Voeding is Leven: De industrialisatie van Nep Voeding


het pad naar Nep voeding

Bron artikel Global Research : The Industrialisation of Fake Food
Door: Dr. Vandana Shiva

Eten is geen handelswaar. Het zijn geen ‘dingen’ die mechanisch en kunstmatig in laboratoria en fabrieken worden samengebracht. Eten is leven.

Voedsel bevat de bijdragen van alle wezens die het voedselweb maken en het biedt de mogelijkheid om het web van het leven te onderhouden en te regenereren.

Voedsel heeft ook potentieel voor gezondheid en ziekte, afhankelijk van hoe het werd verbouwd en verwerkt. Voedsel is daarom de levende valuta van het web van het leven.

Industriële landbouw

Zoals een oude Upanishad ons herinnert: “Alles is eten, alles is iemands anders voedsel.” Goed eten is de basis voor een goede gezondheid. Maar slecht eten, industrieel voedsel, nep eten is de basis voor ziekte. “

Hippocrates zei: “Laat voedsel je medicijn zijn”. In Ayurveda, India’s oude wetenschap van het leven, heet voedsel ‘sarvausadha’, het medicijn dat alle ziekten geneest.

Industriële voedselsystemen hebben voedsel tot een goed gereduceerd tot ‘spul’ dat vervolgens in het laboratorium kan worden gevormd. In het proces zijn zowel de gezondheid van de planeet als onze gezondheid bijna vernietigd.

Maar liefst 75 procent van de planetaire vernietiging van bodem, water, biodiversiteit en 50 procent van de uitstoot van broeikasgassen komt van industriële landbouw, die ook bijdraagt ​​aan 75 procent van de voedselgerelateerde chronische ziekten.

Chemische landbouw geeft geen organische stof en vruchtbaarheid terug aan de bodem. In plaats daarvan draagt ​​het bij aan woestijnvorming en bodemdegradatie. Het vereist ook meer water omdat het de natuurlijke watervasthoudende capaciteit van de bodem vernietigt.

Voedselveiligheid

Industriële voedselsystemen hebben de biodiversiteit van de planeet vernietigd, zowel door de verspreiding van monoculturen, als door het gebruik van gifstoffen en vergiften die bijen, vlinders, insecten en vogels doden en die leiden naar de zesde massa-uitsterving.

Biodiversiteitsintensieve en gifvrije landbouw produceert aan de andere kant meer voeding per hectare terwijl de planeet wordt verjongd. Het toont het pad naar Zero Hunger in tijden van ‘klimaatverandering’.

Het model voor industriële landbouw en giftige voeding is gepromoot als het enige antwoord op economische en voedselzekerheid. Wereldwijd hebben echter meer dan een miljard mensen honger.

Meer dan drie miljard lijden aan voedsel gerelateerde chronische ziekten.

Industriële landbouw is gebaseerd op fossiel-brandstof intensieve, chemisch-intensieve monoculturen, en produceert slechts 30 procent van het voedsel dat we eten, ondanks het gebruik van 75 procent van de landbouwgrond. Ondertussen leveren kleine, biodiverse boerderijen met 25 procent van dat land 70 procent van het voedsel.

In dit tempo, als het aandeel van industriële landbouw en industriële voeding in onze voeding wordt verhoogd tot 45 procent, zullen we een dode planeet hebben. Een zonder leven en zonder eten.

GM

De gekke rush naar nepvoedsel en nepvlees is een recept om de vernietiging van de planeet en onze gezondheid te versnellen. Het is onwetend van de diversiteit van ons voedsel en voedselculturen, en de rol van biodiversiteit in het handhaven van de onze gezondheid.

Pat Brown, CEO en oprichter van Impossible Foods, verklaarde in een recent artikel: ‘Hoe onze toewijding aan consumenten en onze planeet ons ertoe bracht GM-soja te gebruiken’, dat:

“We zochten naar de veiligste en meest milieuverantwoorde optie die ons in staat zou stellen onze productie te schalen en de Impossible Burger tegen een redelijke prijs aan consumenten te leveren.”

Het gebruik van GGO-soja is nauwelijks een “milieuverantwoordelijke optie”, gezien het feit dat 90 procent van de monarchvlinders is verdwenen als gevolg van pesticiden, waaronder Roundup Ready Crops, en we leven volgens wat wetenschappers een ‘insectageddon’ hebben genoemd.

Bij het schrijven hiervan onthult Pat Brown zijn totale onwetendheid dat onkruid resistentie tegen Roundup heeft ontwikkeld en nu superkruid is geworden en nu steeds meer dodelijke herbiciden nodig heeft.

Bill Gates en DARPA pleiten zelfs voor het gebruik van genetische veranderingen om amarant, een heilig en voedzaam voedsel in India, uit te roeien, omdat de Palmer Amaranth een superkruid is geworden in de Roundup Ready-sojavelden van de VS.

In een tijd waarin de wereldwijde beweging om GGO’s en Roundup te verbieden toeneemt, is het promoten van GMO-soja als ‘nepvlees’ te eter zowel in termen van de ontologie van de burger als van veiligheidsclaims misleidend.

Ontologische verwarring

Recente rechtszaken hebben de links van Roundup naar kanker aangetoond. Met de opbouw van aansprakelijkheden met betrekking tot gevallen van kanker, zijn de investeringen in Roundup Ready GMO-soja blindheid voor de markt.

Er is nog een ontologische verwarring gerelateerd aan nepvoedsel. Nep vlees gaat over de verkoop van vleesachtige producten.

Pat Brown verklaart:

“We gebruiken genetisch gemanipuleerde gist om heem te produceren, het ‘magische’ molecuul dat vlees doet smaken als vlees – en maakt van de Impossible Burger het enige op planten gebaseerde product dat de heerlijke explosie van smaak en aroma levert waar vleesetende consumenten naar verlangen.”

Ik had gedacht dat het plantaardige dieet voor veganisten en vegetariërs was, en niet voor vleesliefhebbers.

Inderdaad, de promotie van nepvoedsel lijkt meer te maken te hebben met het nieuw leven schenken aan de falende GGO-landbouw en de Junk Food Industry, en de bedreiging ervan vanwege ons toenemend bewustzijn dat organisch, lokaal, vers voedsel de planeet en onze gezondheid regenereert .

Als gevolg daarvan zijn de investeringen in plantaardige levensmiddelenbedrijven van bijna nul gestegen in 2009 tot $ 600 miljoen in 2018. En deze bedrijven zijn op zoek naar meer.

Winsten en controle

Pat Brown verklaart:

 “Als er iets is dat we weten, dan is het dat wanneer een oude, niet-onderbouwde technologie tegen een betere technologie aankijkt die continu verbeterbaar is, het slechts een kwestie van tijd is voordat het spel voorbij is. Ik denk dat onze beleggers dit zien als een kans van $ 3 biljoen. “

Dit gaat over winst en controle. Hij, en degenen die op de nepvoedsel Goldrush springen, hebben geen waarneembare kennis, of bewustzijn over, of mededogen voor levende wezens, het web van het leven, noch de rol van levend voedsel bij het weven van dat web.

Hun plotselinge bewustwording van ‘plantaardige diëten’, inclusief GMO-soja, is een ontologische schending van voedsel als een levend systeem dat ons verbindt met het ecosysteem en andere wezens, en wijst op onwetendheid over de diversiteit van culturen die een diversiteit aan planten hebben gebruikt in hun dieet.

Ecologische wetenschappen zijn gebaseerd op de erkenning van de onderlinge verbindingen en onderlinge verwevenheid tussen mens en natuur, tussen verschillende organismen en in alle levende systemen, inclusief het menselijk lichaam. Ecologie is dus geëvolueerd als een systeemwetenschap, geen gefragmenteerd en reductionistisch streven naar winst.

Voedsel imperialisme

Diëten zijn geëvolueerd volgens klimaten en de lokale biodiversiteit die het klimaat toestaat. De biodiversiteit van de bodem, van de planten en ons darmbiobiomeen is één continuüm.

Technologieën zijn hulpmiddelen. Instrumenten moeten worden beoordeeld op ethische, sociale en ecologische criteria – ze moeten worden ingezet om ons welzijn te verbeteren.

Door nep voedsel wordt het web van het leven opnieuw gedefinieerd als een “oude, niet te bewijzen technologie”. Deze visie is onwetend van de geavanceerde kennis die is geëvolueerd in diverse agricultuarale en voedselculturen, en in diverse klimaten en ecosystemen, om biodiversiteit en gezondheid te behouden en te vernieuwen.

Het Eat-forum dat een rapport uitbracht dat probeerde een monocultuurdieet op te leggen van chemisch verbouwd, hyperindustrieel verwerkt voedsel op de wereld, heeft een partnerschap via FRESH met de junkfoodindustrie en Big Agriculture zoals Bayer, BASF, Cargil, Pepsico onder anderen .

Nepvoedsel bouwt dus voort op anderhalve eeuw voedselalternalisme en voedselkolonisatie van onze gevarieerde voedselkennis en voedselcultuur.

Voedselculturen

Big Food en Big Money zit achter de nep-foodindustrie. Bill Gates en Jeff Bezos financieren startups.

We moeten onze voedselculturen en onze geest dekoloniseren. Het industriële westen is altijd arrogant en onwetend geweest over de culturen die het heeft gekoloniseerd. Fake Food is slechts de laatste stap in een geschiedenis van voedselimperialisme.

Soja is een geschenk van Oost-Azië, waar het al duizenden jaren voedsel is. Het werd alleen als gefermenteerd voedsel gegeten om zijn anti-voedingsfactoren te verwijderen.

Maar onlangs heeft GGO-soja een soja-imperialisme gecreëerd, waarbij plantendiversiteit wordt vernietigd. Het gaat verder met de vernietiging van de diversiteit van rijke eetbare oliën en plantaardige eiwitten van Indiase sloppenwijken die we hebben gedocumenteerd.

Vrouwen uit de sloppenwijken van India riepen me op om onze mosterd terug te brengen toen GMO-sojaolie in India werd gedumpt en lokale oliën en koude perseenheden in dorpen illegaal werden gemaakt.

Dat is toen we de ‘sarson (mosterd) satyagraha’ begonnen om onze gezonde koudgeperste oliën te beschermen tegen het dumpen van met hexaan geëxtraheerde GGO-sojaolie. Hexaan is een neurotoxine.

Voedselsoevereiniteit

Terwijl de Indiase boeren wisten dat pulsen stikstof vastzetten, industrialiseerde het westen de landbouw op basis van synthetische stikstof die bijdraagt aan broeikasgassen, dode zones in de oceaan en dode bodems.

Terwijl we een verscheidenheid aan gedroogde groenten (dals) aten in onze dagelijkse dalroti, reduceerden de Britse kolonisatoren, die geen idee hadden van de rijkdom van de voeding van peulvruchten, hen tot dierlijk voedsel. Chana werd kikkererwt, gahat werd paardengram, tur werd duivenerwt.

We staan aan een afgrond van een noodsituatie op de planeet, een noodgeval voor de gezondheid, een crisis van het levensonderhoud van de boeren.

Fake Food zal de rush naar instorten versnellen. Echt voedsel geeft ons een kans om de aarde, onze voedseleconomieën, voedselsoevereiniteit en voedselculturen te verjongen. Door echt voedsel kunnen we onze voedselculturen en ons bewustzijn decoloniseren. We kunnen ons herinneren dat voedsel leeft en ons leven geeft.

Boycot maakte de GMO Impossible Burger. Maak tofu. Cook dal.


25-06-2019 Kreeg ik via eMail een reactie van Jos: Hij stuurde mij een link naar een pdf met als onderwerp: “Superlijst.​ Wie maakt duurzaam & gezond de makkelijke keuze? Inventarisatie van verschillen tussen supermarkten Amsterdam, 14 mei 2019 Questionmark Opdrachtgevers: Stichting Questionmark en Transitiecoalitie Voedsel Adviesraad: Prof. dr. ir. Jaap Seidell – Vrije Universiteit Amsterdam, dr. Annet Roodenburg – HAS Hogeschool, dr. Hans Dagevos – Wageningen University, dr. ir. Ellen van Kleef – Wageningen University, Prof. dr. Laurens Sloot – Rijksuniversiteit Groningen.

Reactie van Jos: “Enne ge ziet wel, we hebben nog een lange weg te gaan. Iedereen wordt constant vergiftigd, hetzij met de dagelijkse voeding, het zij met artikelen zoals dit”. En … “Een hoop geleuter om niks dus, want ge weet ut wel, al dat supermarktvoer is dodelijk op de lange termijn. En anders ondersteund Big Pharme het proces van de passieve euthanasie wel, tegen betaling natuurlijk, dat dan weer wel. Tis een gekkenhuis waar we in leven, jammer dat de gekken het spelleke niet doorzien….

Noot: Nu heb ik Jos dankzij zijn reacties beter leren kennen en zijn permacultuur tuin bezocht. Hij heeft al lang geleden afscheid genomen van de ‘super’markt en dat zijn ook mijn plannen. — Henk


Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk