32 TIPS om te NAVIGEREN in EEN WERELD VOL LEUGENS


Bron artikel the Mind Unleashed: 32 TIPS FOR NAVIGATING A WORLD FULL OF LIES
Door: CAITLIN JOHNSTONE

Het kan heel moeilijk zijn om erachter te komen wat er aan de hand is, zowel in ons leven als in de wereld. Hier zijn een paar tips:

gedachtenvoer 200

(Opinie) – Zolang er menselijke taal is, hebben mensen het gebruikt om elkaar te manipuleren. Het feit dat het mogelijk is om een verzameling symbolische mondgeluiden op een zodanige manier samen te vouwen dat gunsten, concessies, stemmen en instemming van andere mensen worden verkregen, heeft manipulatie zo algemeen gemaakt dat het nu onze maatschappij doordringt van boven naar beneden, van persoonlijke relaties tussen twee personen met internationale relaties tussen overheidsinstanties en het publiek.

Dit heeft het erg moeilijk gemaakt om erachter te komen wat er aan de hand is, zowel in ons leven als in de wereld. Hier zijn enkele tips voor het navigeren door dit complexe, met manipulatie beladen landschap, of dat nu de manipulaties zijn die u kunt tegenkomen in uw kleinschalige persoonlijke interacties of de grootschalige manipulaties die de hele wereld beïnvloeden:

1.

Begrijp het feit dat mensen verhalen vertellende dieren zijn en dat wie de verhalen beheerst de mens bestuurt. Mentale vertelling domineert het menselijk bewustzijn; het denken is in essentie een voortdurende, kolkende monoloog over het zelf zijn en wat je ‘denkt’ wat er gaande in ‘zijn’ wereld, en die monoloog is volledig samengesteld uit mentale verhalen. Deze verhalen kunnen en zullen gemanipuleerd worden, op individuele schaal door mensen die we tegenkomen en op massale schaal door bekwame propagandisten. We baseren onze acties op onze mentale beoordelingen van wat er gaande is in de wereld, en die mentale beoordelingen kunnen worden gemanipuleerd door narratieve controle.

2.

Wees bescheiden en open genoeg om te weten dat je voor de gek kunt gehouden worden. Je cognitieve bedrading is vatbaar voor dezelfde hacks als alle anderen en manipulators van allerlei aard proberen altijd die kwetsbaarheden te exploiteren. Het is geen schande om bedrogen te worden, het is een schande om mensen te misleiden. Laat schaamte en cognitieve dissonantie je niet wegleggen van de mogelijkheid dat je op de een of andere manier bent bedrogen.

3.

Bekijk het gedrag van mensen en negeer de verhalen die zij over hun gedrag vertellen. Dit geldt voor mensen in je leven, voor politici en voor regeringen. Verhalen kunnen op veel verschillende manieren eenvoudig worden gemanipuleerd en vervormd, terwijl gedrag zelf, wanneer het met zoveel mogelijk objectiviteit wordt onderzocht, dat niet kan zijn. Besteed aandacht aan het gedrag op deze manier en uiteindelijk merk je een grote kloof tussen wat sommige mensen zeggen en wat hun woorden zeggen. Die mensen zijn de manipulators. Wantrouw ze.

4.

Wees achterdochtig voor mensen die je blijven vertellen wat ze zijn en hoe ze zijn, omdat ze proberen je verhaal over hen te manipuleren. Wees dubbelrouwend tegenover mensen die je blijven vertellen wat je bent en hoe je bent, omdat ze proberen je verhaal over jou te manipuleren.

5.

Leer hoe vertrouwenspersonen en sympathieën door manipulators worden gebruikt om mensen te misleiden om zich te abonneren op hun verhalen over wat er aan de hand is. Elke manipulator gebruikt vertrouwen en / of sympathie als een inleiding voor hun manipulaties, want als je geen vertrouwen of sympathie voor hen hebt, ga je je niet mentaal abonneren op hun verhalen. Dit geldt voor de massamedia, het is waar voor de persberichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin je wordt gevraagd sympathie te hebben voor de mensen van Nation X, en het is waar voor familieleden en collega’s. Als je eenmaal een manipulator hebt gezien, is het jouw taak om al je sympathie voor hen en je vertrouwen in hen te doden, ongeacht hoe hard ze het slachtoffer beginnen te spelen om je weer op te zuigen.

6.

Wees achterdochtig voor iemand die weigert om zichzelf duidelijk te articuleren. Woord salade (stortvloed van woorden) is een tactiek die notoir gebruikt wordt door beledigende narcisten, omdat het het slachtoffer in verwarring brengt en niet in staat is om erachter te komen wat er aan de hand is. Als ze geen duidelijk zicht krijgen op wat de manipulatieve misbruiker zegt, kunnen ze geen eigen solide positie in relatie daarmee vormen en weet de misbruiker dit. Sta op heldere communicatie en als het je wordt geweigerd, verwijder dan alle vertrouwen en sympathie. Breng dit aan op mensen in je leven, op overheidsfunctionarissen en op propaganda-constructies.

7.

Maak jezelf vertrouwd met cognitieve vooroordelen, de haperingen in menselijke cognitie die ervoor zorgen dat we dingen waarnemen op een manier die niet rationeel is. Besteed speciale aandacht aan de vooringenomenheid van de bevestiging, het terugslag-effect en het bedrieglijk waarheidseffect. Mensen hebben een vervelende neiging om cognitief (kennisvermogen) gemak te zoeken in hun informatieverzameling en cognitieve dissonantie te vermijden, in plaats van uit te zoeken wat waar is, ongeacht of het ons cognitief gemak of dissonantie oplevert. Dit betekent dat we de neiging hebben te kiezen wat we geloven op basis van of we geloven dat het psychologisch comfortabel is, in plaats van of het stevig wordt ondersteund door feiten en bewijs. Dit is een zwak punt in onze cognitieve bedrading, en manipulators kunnen en gebruiken het voortdurend. En nogmaals, wees nederig genoeg om te weten wat dit voor je betekent.

8.

Vertrouw op je eigen inzicht boven die van iemand anders. Het is misschien niet perfect, maar het is verdomd een beter beeld dan je inzicht te laten beheersen door verhalende managers en partijdige groepsdenken, of door letterlijk iemand anders in een verhalend landschap dat doordrenkt is van propaganda en manipulatie. Je krijgt niet alles goed, maar gokken op je eigen inzicht is de veiligste gok op de tafel. Het kan intimiderend zijn om alleen te staan ​​en het ware van de valse zelf te achterhalen, maar het alternatief is om iemand anders autoriteit te geven over jouw begrip van de wereld. Het is een schandalig, laf ding om je verantwoordelijkheid te nemen om een ​​duidelijk beeld te krijgen van wat er in jouw wereld gaande is. Wees dapper genoeg om erop aan te dringen dat je gelijk hebt tot je zelf tot het inzicht komt dat je ongelijk had.

9.

Begrijp dat propaganda het meest over het hoofd geziene en ondergewaardeerde aspect van onze samenleving is. Iedereen is voortdurend aan het praten over wat er mis is met de wereld, maar nauwelijks van die discussies draait om het feit dat het publiek is gemanipuleerd om de creatie en voortzetting van die problemen te ondersteunen door massamedia-propaganda. Het feit dat machtige mensen voortdurend de manier manipuleren waarop we denken, handelen en stemmen, moet een voorhoede zijn van ieders bewustzijn, niet gedegradeerd tot incidentele discussies in randkringen.

10.

Respecteer het feit dat de wetenschap van moderne propaganda al meer dan een eeuw in onderzoek en ontwikkeling is. Denk aan alle militaire vorderingen die in de vorige eeuw zijn gemaakt om een ​​idee te krijgen van hoe verfijnd deze wetenschap nu moet zijn. Ze zijn ver vooruit op ons in termen van onderzoek en begrip van de methoden om de menselijke psyche te manipuleren in de richting van doelen die de machtigen ten goede komen. Als je er ooit aan twijfelt dat de narratieve managers geavanceerd en sluw genoeg kunnen zijn om een ​​bepaalde manipulatie af te ronden, kun je die specifieke twijfel laten rusten. Onderschat ze niet.

11.

Begrijp dat de propaganda van de westerse massamedia zelden bestaat uit volledige leugens. Hooguit zullen dergelijke media op gepaste wijze de dingen publiceren die hen worden verteld door overheidsinstanties die de hele tijd liegen. Vaker komt het bedrog in de vorm van verstoringen, halve waarheden en achterhouden. Besteed meer aandacht aan discrepanties (tegenstellingen) in dingen die bedekt zijn versus dingen die dat niet zijn, en wat ze niet zeggen.

12.

Zet in op het ontwikkelen van een goed nieuwsgevoel, een gevoel voor wat nieuwswaardig is en wat niet. Dit kost tijd en oefening, maar het laat je zien welke nieuwswaardige verhalen niet worden gerapporteerd door de massamedia en welke niet-verhalen worden overdreven om een ​​instelling vriendelijk verhaal vorm te geven. Als je dat onder de knie hebt, zul je merken: “Waarom gedragen ze zich zo, is het een nieuwsverhaal?” En “Waarom rapporteert niemand dit?”

13.

Wees geduldig en heb mededogen met jezelf als het gaat om het ontwikkelen van je verhalende navigatievaardigheden. Zoals letterlijk elke vaardigheidsset, zal je er een tijdje op moeten kauwen. Als je ontdekt dat je het bij het verkeerde eind hebt gehad, kun je gewoon de nieuwe informatie inwinnen, je aanpassen, en blijven aansluiten. Verwacht niet dat je dit onder de knie hebt voordat je tijd hebt gehad om het onder de knie te krijgen. Net als al het andere, als je er de tijd insteekt, word je er goed in.

14.

Zoek betrouwbare nieuwsverslaggevers die een goed gevoel hebben voor het navigeren door de verhaallijn en hou ze in de gaten om je te oriënteren en op de hoogte te blijven van wat er gaande is. Gebruik individuele reporters, geen nieuws doorgeef luiken; geen enkele outlet is 100 procent solide, maar sommige reporters komen aardig in de buurt van een aantal specifieke onderwerpen.

15.

Laat paranoia niet je primaire of enige hulpmiddel zijn om door de narratieve matrix te navigeren. Het enige middel van sommige mensen om de wereld te begrijpen is om alles en iedereen intens verdacht te vinden, wat ongeveer net zo handig is als een kompas dat je vertelt dat elke richting noord is. Besteed tijd aan samenzweringen en media kritieke kringen en je zult veel van zulke mensen tegenkomen. Alles afkeuren als onwaar laat je met lege handen achter. Zoek positieve hulpmiddelen om te leren wat waar is.

16.

Houd je wereldbeeld losjes genoeg vast, zodat je deze op elk moment kunt veranderen in het licht van nieuwe informatie, maar niet zo losjes dat het je uit je hoofd kan worden geslagen door iemand die je vertelt wat je moet denken op een zelfverzekerde, gezaghebbende toon. Zoals Carl Sagan ooit zei: “Het loont om een ​​open geest te houden, maar niet zo open dat je hersens eruit vallen.”

17.

Over zelfverzekerde, gezaghebbende tonen gesproken, achterdochtig zijn over zelfverzekerde, gezaghebbende tonen. Het is verbazingwekkend hoeveel tractie mensen kunnen krijgen met een verhaal, gewoon door te poseren alsof ze weten dat wat ze zeggen waar is, of ze nu een MSNBC-expert zijn of een populaire samenzwering Youtuber. Zoveel mensen doen het gewoon alsof het werkt, omdat het werkt. Je komt dit de hele tijd tegen in discussies over online politieke fora; mensen komen naar je toe met een uiterst zelfverzekerde houding, maar als je ze pusht om hun kennis over het onderwerp en de kracht van hun argumenten te presenteren, is er eigenlijk niets. Ze zijn er gewoon aan gewend dat mensen weten waar ze het over hebben en hun claims onbetwist laten, en het zet hen volledig op de verkeerde voet wanneer iemand zijn geveinsde vertrouwen niet koopt.

18.

Houd er rekening mee dat er sociopaten bestaan. Er zijn mensen die zich in verschillende mate niets aantrekken van wat er met anderen gebeurt, en dit zijn de soorten mensen die manipulatie zullen gebruiken om hun zin te krijgen wanneer het hen dient. Als je niets geeft om de waarheid of andere mensen, buiten de mate waarin je ze kunt gebruiken, dan is het manipuleren niet ontmoedigend.

19.

Wees bewust van de projectie en wees je bewust van het feit dat het mes op twee manieren snijdt: ongezonde mensen neigen ernaar hun slechtheid op anderen te projecteren, terwijl gezonde mensen de neiging hebben om hun goedheid te projecteren. Laat je goedheid je niet laten verleiden door te denken dat er geen monsters zijn die je zullen misleiden en manipuleren, en laat geen sociopaten hun eigen sinistere motieven op je projecteren door je te vertellen hoe verrot je bent. Dit mengt een heleboel goede mensen, vooral in hun persoonlijke leven. Niet iedereen is goed, en niet iedereen is eerlijk. Zie dit duidelijk.

20.

Wees achterdochtig voor diegenen die overdreven pleiten voor regels en beleefdheid. Manipulators gedijen op regels en beleefdheid, omdat ze weten hoe ze te manipuleren. Iemand die bereid is om buiten de lijntjes te kleuren en boos te worden op iemand die schadelijk is, zelfs als hij handelt volgens de regels, maakt een manipulator erg ongemakkelijk. Vaak zijn degenen die zeggen dat je moet kalmeren en jezelf moet gedragen wanneer je terecht van streek bent, manipulators die er belang bij hebben om je te houden aan de regels die ze hebben geleerd om van binnenin te werken.

21.

Meditatie, mindfulness, zelfonderzoek en andere praktijken zijn krachtige hulpmiddelen die je kunnen helpen je eigen innerlijke processen te begrijpen, wat je op zijn beurt helpt begrijpen hoe manipulators je kunnen manipuleren en hoe ze anderen manipuleren. Wees er alleen zeker van dat u ze voor dit doel gebruikt, niet voor escapisme zoals de meeste “spirituele” typen doen. Je probeert je volledig bewust te worden van wat je mentaal, emotioneel en energiek raakt; je probeert niet een van geestelijk gelukzalig konijn te worden. Het doel is niet om je beter te voelen, het doel is om beter te voelen wat je emoties je vertellen. Beter in het bewust ervaren van je eigen innerlijke wereld.

22.

Wees meedogenloos eerlijk tegen jezelf over je eigen innerlijke verhalen en de verschillende manieren waarop je manipuleert. Je kunt niet door de narratieve controlematrix navigeren als je niet duidelijk bent over je eigen rol daarin. Kijk naar binnen en neem bewust een inventaris op.

23.

Begrijp dat de waarheid zich over het algemeen niet beweegt op een manier die aangenaam is voor het ego, d.w.z. op een manier waarop Hollywood-scripts worden geschreven om een ​​beroep op te doen. Elk verhaal dat naar een Hollywood-einde verwijst, waar de slechterik karate in lava schopt en de held krijgt dat het meisje wordt vervaardigd.

Russiagate en QAnon zijn beide perfecte voorbeelden van een egoïstisch verheugend verhaal met de belofte van een Hollywood-einde, hetzij door Trump en zijn cohorten in ketens te laten meeslepen of door de “witte hoeden” die de Diepe Staat overwinnen en alle Democraten en Nooit … Trumpers in de gevangenis voor pedofilie. Zal niet gebeuren, mensen.

Noot: De schrijver van het artikel begaat hier de fout om zijn vooringenomen mening expliciet aan te stippen in juist een artikel over het wel of niet geloven van iets / nieuws. Lezers van mijn blog zullen begrijpen dat ik dit laatste aanstip, of je dit nu zelf geloofd of niet geloofd. – Henk

24.

Probeer de wereld met frisse ogen te bekijken in plaats van met je vermoeide oude, volwassen ogen die je hebben geleerd dit allemaal als normaal te zien. Houd een beeld voor ogen van hoe een perfect gezonde en harmonieuze wereld eruit zou zien; het scherpe contrast tussen dit beeld en de wereld die we nu hebben, laat je door de campagne van de propagandisten kijken om zaken als oorlog, armoede, ecocide en impotente kiessystemen te normaliseren, die hetzelfde overheidsgedrag blijven zien, ongeacht voor wie mensen stemmen. Niets van dit is normaal.

25.

Weet dat de waarheid geen politieke partij heeft en de sociale ingenieurs ook niet. Alle politieke partijen worden gebruikt om de massa’s op verschillende manieren te manipuleren, en nuggets van waarheid kunnen en komen uit elk van hen tevoorschijn. Nadenken aan partijdige lijnen geeft gegarandeerd een vertekend beeld. Negeer de denkbeeldige lijnen tussen de partijen. Je kunt er zeker van zijn dat je heersers dat doen.

26.

Blijf altijd op de hoogte van deze eenvoudige dynamiek: de mensen die miljardairs worden, zijn over het algemeen degenen die sociopathisch genoeg zijn om te doen wat nodig is om vooruit te komen. Deze klasse heeft bijna volledige verhaallijn kunnen opkopen via media eigendom / invloed, lobbyen bij bedrijven, financiering van denktanken en campagnefinanciering, en kan zo het publiek manipuleren om in te stemmen met agenda’s die niemand ten goede komen, maar plutocraten en hun lakeien . Dit verklaart vrijwel elk groot probleem waar we nu mee te maken hebben.

27.

Begrijp dat landen pure verhalende constructies zijn; ze bestaan ​​alleen zover dat mensen ermee instemmen om te doen alsof ze dat doen. De narratieve managers weten dit, en ze benutten het feit dat de meesten van ons dat niet doen.

Neem Julian Assange, perfect voorbeeld: hij werd uit de ambassade gezet en gevangen gezet door een buitengewoon voor de hand liggende samenwerking tussen de VS, het VK, Zweden, Ecuador en Australië, maar ze deden allemaal alsof ze als afzonderlijke, soevereine naties fungeerden volledig onafhankelijk van elkaar elkaar. Zweden beweerde dat het diep bezorgd was over beschuldigingen van verkrachting, het VK deed alsof het diep bezorgd was over een borgtocht, Ecuador deed zich voor dat het zich grote zorgen maakte over skateboarden en de hygiëne van ambassades door katten, de VS deden alsof ze erg bezorgd waren over de manier waarop Assange hielp Chelsea Manning bedekte haar sporen, Australië deed alsof het te diep bezorgd was over het eren van de soevereine zaken van deze andere landen om in te grijpen namens de burger, en het kwam allemaal samen op een manier die zo toevallig precies leek op het gevangen zetten van een journalist voor het publiceren van feiten. Je ziet diezelfde dynamiek constant, of het nu gaat om militaire interventies, handelsovereenkomsten of verhalende campagnes tegen niet-gebonden regeringen.

Noot: Duidelijk, Caitlin is geen Q volger

28.

Begrijp dat oorlog de lijm is die het in de VS gecentraliseerde rijk bij elkaar houdt. Zonder de wortel van de militaire / economische alliantie en de stok van militair / economisch geweld zou het in de VS gecentraliseerde rijk ophouden te bestaan. Dit is de reden waarom oorlogspropaganda constant is en soms zo geforceerd dat felle complot gaten zichtbaar worden; het is zo belangrijk dat ze het moeten afdwingen, zelfs als ze de narratieve matrix eromheen niet goed kunnen laten construeren. Als ze de toestemming van de oorlogsfabriek zouden stopzetten voor de meedogenloze oorlogszucht van het keizerrijk, zouden mensen alle vertrouwen verliezen in overheids- en media-instellingen, en die instellingen zouden het vermogen verliezen om het publiek effectief te propageren. Zonder het vermogen om het publiek effectief te propageren, kunnen onze heersers niet regeren.

Noot: Een vraag aan Caitlin. “Waarom is er dan geen nieuwe oorlog gestart in de situatie van de Oekraïne, de oorlog in Syrië niet verder escaleert, het conflict met Noord Korea niet uit de hand is gelopen, Trump met Puttin prima door een deur kunnen, en er ook wel een business deal komt met China en er nog steeds geen oorlog is met Iran?” — “Hoe verklaar je dan de niet afhoudende haat campagnes in de media tegen Trump ?”

Als “Q” een fantasie verhaal is hoe verklaar je dan dit alles?

29.

Vergeet niet dat als het om het buitenlands beleid gaat, de neocons altijd ongelijk hebben. Ze zijn al zo lang zo opmerkelijk consistent dat wanneer er een vraag is over een verhaal over vijandigheden tussen de VS-gecentraliseerde machtsalliantie en een andere natie, je alleen kunt kijken naar wat Bill Kristol, Max Boot en John Bolton zeggen erover en geloof precies het tegenovergestelde. Ze zijn op deze manier eigenlijk een zeer nuttige navigatie-tool.

30.

Merk op hoe de manipulators graag de bevolking in twee delen opsplitsen en hen vervolgens laten ruziën over hoe ze het establishment dienen. Discussiëren over of het beter is om te stemmen over Democraat of Republikein, ruzie maken over of het beter is om de vijandelijkheden met Iran en Venezuela of met Syrië en Rusland te vergroten, over de vraag of je de Amerikaanse president of de FBI moet steunen, over hoe internetcensuur zou moeten gebeuren en wie gecensureerd zou moeten worden in plaats van censuur in de eerste plaats zou moeten gebeuren. Hoe langer ze ons kunnen laten ruziën over de beste manier om de keizerlijke laars te likken, hoe langer ze ons ervan weerhouden om te zeggen of we het helemaal willen likken.

31.

Pas op voor oproepen tot emotie. Het is veel gemakkelijker om iemand te manipuleren door een beroep te doen op hun gevoelige stukjes dan op hun vermogen tot rationele analyse, en daarom, elke keer als ze steun voor militair interventionisme willen produceren, zie je overal foto’s van dode kinderen op nieuwsschermen in plaats van een logisch argument voor de voordelen van het gebruik van militair geweld op basis van een grondige presentatie van feiten en bewijsmateriaal. Je ziet dezelfde strategie die wordt gebruikt bij schuldgevoelens die ze op kiezers van derden leggen; het is allemaal een emotionele overdrijving die brokkelt onder elke op feiten gebaseerde analyse, maar ze gebruiken het omdat het werkt. Ze gaan achter je hartstrings aan om je hoofd te omzeilen.

32.

Besteed aandacht aan hoeveel propaganda er in gaat om de propagandamachine zelf te onderhouden. Dit wordt gedaan omdat propaganda net zo centraal staat in het onderhoud van dominante machtsstructuren. Er wordt veel energie gestoken in het opbouwen van vertrouwen in het vestigen van verhalende management media en het zaaien van wantrouwen in bronnen van afwijkende meningen. Je zult hele propagandacampagnes zien om dit alleen te bereiken.

Goed artikel van Caitlin, chapeau. Maar vanaf punt 23 begint zij zelf haar eigen persoonlijke mening te ventileren en daarmee ook een beetje propaganda te bedrijven. Eerst dus vertrouwen opbouwen en daarna, … Had dat bewaard voor een ander artikel. Maar een ieder kan en mag hier mee doen wat hij / zij zelf geloofd. Mijn stelling is, geloof mij niet maar onderzoek alles zelf. Ikzelf ben een kritische “Q” en Trump volger, … en onderzoeker. Maar ik trek wel mijn plan, een plan, los van wat er in de grote buitenwereld allemaal gebeurd, een plan dat voor velen al een brug te ver is.

Heb ik spijt dit artikel vertaald te hebben, nee! Het was best veel werk zeker gezien in het licht dat Google Translate alles manipuleert en er vele uitdrukkingen inzaten die Google helemaal niet vertaalde. Na het lezen van de helft was het besluit gevallen, dit ga ik vertalen. Volgende keer lees ik ook de conclusie voordat ik die beslissing neem. Maar ik heb niets weggelaten.

Henk Mutsaers

Door:  Caitlin Johnstone | CaitlinJohnstone.com


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk