Werken met je handen doet wonderen voor je geest


Bron artikel Prevent Disease: Working With Your Hands Does Wonders for Your Brain
Door: SUSAN BIALI | 27-06-2019

Het gebruik van onze handen kan zelfs essentieel zijn om een gezond humeur te behouden en het ontbreken van dit soort activiteiten kan bijdragen aan gevoelens van prikkelbaarheid, apathie en depressie.

Wanneer we onze handen zich op een taak richten die niet veel aandacht vereist, geeft het de geest een kans om te ontspannen en te rusten. Kenniswerkers gebruiken hun hersenen voortdurend en die komen zelden tot rust.

Er is een enorm gevoel van opluchting en plezier om iets met onze handen te doen dat niet vereist dat we overal over nadenken. Het is geweldig. Wanneer het brein “offline” is, geeft het het een kans om achter de schermen — in ons onderbewustzijn — aan problemen te werken.

Dr. Herbert Benson schreef over dit fenomeen (en de strategie) in zijn boek The Breakout Principle. Wanneer we ons bezighouden met een herhaalde taak en ons volledig afhouden van welk zorgen of probleem dan ook waarmee we worstelen, zal de oplossing vaak op magische wijze verschijnen.

Productief werken met onze handen is buitengewoon plezierig. Daar is iets oers aan. We zijn gemaakt om actief te zijn en hebben onze handen actief gebruikt als onderdeel van onze dagelijkse overleving voor duizenden jaren. Met de komst van zoveel technologie, gaan velen van ons door onze dagen met minimale fysieke inspanning. We drukken op een knop in plaats van borden of was te schrobben. Over het algemeen krijgen we veel minder lichaamsbeweging dan optimaal zou zijn voor ons lichaam en onze geest.

Kelly Lambert schreef hierover in haar boek Lifting Depression: A Neuroscientist’s hands-on benadering van het activeren van de helende kracht van je hersenen:

“Wat het cruciale, door inspanning gestuurde beloningscircuit, de brandstof, als je wilt, opwindt, wordt gegenereerd door bepaalde soorten fysieke activiteiten te doen, vooral degene die je handen raken. Het is belangrijk dat deze acties een resultaat opleveren dat je kunt zien, voelen en aanraken, zoals het breien van een trui of het verzorgen van een tuin. Dergelijke acties en de bijbehorende gedachten, plannen en uiteindelijke resultaten veranderen de fysiologie en chemische samenstelling van het inspanningsgerichte beloningscircuit en activeren het op een energieke manier. emotioneel gevoel van welzijn dat resultaatgerichte beloningen oplevert.”

Ze koppelt ook een gebrek aan praktische lichaamsbeweging aan het ontstaan ​​van depressie, en draagt ​​misschien bij aan de ongewoon hoge stemmingsstoornissen die we tegenwoordig in de wereld tegenkomen:

“Resultaat gedreven op basis van inspanningen en andere interactieve ervaringen uit de praktijk genereren veel intensere en indringender reacties in je hersenen dan de neurochemische veranderingen die door een enkele pil worden veroorzaakt. Het resultaat: je begint meer controle te krijgen over je omgeving en meer verbonden met de wereld om je heen. Dit vermindert stress en angst en, het belangrijkste, bouwt veerkracht op tegen het ontstaan ​​van depressie.”

Prachtig, is het niet?

Wat doe je normaal gesproken als je vastzit of gestrest bent? Voor velen van ons houden we standaard comfort met eten, kijken we naar Netflix, scrollen we door feeds van sociale media, enzovoort. Deze dingen zijn misschien ontspannend, zeker, maar we kunnen vaak later spijt krijgen zonder veel hersenverlichting.

Wat werkt voor jou? Het kan van alles zijn, van schilderen, tot afwassen, tot wat knutselen aan een motor.

De volgende keer dat je gestresst bent of vastzit, probeer dan iets met je handen te doen. Het kan precies zijn wat je hersenen en lichaam nodig hebben.


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk