De levensverwachting daalt in de UK: trage dood maar snelle winsten voor de agro-chemische sector


GMO en Glysofaat zijn innige ‘vrienden’

Bron artikel Global Research: Life Expectancy Falters in the UK: Slow Death but Fast Profits for the Agrochemical Sector
Door: Colin Todhunter | 26-06-2019

Een speciaal rapport in de krant The Observer op 23 juni 2019 stelde de vraag: waarom is de levensverwachting aan het wankelen? Het stuk merkte op dat Britten voor de eerste keer in 100 jaar eerder sterven. Het VK heeft nu de slechtste gezondheidstrends in West-Europa.

Afgezien van de cijfers voor bejaarden en behoeftigen, is er ook een zorgwekkende verandering in kindersterftecijfers. Sinds 2014 is het percentage elk jaar toegenomen: het cijfer voor 2017 is aanzienlijk hoger dan in 2014. Om deze toename in kindersterfte te verklaren, geven bepaalde deskundigen het de schuld van ‘bezuinigingen’, minder vroedvrouwen, een overbelaste ambulancedienst, algemene verslechtering van ziekenhuizen, grotere armoede onder zwangere vrouwen en bezuinigingen die betekenen dat er minder gezondheidsbehandelaars zijn voor patiënten in nood.

Hoewel al deze verklaringen mogelijk geldig zijn, zegt milieuactivist Dr Rosemary Mason, is er iets dat het reguliere verhaal vermijdt. Ze zegt:

“We worden vergiftigd door onkruidverdelgers en andere pesticiden in onze voeding en onkruidverdelgers, zonder onderscheid gespoten op onze gemeenschappen. De media blijven stil. ‘

De vergiftiging van het Britse publiek door de agrochemische industrie is de focus van haar nieuwe rapport – Waarom is de levensverwachting gaan haperen: de Britse regering heeft gewerkt met Monsanto en Bayer sinds 1949.

Wat volgt zijn bewerkte hoogtepunten van de tekst waarin ze veel officiële bronnen en rapporten citeert, evenals tal van peer-reviewed studies ter ondersteuning van haar argumenten.

Toxische geschiedenis van Monsanto in het VK

Mason begint met het aanbieden van een korte geschiedenis van Monsanto in het Verenigd Koninkrijk. In 1949 richtte dit bedrijf een chemische fabriek op in Newport, Wales, waar het tot 1977 PCB’s en een aantal andere gevaarlijke chemicaliën produceerde. Monsanto bleek uiteindelijk giftig afval te dumpen in de rivier de Severn, openbare waterwegen en riolering. Vervolgens betaalde het een aannemer die illegaal duizenden tonnen kankerverwekkende chemicaliën, waaronder PCB’s, dioxines en Agent Orange-derivaten, in twee steengroeven in Wales, Brofiscin (80.000 ton) en Maendy (42.000 ton), dumpte tussen 1965 en 1972.

Monsanto stopte met het maken van PCB’s in Anniston US in 1971 vanwege verschillende schandalen. De Britse regering kwam echter overeen om de productie in de fabriek van Monsanto in Newport op te voeren. In 2003, toen giftig effluent uit de steengroeve begon te lekken in het water van Grosfaen, net buiten Cardiff, werd het Milieuagentschap – een overheidsinstantie die zich bezighield met overstromingen en vervuiling – ingehuurd om de locatie schoon te maken in 2005.

Mason merkt op dat het bureau herhaaldelijk nalaat Monsanto aansprakelijk te stellen voor zijn rol in de vervuiling (een rol die Monsanto van meet af aan heeft ontzegd) en consequent de gevaren van de chemicaliën zelf bagatelliseerde.

In een rapport dat in 2005 is opgesteld voor het agentschap en de lokale overheid, maar nooit openbaar is gemaakt, bevatten de sites ten minste 67 giftige chemicaliën. Zeven PCB’s zijn geïdentificeerd, samen met vinylchloriden en naftaleen. De ongerezen steengroeve lekt nog steeds, het rapport zegt:

“Verontreiniging van water is sinds de jaren 1970, het afval en grondwater is gebleken dat grote hoeveelheden giftig, schadelijk en vervuilend materiaal bevatten, vervuiling van … wateren zullen blijven voorkomen.”

De dubbelhartigheid gaat door

Afgezien van deze gebeurtenissen in Wales, beschrijft Mason het algehele toxische karakter van Monsanto in het VK. Ze bespreekt bijvoorbeeld de schrikbarende hoge hoeveelheid onkruidverdelger in verpakte granen. Monsters van vier ontbijtgranen op basis van haver die op de markt worden gebracht voor kinderen in het VK, zijn onlangs naar het Health Research Institute in Fairfield, Iowa, een geaccrediteerd laboratorium voor glyfosaatonderzoek gestuurd. Dr. Fagan, de directeur van het centrum, zegt over de resultaten:

“Deze resultaten zijn consistent zorgwekkend. De gehalten die worden gebruikt bij een dagelijkse portie van een van deze granen, zelfs degene met het laagste niveau van besmetting, is voldoende om het glyfosaat gehalte van de persoon boven de niveaus te brengen die een vette leverziekte bij ratten (en waarschijnlijk bij mensen) veroorzaken. ”

Volgens Mason hebben de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en de Europese Commissie samengewerkt met de European Glyphosate Task Force en toestemming gegeven om de herbeoordeling van glyfosaat te omschrijven. Ze somt belangrijke collegiaal getoetste onderzoeken op, die de Glyphosate Task Force handig achterwege liet bij haar beoordeling, uit Zuid-Amerika, waar GM-gewassen worden gekweekt. Veel kranten komen uit Latijns-Amerikaanse landen waar ze bijna uitsluitend GM Roundup Ready Crops groeien.

Mason haalt een studie aan die verwijst naar vele kranten van over de hele wereld die bevestigen dat glyfosaat-gebaseerde herbiciden zoals Monsanto’s Roundup schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het foetale brein en dat herhaalde blootstelling giftig is voor het volwassen menselijk brein en kan resulteren in veranderingen in locomotorische activiteit, gevoelens van angst en geheugenstoornissen.

Een ander onderzoek wijst op veranderingen in neurotransmitters in regio’s van rattenhersenen na blootstelling aan glyfosaat. De hoogtepunten uit dat onderzoek wijzen erop dat orale blootstelling aan glyfosaat neurotoxiciteit veroorzaakte bij ratten; dat hersengebieden gevoelig waren voor veranderingen in mononamineniveaus van het CZS; dat glyfosaat 5-HT-, DA-, NE-niveaus verlaagde op een regionale en dosisgerelateerde manier van de hersenen; en dat glyfosaat de serotoninerge, dopaminerge en noradrenerge systemen veranderde.

Geen wonder, concludeert Mason, dat we verschillende degeneratieve omstandigheden zien toenemen. Ze richt haar aandacht op kinderen, het meest kwetsbare deel van de bevolking, en verwijst naar de VN-expert op het gebied van toxiciteit Baskut Tuncak. Hij schreef een vernietigend stuk in de Guardian op 06/11/2017 over de effecten van agro toxines op de gezondheid van kinderen:

“Onze kinderen groeien op met een giftige cocktail van onkruidverdelgers, insecticiden en fungiciden. Het is op hun voedsel en in hun water, en het is zelfs over hun parken en speelplaatsen gedrenkt. Veel regeringen stellen dat onze normen voor bescherming tegen deze pesticiden sterk genoeg zijn. Maar als wetenschapper en een advocaat die gespecialiseerd is in chemicaliën en hun mogelijke impact op de fundamentele rechten van mensen, smeek ik om te verschillen. Vorige maand werd onthuld dat glyfosaat, ‘s werelds meest gebruikte bestrijdingsmiddel, veilig was, de voedsel veiligheidswacht van de EU heeft pagina’s gekopieerd van een rapport rechtstreeks van Monsanto, de fabrikant van het pesticide, heeft gekopieerd en geplakt. Openbaringen zoals deze zijn gewoon schokkend.

“… Blootstelling tijdens zwangerschap en kinderjaren is gekoppeld aan geboorteafwijkingen, diabetes en kanker. Omdat het ontwikkelende lichaam van een kind gevoeliger is voor blootstelling dan volwassenen en meer neemt van alles – in verhouding tot hun grootte, kinderen eten, ademen en drinken veel meer dan volwassenen – zijn ze bijzonder kwetsbaar voor deze giftige chemicaliën. Toenemend bewijs toont aan dat zelfs bij “lage” doses van blootstelling aan kinderen, onomkeerbare gevolgen voor de gezondheid kunnen ontstaan.

“… In het licht van onthullingen zoals het copy-and-paste schandaal, is een zorgvuldig heronderzoek van de uitvoering van staten vereist. De overweldigende afhankelijkheid van toezichthouders op door de industrie gefinancierde studies, de uitsluiting van onafhankelijke wetenschap van beoordelingen en de vertrouwelijkheid van studies waarop de autoriteiten vertrouwen, moeten veranderen. “

Waarschuwingen genegeerd

Het is een travestie die het cruciale onderzoek van Theo Colborn in het begin van de jaren negentig naar de chemicaliën die mensen en het milieu veranderden, werd genegeerd. Mason bespreekt zijn werk met hormoon ontregelende chemicaliën (EDC’s), door de mens gemaakte chemicaliën die na WO II wijdverspreid in het milieu zijn terechtgekomen.

In een boek gepubliceerd in 1996, ‘The Pesticide Conspiracy‘, onthulden Colborn, Dumanoski en Peters de volledige gruwel van wat er met de wereld gebeurde als gevolg van besmetting met EDC’s.

In die tijd was er opkomend wetenschappelijk onderzoek over hoe een breed scala van door de mens gemaakte chemicaliën gevoelige hormoonsystemen bij de mens ontwricht. Deze systemen spelen een cruciale rol in processen gaande van menselijke seksuele ontwikkeling tot gedrag, intelligentie en het functioneren van het immuunsysteem.

In dat stadium bleken PCB’s, DDT, chloordaan, lindaan, aldrin, dieldrin, endrin, toxaphene, heptachloor, dioxine, atrazine + en dacthal EDC’s te zijn. Veel van deze residuen zijn te vinden bij mensen in het VK.

Colborn illustreerde het probleem door een diagram te maken van de reis van een PCB-molecule van een fabriek in Alabama naar een ijsbeer in het noordpoolgebied. Hij beweerde:

“De concentratie van persistente chemicaliën kan miljoenen keren worden vergroot terwijl ze naar de uiteinden van de aarde reizen … Veel chemicaliën die de volgende generatie bedreigen, hebben hun weg naar ons lichaam gevonden. Er is geen veilige, onbesmette plaats. ‘

Mason beschrijft hoe EDC’s interfereren met delicate hormoonsystemen bij seksuele ontwikkeling. Glyfosaat is een hormoonontregelaar en een verstoring van het zenuwstelsel. Ze denkt na of Colborn de uitkomst voorzag waardoor mensen verward raken over hun geslacht.

Ze bespreekt vervolgens de wijdverbreide besmetting van mensen in het VK. Een studie die aan het begin van deze eeuw werd uitgevoerd, concludeerde dat elke geteste persoon was besmet met een cocktail van bekende zeer giftige chemicaliën die in de jaren 70 van de vorige eeuw verboden waren om in het Verenigd Koninkrijk te worden gebruikt en die nog steeds onbekende gezondheidsrisico’s vormen: het grootste aantal chemicaliën dat gevonden werd in een persoon was 49 – bijna tweederde (63 procent) van de chemicaliën die men zocht.

Corruptie blootgesteld

Mason bespreekt zakelijke dubbelhartigheid en de geïnstitutionaliseerde corruptie die agrochemicaliën toelaat om de commerciële markt te bereiken. Ze neemt nota van de catastrofale gevolgen van deze stoffen voor de gezondheid en de NHS en het milieu.

Natuurlijk komen de kippen nu thuis om te nestelen voor Bayer, die Monsanto heeft gekocht. Mason verwijst naar advocaten die de criminele strategie van Monsanto onthullen om Roundup op de markt te houden en het bedrijf dat wordt geslagen met een uitspraak van $ 2 miljard in het derde ‘Roundup-proces’.

Advocaat Brent Wisner heeft betoogd dat Monsanto decennialang de wetenschap heeft onderdrukt door zijn op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelger aan kanker te koppelen door spookachtige wetenschappelijke artikelen te schrijven en de EPA “slechte wetenschap” te noemen. Hij vroeg de jury om Monsanto te ‘bestraffen’ met een schadevergoedingsprijs van $ 1 miljard. Op maandag 13 mei vond de jury Monsanto aansprakelijk voor het niet waarschuwen van claims, ontwerpfouten, nalatigheid claims en nalatig verzuim om te waarschuwen.

Robert F Kennedy Jr., een andere advocaat die Bayer bevecht voor de rechtbank, zegt Roundup veroorzaakt een constellatie van andere verwondingen dan Non-Hodgkin’s lymfoom:

“Misschien onheilspellend voor Bayer, wordt Monsanto ook geconfronteerd met cascading wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat koppelt aan een constellatie van andere letsels die sinds hun introductie dominant zijn geworden, waaronder obesitas, depressie, Alzheimer, ADHD, autisme, multiple sclerose, Parkinson, nierziekte en inflammatoir darmziekten, hersenkanker, borst- en prostaatkanker, miskraam, geboorteafwijkingen en dalende aantallen spermacellen. Sterke wetenschap suggereert dat glyfosaat de boosdoener is in de exploderende epidemieën van coeliakie, colitis, glutengevoeligheden, diabetes en niet-alcoholische leverkanker die, voor de eerste keer, kinderen vanaf 10 jaar aanvalt.

Bij de afwerking merkt Mason de verontrustende bereidheid van de huidige Britse regering om GM Roundup Ready-gewassen in te luiden in de nasleep van de Brexit. Wat betreft pesticiden kan het voorzorgsbeginsel van de EU worden geschrapt ten gunste van een op de VS gebaseerde risicobenadering, waardoor een snellere autorisatie mogelijk wordt.

Rosemary Mason laat zien dat de gezondheid van de Britse bevolking al achterblijft bij andere landen in West-Europa. Ze koppelt dit aan de toenemende hoeveelheden agro chemicaliën die op gewassen worden toegepast. Als het Verenigd Koninkrijk een post-Brexit-deal met de VS maakt, kunnen we alleen verwachten dat milieunormen worden afgekeurd op aandringen van de VS en zijn bedrijven en nog veel erger voor het milieu en de volksgezondheid.

Colin Todhunter is a frequent contributor to Global Research and Asia-Pacific Research.


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk