een positieve visie voor het soort wereld dat ze willen helpen creëren.

Wanneer ik een inventarisatie maak van de veranderingen die ik in de wereld wil zien, weet ik dat ik wil dat mensen consequent gezondheid kiezen boven de illusie van veiligheid.

Ik wil dat ze keuzes maken met het hoogste belang van alle betrokkenen over hun eigenbelang, zelfs als die keuzes hen blootstellen of kwetsbaar maken omdat ze tegen hun financiën of tribale groepsdenken lijken te zijn, of buiten hun comfortzone liggen.

Ik wil dat mensen een tamelijk competitieve samenwerking hebben.

Ik wil dat mensen beginnen te vertrouwen dat de stappen voor hen zullen verschijnen als we een pad inslaan naar een nieuwe, nog niet ontdekte route in plaats van terug te trekken naar de platgetreden snelwegen, omdat ze bekend zijn, hoewel we al weten dat ze de verkeerde weg inslaan.

Ik wil dat mensen hun tribalisme opgeven en hun humanisme omarmen.

Ik wil mensen zien die diep genoeg van zichzelf houden om anderen zinvol en met heldere ogen lief te hebben.

Ik wil dat mensen boven de concurrerende verhalen uitstijgen en hun onderscheid maken op basis van acties en realiteit in plaats van de verhalen van de manipulators of hun eigen interne manipulaties.

Ik wil dat mensen de wijsheid hebben om te erkennen waar ze macht en voorrecht hebben en het moedig te gebruiken, en waar ze machteloos zijn, zodat ze mensen die aan de macht zijn kunnen dwingen om ons suïcidale traject onmiddellijk te veranderen.

Ik wil dat mensen de waarheid vertellen, ook al is het in het begin alleen voor henzelf.

Ik wil dat mensen het leven kiezen boven de dood, elke keer, zonder aarzeling, en ik wil dat ze altijd hun oplossingen zoeken in het leven en genezing en harmonie en de oplossingen verwerpen die worden geboden door dood, vernietiging, manipulatie, sabotage en chaos.

Dit zijn slechts mijn persoonlijke verlangens voor de wereld. Nadat je deze hebt uitgelegd, is de volgende uitdaging van ‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’ veel ernstiger en blijf je de rest van je leven voorop en centraal in je aandacht.

Kijkend naar de veranderingen die ik in de wereld wil zien, probeer ik iemand te zijn die consequent ervoor kiest om op de knop “gezondheid” te drukken, zelfs als het me beangstigt, of anderen, of allebei.

Ik probeer iemand te zijn die altijd in het hoogste belang kiest in plaats van het enigszins te manipuleren, dus ik krijg een beetje meer of ik zie er iets koeler uit.

Ik probeer de waarheid te vertellen, zelfs als mijn stam tegen me schreeuwt om te zwijgen, maar ik probeer de wijsheid te hebben om dat alleen te doen wanneer het iedereen ten goede komt en niet alleen om drama of aandacht te zoeken.

Ik probeer door het leven te trapezeren met mijn innerlijke kompas, omdat ik zeker weet dat mijn oude paden nergens goed zijn geweest.

Ik probeer anderen niet te manipuleren, en ik probeer mezelf niet te manipuleren om mezelf voor te doen alsof ik anderen niet manipuleer.

Ik probeer de delen van mij lief te hebben die ik bij anderen zie, vooral die delen die me ineen doen krimpen, maar ik probeer ook genoeg van mezelf te houden om weg te lopen van iemand wiens patronen me pijn doen.

Ik probeer onderscheid te maken door wat ik mensen zie doen in plaats van wat ik ze hoor zeggen, en ik probeer mijn gedachten en mijn acties zoveel mogelijk te integreren.

Ik probeer mijn macht en voorrecht te gebruiken voor het hoogste belang van iedereen, maar ik weiger om verantwoordelijkheid te nemen voor dingen buiten mijn controle, en ik beloof dat ik diegenen die die kracht wel hebben ter verantwoording zal roepen.

Ik probeer altijd de waarheid te vertellen, ook al is het alleen voor mijzelf omdat ik in dat geval niet genoeg macht en voorrecht heb om het te spreken zonder ten onrechte gestraft te worden. Maar als het in het hoogste belang is om onrechtvaardig te straffen, dan kies ik dat.

Ik kies het leven, elke keer, zonder aarzeling, en ik wil elke blokkade in mij of buiten mij genezen die bestand is tegen het veranderen van elk atoom van mijn wezen naar leven en genezing.

Natuurlijk faal ik veel, maar ik hoop door te blijven gaan met het falen en het corrigeren van de cursus zo vaak als nodig is, omdat ik het belangrijk vind om dit goed te krijgen, dan het gevoel te hebben dat ik gelijk heb. Ik wil dit meer dan dat ik het verhaal wil hebben dat ik dit al heb. Ik wil de wereld meer veranderen dan dat ik het verhaal wil van het veranderen van de wereld.

Cruciaal is dat ik dit meer wil dan dat ik “mij” wil, meer dan dat ik de persoonlijkheid wil hebben die ik zie als “ik”. Hele delen van mijn identiteit moesten sterven om iets gezonder en wendbaarder te worden, en er zullen veel meer delen van mij zijn die in de toekomst moeten sterven, en dat verwelkom ik. Ik verwelkom dat met een diepe zucht van angst, want het is niet gemakkelijk, en in het moment voordat ik losliet, voelt het alsof ik echt sterf, maar ik weet dat het moet gebeuren, en hoe meer ik het doe, hoe positiever ik versterk. krijg als mijn tegenzin wordt overstemd met nieuwsgierigheid naar wat zich zal manifesteren in de ruimte die ik heb gemaakt. En ik weet dat het in ieder geval beter is dan het alternatief, wat een langzame, werkelijke dood door stagnatie is.

Voorbij de bumpersticker ben ik er vrij zeker van dat ‘Mahatma iets heel groots was. Ik ben er vrij zeker van dat dit de manier is waarop we het oplossen. Het doet denken aan die andere afgezaagde kastanje, The Serenity Prayer. “God, schenk me de sereniteit om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, moed om de dingen die ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil te kennen te veranderen”, een ander gezegde dat in oppervlakkigheid is uitgehold maar wat diepe wijsheid bevat als je het aanneemt als jouw roeping. Als we allemaal persoonlijk oprechte verantwoordelijkheid nemen voor het enige dat we daadwerkelijk kunnen veranderen – onszelf – dan zijn de domino-effecten niet te kwantificeren.

En, onvermijdelijk, wereld veranderend.


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk