Er verandert alleen iets in de wereld als we zelf veranderen, daar ligt de sleutel, niet bij leiders of goeroes.


gedachtenvoer 200

Dat was de slagzin die razende Ronnie (dotcom.radio) mij deze week toestuurde. Maar waar begint die verandering? Die verandering kan pas plaats gaan vinden met het bewustzijn dat er überhaupt iets dient te veranderen. Na het verwerven van kennis kan pas de noodzaak ontluiken dat je iets anders geregeld zou willen zien.

Onvrede hebben met een bepaalde situatie zie ik niet als een negatieve eigenschap. Zo zijn immers alle uitvindingen tot stand gekomen, omdat iemand onvrede had over iets en ging nadenken hoe dat beter zou kunnen werken. In dat geval is het dus een persoon die zelf de zaak actief ter hand neemt en niemand vraagt of dat voor hem geregeld kan worden.

Daar zaten we bij dotcom.radio ook aan te denken, te brainstormen, over hoe het komt dat we steeds in een kringetje zitten te draaien van mensen die al weten wat er aan het gebeuren is in de wereld, weten wat er fout gaat. Maar ook hoop hebben dat het nu — eindelijk — eens de goede richting in gaat.

We kunnen kijken vanaf de zijlijn of de politieke ontwikkelingen de gewenste effecten gaan krijgen van meer en echte inspraak, maar we kunnen ook ons eigen plan trekken, een andere weg inslaan.

Voor ons radio programma / podcast is het duidelijk wat wij willen. “Leven in een betere wereld” Daarvoor zoeken we medestanders die dat ook willen, en daarvoor ook iets willen doen!

Het zoeken van die medestanders gaat echter niet zo eenvoudig meer, we Eleven immers in een medialandschap van toenemende censuur. Sociale media, de reguliere media, sommige populaire email providers, de zoekmachines en ons dagelijkse taalgebruik zijn allen besmet met censuur mogelijkheden.

Censuur is alleen nodig als je iets te verbergen hebt en staat haaks op de waarheid.

We moeten dus dringend op zoek naar andere mogelijkheden om onze boodschap uit te dragen. Gelukkig hoeven wij dat niet alleen te doen maar zijn er mogelijkheden ontstaan bij medestanders die ook ontevreden waren met die toenemende censuur en voor het promoten van onze gezamenlijke alternatieve informatie bronnen een nieuw platform mastodon.nl  hebben ontwikkeld.

Elk initiatief staat of valt echter met de acceptatie van een idee. Dat is waar we onze vaste lezers voor nodig hebben. De mensen die enthousiast een stukje positieve propaganda verspreiden. Er over praten, delen via ‘gecensureerde’ media, delen via een slagzin in hun eMail autohandtekening. “Ik maak gebruik van het censuur vrije Mastodon netwerk”

Nog mooier is als die ‘auto handtekening’ van je eMail programma uit een plaatje bestaat zodat je provider niet kan censureren op je woord gebruik.

Op gedachtenvoer lees je ook onder elk nieuw bericht het volgende, …

Nu je toch hier bent …
… Wil ik een kleine gunst aan je vragen. Regering denktanks werken samen met Facebook, Google, YouTube, Twitter en anderen om onafhankelijk denken en kritiek op overheden en grote bedrijven te censureren, en het resultaat is catastrofaal voor de onafhankelijke media. In 2019 zijn de teugels weer dramatisch verder aangehaald. ‘JIJ“, … bent dus nog de enige die websites als deze onder de aandacht kan brengen van nieuwe lezers.

– Henk

Uit de nieuwsbrief van “Bouwen Aan Beter”

Decentrale sociale media
Het andere pad dat wij zien is die van de decentrale sociale media als kanaal van nieuwsdistributie. Vorig jaar is er een nieuwe internet standaard geïntroduceerd: ActivityPub. Dit maakt het mogelijk om nieuws via het decentrale netwerk van samenwerkende internetservers geautomatiseerd te verspreiden naar volgers en lezers. Deze nieuwe techniek is een open standaard, waarvan niemand de eigenaar is. Via deze route kun je het nieuws rechtstreeks van schrijvers naar geïnteresseerde mensen brengen. Zo sluit je alle tussenpersonen uit waardoor ook censurerende partijen buitenspel worden gezet.
Er zijn diverse ActivityPub-platforms zoals Hubzilla en Friendica, maar Mastodon is momenteel het makkelijkste startpunt. Vandaar dat wij vanuit Platform Bewuste Media daar nu op inzetten. Sinds de start in 2016 zijn er nu zo’n 3000 Mastodon-sites gelanceerd, die elk onderling berichten uit kunnen wisselen. Er zijn ondertussen ruim twee miljoen gebruikers van Mastodon en dat aantal groeit snel. In Nederland is Mastodon nog een relatief onbekend platform, terwijl hier echt hele goede mogelijkheden klaar liggen.

Je kunt op een van de Mastodon-servers gemakkelijk (en gratis) een account aanmaken en zelf aangeven welke nieuwsbronnen je wilt volgen. Net als met Facebook, maar dan zonder nieuwsfilters, zonder censuur, zonder advertenties en zonder schending van je privacy. Wel zo prettig. De berichten die je post op Mastodon heten ‘Toots’ (spreek uit als ‘toets’), vergelijkbaar met de ‘Tweets’ van Twitter. Berichten zijn op Mastodon maximaal 500 letters.