Trump verklaart oorlog aan Silicon Valley: DoJ lanceert Google Anti-Monopoly Onderzoek


Het machtsmonopolie van Google is voor velen een doorn in het oog. –Vijfentwintig jaar geleden bestond Facebook, Google en Amazon niet. Nu behoren ze tot de meest waardevolle en bekendste bedrijven ter wereld. Het is een geweldig verhaal, maar ook een verhaal dat laat zien waarom de overheid monopolies moet opbreken en concurrerende markten moet promoten. — Dat is een zijde van het verhaal, de andere kant is het misbruiken van de macht die deze bedrijven hebben aangewend. Via het bewust aanpassen van de ranking in de zoekmachine wordt het nieuws beïnvloed — een vorm van mind control — met Google Translate worden gevoelige woorden gemanipuleerd en het moge duidelijk zijn dat de tech bedrijven een extreem linkse agenda ondersteunen en gaan op de stoel van de rechter zitten om afwijkende meningen uit te sluiten. Bovendien, vormen ze tezamen een geavanceerde spionage machine die als gedachtenpolitie van elke wereldburger die actief is op Internet een 100% profiel kunnen tonen. Wie je bent, waar je was, hoe je denkt en waar en wanneer je eventueel een gevaar kan vormen. Mind Control in de meest verfijnde vorm. Het Trump onderzoek gaat over zoveel meer als simpelweg een monopolie machtsblok.

– HM

Bron artikel ZeroHedge: Trump Declares War On Silicon Valley: DoJ Launches Google Anti-Monopoly Probe
Door: Tyler Durden

Eenmaal beschermd door de logica van de onophoudelijke innovatie van Silicon Valley – die dicteerde dat geen heersend technologisch imperium lang zou kunnen heersen voordat ze de weg van Yahoo en AOL ingaan – technologische giganten zoals Facebook, Amazon en Google zijn onderworpen aan een intensivering van de anti-trustdruk – Elizabeth Warren’s “Break-up Big Tech” billboard is slechts het laatste voorbeeld. Inderdaad, het doorbreken van grote technische problemen is een van de weinige problemen in het hedendaagse Washington geworden dat echte tweeledige steun biedt.

Sinds de regering Trump twee jaar geleden aan de macht kwam ondanks de nauwelijks verhulde tegenstand van Silicon Valley – zoals later werd onthuld, heeft de grote technologie effectief samengewerkt met de Clinton-campagne om de kansen van Trump te schaden – is de tromgeroffel van een nooit gezien antitrustonderzoek gestaag gegroeid luider, gefaciliteerd door de eigen publiekelijk geuite vermoedens.

En op vrijdag brak de dijk definitief.

Vlak voor middernacht op vrijdag, aan het einde van wat een hectische maand was voor de markten, liet WSJ een bom van een verhaal vallen: de krant meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrust onderzoek van Alphabet Inc. heeft geopend, dat een groot nieuwe laag van regelgevend onderzoek voor de zoekgigant, volgens mensen die bekend zijn met de kwestie. “Het rapport was afkomstig van ‘mensen die bekend zijn met de zaak’, maar werd snel bevestigd door de New York Times, Bloomberg en anderen.

Al maanden lijkt de FTC zich klaar te maken voor een confrontatie met big tech. Het bureau, dat antitrustautoriteit deelt met de DoJ (Het Departement van Justitie), heeft een nieuwe commissie gecreëerd die kan helpen bij het ongedaan maken van big-tech koppelingen zoals Facebook’s overname van Instagram, en ingehuurde advocaten die geavanceerde nieuwe anti-monopolie theorieën hebben ontwikkeld die het uiteenvallen van bedrijven zoals Amazon toont.

Maar het blijkt dat het eerste salvo van de Trump-regering tegen deze grote technologie niet afkomstig was van de FTC; in plaats daarvan is deze verantwoordelijkheid gedelegeerd aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat naar verluidt de taak had toezicht te houden op het onderzoek naar Google.

Dat is niet super verrassend, aangezien de FTC al in 2013 de kans kreeg om Google te verslaan met een anti-monopolie-onderzoek. Maar het bureau kwam tekort. Uit wat we kunnen zien, blijkt dat de administratie de verantwoordelijkheid voor eventuele toekomstige antitrust onderzoeken tussen de twee agentschappen zal verdelen, wat betekent dat de FTC – die zich naar verluidt al voorbereidt om een ​​enorme boete op Facebook te heffen – de leiding zou kunnen nemen in die gevallen.

Hoewel WSJ niet heeft aangegeven welke aspecten van de bedrijfsvoering van Google onder de microscoop zouden kunnen vallen, zou een reeks boetes van meerdere miljarden euro die de EU onlangs heeft opgelegd wellicht enige leidraad bieden. De antitrustautoriteit van het blok, die veel gretiger was om Amerikaanse techreuzen dan zijn Amerikaanse tegenhanger aan te nemen (om redenen die voor iedereen duidelijk zouden moeten zijn), heeft Google een boete opgelegd wegens het bundelen van software met zijn standaard Android-licentie, de manier waarop zijn zoekmachine rankings zijn eigen productvermeldingen bevoordelen, en manieren waarop het de concurrentie op de digitale reclamemarkt heeft geschaad.

Tijdens het hoogtepunt van de controverse over misbruik van gevoelige gebruikersgegevens door grote technologie vorig jaar publiceerde de berm een verhaal waarin werd gespeculeerd hoe de monopolistische tendensen van elk van de dominante Silicon Valley-techgiganten konden worden verholpen. Voor Google betoogde, zo betoogde de Verge, zou de beste remedie een verbod op overnames zijn – een strategie waarover in het Congres wordt gepleit.

Ons beste model voor technische antitrust is de anti-bundelingzaak van het ministerie van Justitie tegen Microsoft in de jaren ’90, waarin werd betoogd dat Microsoft de controle over de pc-markt gebruikte om concurrerende besturingssystemen en browsers uit te schakelen. Als u op zoek bent naar een eigentijds equivalent, is Google waarschijnlijk de beste keuze. Op een goede dag is Google (of alfabet, als u dat verkiest) het meest waardevolle bedrijf ter wereld door marktkapitalisatie, met tientallen verschillende producten die worden ondersteund door een allesomvattend advertentienetwerk. Google heeft ook duidelijke en geëngageerde vijanden, met Microsoft, Oracle, Yelp, en zelfs de Motion Picture Association of America pleit voor beperkingen van de macht van het bedrijf.

Maar volgens Matte Stoller van Open Markets heeft de beste langetermijnoplossing voor Google’s dominantie meer te maken met de overnames van Google. “Als u op zoek bent naar een zilveren kogel, zou het waarschijnlijk het beste zijn om te voorkomen dat Google bedrijven kan kopen”, zegt Stoller. “Plotseling moet je concurreren met Google, je kunt niet zomaar door Google worden uitgekocht.”

Dat klinkt misschien tam vergeleken met Europa’s boetes van een miljard, maar het is de kern van hoe Google is georganiseerd. Het bedrijf heeft meer dan 200 startups verworven sinds de oprichting, inclusief centrale producten zoals YouTube, Android en DoubleClick. De modulaire structuur van het bedrijf is aantoonbaar een direct gevolg van dat kopen van spree, en het is moeilijk voor te stellen hoe Google er zonder zou kunnen uitzien. Meer recente aankopen zoals Nest vallen onder de bredere Alphabet-paraplu, maar de kernstrategie is niet veranderd. Zou Google nog steeds een AI-gigant zijn als het niet DeepMind had gekocht? Waarschijnlijk, maar alle betrokkenen hadden veel harder moeten werken.

Nog beter, anti-monopolie-activisten zouden een heleboel verschillende manieren hebben om die overnames te blokkeren. De antitrust afdeling van het ministerie van Justitie heeft de acquisities van Google tot nu toe niet betwist, maar kan zijn aanpak altijd wijzigen. De sterkste oplossing zou komen van het Congres, waar senator Amy Klobuchar (D-MN) een wetsvoorstel heeft ingediend dat een absoluut verbod op overnames door een bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan $ 100 miljard zou inhouden. (Vanaf de tijd van de pers is Google ongeveer $ 840 miljard waard.)

We vinden het niet overdreven om te zeggen dat dit slechts het begin is van wat een baanbrekende verhaalboog zou kunnen worden. En zoals elk goed verhaal zal deze hoofdpersonages en bit-spelers hebben. Voor zover we kunnen nagaan, zal waarschijnlijk een van de hoofdrollen worden gespeeld door antitrust-chef Makan Delrahim, een voorheen obscure ambtenaar van de Trump-administratie die nu verantwoordelijk is voor een van de meest vervolgonderzoeken in de recente geschiedenis.

Afgezien van wat het voor Silicon Valley zou kunnen betekenen, zal het onderzoek ook belangrijke gevolgen voor de markten hebben, aangezien aandelen van de grote technologiebedrijven de voorhoede zijn geweest van de verzengende stierenmarkt na de crisis. Hoewel de invloed van FANG-aandelen op de algehele marktprestaties dit jaar is afgenomen, blijven ze enorm invloedrijk.

Techreuzen zijn veruit de grootste bijdragers aan de groei van SPX-verkopen …

Als tegenpunt is het de moeite waard eraan te denken dat de aanwezigheid van twee nieuwe zaken-vriendelijke conservatieve rechters bij het Hooggerechtshof de taak van de DoJ veel moeilijker zal maken, en uiteindelijk de weegschaal zou kunnen kantelen ten gunste van Big Tech die deze strijd wint.

Nieuws van het onderzoek zou een ongunstig effect kunnen hebben op de aandelen van de grote technologiebedrijven, die op hun beurt een serieuze rem zullen vormen voor de belangrijkste indexen. Voor beleggers is het een extra bedreiging voor een bullmarkt die nu al balanceert dankzij de handelsoorlog van president Trump met China (en nu Mexico).

We stellen ons voor dat we de komende weken meer over de sonde zullen horen via zowel officiële als niet-officiële kanalen.

03-06-2019