China, iedereen een virtuele ‘enkelband’ 24/7


Vroeger, … heb ik een tijdje auto’s gereed gezet voor transport bij een importeur. Ik kreeg dan een briefje met de locatie en de auto gegevens waar ik de auto op moest halen en de locatie waar ik de auto gereed moest zetten. Zo wist men precies wat ik gedaan had tussen welke begin en eindtijd, of ik mijn werk goed gedaan had en hoe snel. Bovendien was er bij schade een aanwijzing wie dat gedaan zou kunnen hebben. Dus was het handig dat ik zelf ook controleerde of de auto geen schade had. “Big brother is watching you” In China worden nu werkelijk vrijwel alle facetten van je leven bijgehouden en krijg je dito je gedrag cijfers in je sociale paspoort en kan men aan de hand daarvan je recht op deelname van de maatschappij bepalen. “Een hutje op de hei”, dat is dan nog de enige mogelijkheid als je de bemoeizucht zat bent !

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk